İhtiyaç nedeniyle tahliye talebi |
bayalfa_x |
Merhabalar,
Bu konu ile ilgili forum içerisinde birçok konu açılmış fakat benim aradığım cevapları bulamadım. Bu sebepten bu konuyu açmak zorunda kaldım.
Benim kontratım Temmuz 2006'da sona ermektedir. Ev sahibim ile kira artışı konusunda anlaşmaya varamadık ve beni ihtiyaç nedeniyle tahliye edeceğini söyledi. Kendisi kira oturmaktadır.
Öğrenmek istediklerim :
1- Kendisinin kirada oturması bu sebepten beni tahliye edebilmesi için yeterli bir durum mudur? Yeterli ise kendimi nasıl savunabilirim?
2- Temmuz'dan sonra kira bedelini ödemeli miyim?(Daha elime yasal bir ihbar gelmedi) Ödemem gerekirse %20 zamlı mı ödemeliyim? (Geçen sene kira kontratı yenilendi ve artış oranı %20'dir)
3- Ben artışı enflasyon oranında yaparak %10 zamlı kira bedelini almak istemezse nasıl ödeme yapabilirim?
4- Bu hukuki süreç hakkında da biraz bilgi alabilir miyim. Bu süreç hakkında hiç bir bilgim yok.
Konu hakkında beni bilgilendirebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın bayalfa-x, Evet ev sahibiniz kirada oturmakta olduğundan tahliyenizi talep edebilir. Ancak ihtiyaç nedeni ile tahliye davalarında ihtiyacın samimiyeti son derece detaylı incelenmektedir ve kanıtlanamaması halinde dava reddedilmektedir. Mahkemelerin genel tutumu bu olduğu gibi, Yargıtay da bu konuda aynı doğrultuda kararlar vermektedir. Bir başka deyişle, bu tip davalarda kiracının hakkı ciddi şekilde korunmaktadır.
Daireyi tahliye edene kadar kira bedellerini ödemekle yükümlüsünüz. Kira artışı da sözleşmenizde belirtilen oranda yapılacaktır.
Ev sahibiniz tahliye davası açacak ve yargı süreci işlemeye başlayacak.
Bu konuda öğrenmek istediğinizi açıkça belirtirseniz yardımcı olmaya çalışalım.
Saygılar, |
bayalfa_x |
Öncelikle verdiğiniz cevap için teşekkürler.
Benim öğrenmek istediğim işleyecek olan hukuki süreç nasıl?
Ev sahibim, Ağustos ayında (kontratın bittiği dönemden sonra 1 ay içerisinde) herhangi bir ihbarname göndermeden dava açabilir.(?) Tahminimce 1 ay içerisinde(?) ilk mahkeme olur. İlk mahkemede neler görüşülür? Ben kendimi nasıl savunabilirim?
Ev sahibinin ihtiyaç nedeninin araştırma süreci ne kadar sürebilir?
Mahkeme tahliye kararı verdiğinde, ev sahibim beni evden çıkartabilmesi için icraya vermesi gerekmektedir.(?) Bu icra sürecinde bana ne kadar süre tanınır. Benim bu süreyi kira bedelini ödeyerek uzatma imkanım var mı?
Son olarak da kiramı ben elden ödüyorum. Ağustos ayında kiramı ödemek istediğimde kabul etmez ise nasıl bunu ispatlayabilirim ve nasıl ödeme yapabilirim?
İnternetten öğrendiğim bazı bilgiler benim için net değil. Yukarıda bu bilgileri (?) ile işaretledim. Beni bu konular hakkında ve sorduğum sorular hakkında net olarak bilgilendirebilirseniz çok sevineceğim.
Gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı tekrar teşekkürler. |
bayalfa_x |
Merhaba,
Ekstra bir şey daha sormak istiyorum. Ev sahibim, beni ihtiyaç nedeniyle tahliye ettikten sonra, evi bildiğim kadarıyla 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Eğer kiraya verirse benim tazminat davası açma hakkın doğuyor. Tazminat davası açmadan önce evin kiraya verildiğini tespit ettirmem gerekir mi? Gereki ise nasıl yapabilirim.? |
Av.Esin Kılıç Erdoğan |
Sayın bayalfa,
Davaların ne kadar süreceğini öngörmek mümkün değildir. Tahliye davasının açılmasını müteakip duruşma günü tayin edilecektir ancak özellikle İstanbul gibi kentlerde iş yoğunluğundan dolayı yakın bir duruşma günü tayini mümkün olamamaktadır.
İhtiyaç nedeni ile tahliye talepli dava açılmaıs halinde sizin en önemli savunmanız, ev sahibinizin ihtiyacının gerçek ve samimi olmadığı, tahliye talebinin kira bedeli hususundaki anlaşmazlıktan kaynaklandığı yönünde olacaktır. Yapacağınız en doğru şey, bir avukatla hareket etmenizdir.
|
bayalfa_x |
Merhaba, daha önce de yazdığım soruyla ilgili yorumunuzu da öğrenebilir miyim. Teşekkürler...
Ekstra bir şey daha sormak istiyorum. Ev sahibim, beni ihtiyaç nedeniyle tahliye ettikten sonra, evi bildiğim kadarıyla 3 yıl boyunca kiraya veremiyor. Eğer kiraya verirse benim tazminat davası açma hakkım doğuyor. Tazminat davası açmadan önce evin kiraya verildiğini tespit ettirmem gerekir mi? Gerekir ise nasıl yapabilirim.? |