Sebepsiz boşanmak isteyen eş |
ailebabasi |
Dışarıdan gıpta ile bakılan bir evliliğimiz vardı. Ta ki geçen gün eşimin artık seni sevmiyorum, boşanmak istiyorum demesine kadar (Eşim beni aldatmıyor). Çevremizdeki bütün insanlar mükemmel bir aile babası olduğum konusunda hem fikir (eşim ve arkadaşları dahil). Tartışmalar dışında çok şiddetli hiç kavgamız olmadı. 2,5 ve 5 yaşında iki oğlumuz var. Maddi ve manevi olarak mümkün olanın en fazlasını kopartmaya çalıştığını hissediyorum. Ben ise hala eşime aşık iken bu durumu hazmedemiyorum. Yanlış insan olduğumu 10 yıllık beraberlik ve 6 yıllık evlilikten sonra anlamış! 2002'den sonra edindiğimiz bir arabamız ve benim emeklilik vakfında birikimim var. Eşim çalışmıyor. Ben ise ayda 6.000 YTL brüt maaş alıyorum. Boşanma durumunda sanırım çocukların annede kalması kesin gibi, çünkü onun da evlilik süresince kusuru yok.
1 - Benden ne kadar nafaka alabilir?
2 - Emeklilik birikimimde hak iddia edebilir mi?
3 - Henüz boşanma için başvuruda bulunmadık. Bana ait hesap ve kredi kartından harcama yapmaya devam ediyor. Kredi kartlarını iptal ettirirsem mahkemede aleyhime kullanılır mı?
4 - Ayrı olarak yaşayacağımız yasal süre dolana kadar boşanmayı kabul etmesem benim için avantajlı olur mu? Bu süre ne kadardır?
Bu sorulara özellikle avukatların cevabı beni çok memnun edecektir. |
ailebabasi |
5 - Çocuklarımı ne kadar sürede bir, kaç saat görebilirim? Çocuklar zaman zaman bende kalabilir mi?
Teşekkürler. |
ist.adem |
1.Nafaka miktarı hakimin taktirini kalmıştır.Öncelikle eşinizin yoksulluk nafakası istemesi içiin boşanma ile ekonomok olarak zor duruma düşmesi gerekir.Ayrıca yine çocuklar içinde iştirak nafakası isteyebilir.Bununda miktarını yine hakim beliirleyecektir.Burada da çocukların bakımı,eğitimi ve diğer ihtiyaçları için ne kadar para gerekliyse o miktar tayin edilecektir.Bu miktarların belirlenmesinde hakimin en başta bakacağı şey ödeyenin sosyo-ekonomik durumudur.
2.Emeklilik paranızda iddaa edebilir.Çünkü bu parayı evliiğinizin devamı süresince edinmişiniz.Bu nedenle M.K 219'a göre sosyal güvenlik kurumlarından ödenen primler(emeklilik ikramiyesi) edinilmiş mal kapsamındadır.
3.Eğer gerçekten boşanmaya karar verdiyseniz dava açmamanın bir manası yok.Çünkü boşanma davası açmadan ve kesin mahkeme kararıyla boşnmadan önce siz hala evli konumundasınız.Sizin hala evliilik birliği için yükümlülükleriniz devam etmektetir.
4.Makkeme 1 yıldan 3 yıla kadar ayrılık verebilir.Sizin lehinize olacağını düşünmüyorum.Çünkü ayrılı halindede hala evli konumundasınız.Sizden eşiniz yine nafaka isteyebilir.
5.Çocuklarınızla ilişkisi yine hakimin takdirine kalmıştır.Bu sorununda yine nafakanın miktarı sorusunun net yanıtını vermek mümkün değil. |
ailebabasi |
Diğer örneklere baktığım zaman da gördüğüm kadarıyla hakimin takdir hakkı çok önemli. Fakat vereceğiniz cevabın hiçbir bağlayıcılığı olmayacağını, çok farklı sonuçlar çıkabılaceğini baştan kabul ederek sormak istiyorum. Bu konularda yukarıda anlattıklarımın ışığında bu sorular için mahkemelerimizdeki genel teamüller nelerdir?
Teşekkür ederim. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Her somut olay kendi özelliklerine göre değerlendirilir, bu nedenle sorunuza net yanıt vermek imkansız ise de genel olarak yaşı küçük çocukların velayeti olağanüstü bir sebep olmadığı takdirde anneye bırakılır. Baba ile çocuklar aynı şehirde yaşıyorsa 2 haftada bir ve dini bayramların 2. günü görüşmelerine karar verilir. Nafaka ve tazminat miktarları tarafların sosyal ve ekonomik durumuna göre değişmektedir. |
Emrah Yavuzcan |
Sayın ailebabası, öncelikle sizin düşünceniz de önemlidir. Boşanmak istiyor musunuz? Sebep olmaksızın böylesine bir istek, depresyon veya farklı bir neden dolayısıyla gelmiş olabilir. Her iki eşin de boşanma taleplerini dinleyecek bir aile psikoloğuna gitmeniz yerinde olacaktır. Eğer kararınız değişmezse lütfen tekrar yazınız. |