İşten çıkarma |
seherersoy |
Merhabalar,
Çalışan işçilerimizden 2 tanesi akşam vardiyasında işbaşı saatinde işe gelmedikleri ve giriş kartlarını başka bir çalışana bastırdıkları tespit edildi.Bu davranışlarından dolayı iş akitleri tazminatsız olarak fesh edildi. İş çıkışları kendilerine yazılı olarak bildirildi kendileri buna imza atmadı. Bu elemanlar kıdem ve ihpar tazminatı talep etmekte ısrar ediyor ve firma sahibini tehdit etmekteler. Giriş kartlarını basan kişi kendim bastım onların haberi yok diye ifade verdi. Bu elemanlar tazminatı hak ediyormu?
cevaplarınız için teşekkür ederim |
Uygar Tanrıöver |
Sayın seherersoy,
Çalışanlarınızın bir kereye mahsusus olarak akşam vardiyasında işbaşı saatinde işe gelmemeleri 4857/25-II-g fıkrası anlamında haklı nedenle fesih sebebi sayılmaz.Fıkrada sayılan hallerden birisinin olması gerekir. Ancak,çalışanlarınızın giriş kartlarının başka bir işçide olması,bu 2 işçinin işe gelmedikleri bir dönemde kartlarının başkası tarafından basılması çok önemli doneler ve 25/II-e fıkrası kapsamında değerlendirilir. Her ne kadar kartları basan kişi o işçilerin haberi olmadan bastığını söylesede bunun inandırıcılığı,işin mahkemeye gitmesi halinde yapacağınız savunmanın içeriği ile bağlantılıysa da şahsi kanaatim hakimin işçilerin açacakları davayı reddeceği yönündedir.
İmza atmadıkları yönünde tutanağınızı tutup,durumu (hem olayı hem de imzadan imtina ettiklerini) hemen noter vasıtasıyla yapacağınız bildirim ile de tespit edin.
Firma sahibine yönelik tehditlerin içeriğini bilemiyorum ama bunuda şahit,kayıt etme vs şekilde tespit edin,elinizde bulunsun. Hatta bu tehdit hususunun da noterden yapacağınız bildirimin içinde bir yerde geçmesini sağlayıp,tehdidin devam etmesi halinde suç duyurusunda bulunacağınızı da açıkça yazın.
Kolay gelsin!
|
seherersoy |
Güvenlik kamerasında da tespit edildiği üzere bu kart basma eylemlerini alışkanlık haline getirdikleri haziran ayı içersinde 10 defadan fazla giriş kartlarını başkasına bastırdıkları tespit edildi. Çıkış evraklarına imza atmadıklarını şahitle belgeledik ve imzalamaktan imtina ettiler dile belirttik. Ayrıca noterle de bildirmemiz gerekiyormu?
cevaplar için çok teşekkür ederim |
Uygar Tanrıöver |
Güvenlik kamerasından yapılan tespit çok çok önemli.
Çıkış evraklarına imza atmadıklarını ve buna ait tutanağın tutulduğunu, bu defa da noter marifetiyle bir kere daha feshin nedenlerini, kamera ile yaptığınız tespiti de belirterek noterle bildirin.
Kolay gelsin! |
seherersoy |
cevaplarınız için çok teşekkür ederim. |
Shigiyaki |
Öncelikle kolay gelsin asgari ücretten gösterilip her kalan ücretinizi net ücretinizi sistemli bir şekilde bedelsiz harcama makbuzu karşılığı aldığımızı düşünürsek , tüm personel için konuşuyorum bugün işten çıkartılmanız söz konusu ise bu konuya ilişkin neye göre işlem yapılır maaşınızı alamıyorsunuz tazminat ödenmiyor çıkışınız verilmiyor.
bu konuya ilişkinde 4-5 tane bu şekilde arkadaşımız var... |
Uygar Tanrıöver |
Sayın Shigiyaki,
Sorunuzun cevaplanması için daha fazla ayrıntılı bilgi gerekmekte olup,genel hatları ile ve varsayımlardan hareketle çok kısa olarak şunlar yazılabilir.
Asgari ücretten gösterilen çalışmanız için Bölge Çalışma Müdürlüğüne dilekçe verebilirsiniz.Buna bağlı olarak ssk primlerinizinde eksik yatması söz konusu olduğundan buna ilişkinde şikayette bulunabilir veya bu durumun düzeltilmesi için ilk önce işvereninizle konuşabilir veya yazılı olarak başvurabilirsiniz.
Bugün işten çıkartılmanızın söz konusu olduğunu belirtmişsiniz ama neden olduğunu yazmamışsınız! Eğer iş güvencesi kapsamındaki bir işyerinde (30'dan fazla işçi çalıştıran işyeri) ve 6 aydan fazla kıdeminiz var ise,belirli süreli iş sözleşmesi ile de çalışmıyorsanız ve geçerli veya haklı bir sebep olmadan iş sözleşmeniz fesh edilecekse işe iade davası açmanız ve ayrıca şartları oluşmasına rağmen ödenmemişse ihbar ile kıdem tazminatı talep etmeniz,sendikal nedenle çıkarılıyorsanız sendikal tazminat talep etmeniz mümkün. Bunun için iş sözleşmenizin feshinden hemen sonra,bir avukata gitmenizi tavsiye ederim.
Kolay gelsin! |
Shigiyaki |
Ben 2001 Eylül ayından yani kuruluşundan beri beri özel bir şirkette ihracat departmanında çalışıyorum. İş yerimden aldığım ücret 850 Ytl fakat resmi olarak asgari ücretten gösteriliyorum ve asgari ücret kadar kısmını resmi bordro ile diğer kısmını belgesiz harcama makbuzu imzalayarak alıyordum Yani oturtulan sistem bu idi fakat işlerin kötü gitmesi nedeniyle iş veren bize 850 ytl olan maaşımı 300 YTL ye düşürmeyi ve sigortasız çalışmamızı teklif etti buna karşılık ben ve diğer bir kaç arkadaşım bunu kabul etmedik ve işten çıkarılmak istediğimizi belirttik Fakat işveren işten çıkarmaya yanaşmıyor ve üzretlerimizde 300 YTL üzerinden vermek istiyor. Yani ne maaşımı alabiliyorum ne tazminatımı nede çıkışımı Bu durumda bizim tazminat hakkımız doğuyor mu eğer doğuyor ise hangi ücret üzerinden alabiliriz. Maaşımızın durumunu ispat etme şansımız varmı SSK müfettişleri ve hukuki yolla bu durumu çözebilirmiyiz Teşekkürler... |
Av.Abbas Bilgili |
Maaşınızın düşürülmesi sizin için haklı istifa nedeni oluşturmaktadır. Bu nedenle (maaşın düşürülmesi nedei ile) isten ayrılıp kıdem tazminatınızı isteyebilirsiniz. Ancak analadığım kadarı ile maaş düşürme konusu yazılı olarak değili sözlü olarak teklif edilmiş olmalı diye düşünyorum. Burada sorun; gerçek (fiili) maaşın kanıtlanması sorunudur. Siz gerçek maaşı kanıtlama konusunda kendinize güveniyorsanız kıdem tazminatınızı gerçek maaş üzerinden almanız gerekir. Yargıtay'ın görüşüne göre; "kıdemli ve nitelikli işçinin ücretinin asgari ücret olması olağan değildir." Gerçek ücretiniz için iş mahkemelerinin ve Yargıtay'ın uygulamasına göre ücret düzeyini ilgili meslek odasına sormak gerekir. Bundan yararlanabilirsiniz. Selamlar. |