Av.Abbas Bilgili |
Belirli süreli sözleşmelere konulan cezai şart denilen yaptırımlar mahiyetlerine göre farklıdır. Bunları; sözleşmeyi süre dolmadan feshetmenin yaptırımı olan cezai şart, eğitim karşılığı cezai şart, rekabet yasağından kaynaklanan (iş sırrı ile ilgili) cezai şart şeklinde sıralayabiliriz.
1) Sözleşmeyi süre dolmadan feshetme ile ilgili cezai şart iki taraflı olmadıkça geçerli değildir. Yani sadece işçi aleyhine konulduğunda geçerliliği olmaz. Fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi şeklinde iki taraflı olursa geçerlidir.
2) İşveren personeline yaptırdığı eğitim masrafının karşılığı olarak cezai şart koayabilir, ancak bunun da ciddi bir eğitim olması gerekir ve eğitim masrafının belgelenmesi gerekir. Örneğin yurt dışı eğitim gibi veya yurt içindeki pahalı bir eğitim gibi.. Normal meslek içi eğitimler bu kapasama girmez.
3) Rekabet yasağı (iş sırrı) ile ilgili cezai şartta; sözleşmeyi fesheden personelin belirli süre içerisinde belirli alanda aynı işi yapan başka bir işyerinde işe başlmasını engellemye yönelik cezai şarttır. Burada yer (öreğin aynı il sınırları içinde), zaman (örneğin bir yıl) ve konu (aynı iş) sınırlaması olması gerekir. Aksi halde işçinin çalışma özgürlüğü fazla kısıtlandığından yargı organlarınca kabul edilmez.
Selamlar. |