ayaydin |
Bir müvekkilin 400 m2'lik tapu tahsis belgesi, tapuya dönüştürülmesi sırasında , 154 m2 olarak tapuya tescil edilmiştir. Tapu tahsis belgesinde yazan miktarın hepsinin tapuya dönüşmeyebileceğini ve Belediyelerin kendilerine ait taşınmazlarda,hak sahibi sayısı ve işgal miktarlarına göre bir paylaştırma yaptıklarını biliyorum. Ancak benim sorunum şu;
Tapu tahsis belgesi, müvekkilin dedesi adına, 1986 yılında verilmiştir. Aynı parselde başka bir kişiye de ,1986 yılında 400 m2 tahsis edilmiş ve 97 m2 olarak tapuya tescil edilmiştir.
Ancak 97 m2'lik tapunun dayanağı tapu tahsis belgesinin, bir özelliği bulunmaktadır. Kişi kendisinin başka taşınmazı olduğundan, reşit olmayan torunlarına gecekondusunu satmış gibi göstermiş ve kanuni mümessillerinin de onayı olmadan satış işlemi gerçekleşmiştir. Biz bu 97 m2'lik tapunun iptali için, hukuk mahkemesine başvurduk. Gerekçemizde ise; satışın muvazaalı olduğu, idareyi yanıltmaya yönelik yapıldığı,15-16 yaşlarında çocukların ,gecekondunun satıldığı 1989 yılında, satış bedeli olan 1.000.000 TL'yi bulmalarının mümkün olmadığını belirttik.Ancak hukuk mahkemesi , 2 yıla yakın bir mahkemenin ardından, idari yargı yerinin görevli olduğundan bahisle görevsizlik kararı verdi.
Biz bu kararı temyiz ettik ve Yargıtay yerel mahkemenin kararını BOZDU.Gerekçesinde ise; Yerel mahkemenin işten el çeker bir şekilde görevsizlik kararı veremeyeceğini, önce idare mahkemesinde dava açılması için makul bir süre vermesini ve idari davayı "bekletici mesele" yaparak, tapu tahsis belgesi iptal edilirse, o zaman davayı esastan inceleyerek bir karar vermesi gerektiği belirtilmektedir.
Şimdi benim sormak istediğim;
1- ) 1986 yılında verilmiş bir tapu tahsis belgesi için 2006 yılında idare mehkemesinde dava açıldığı takdirde süre yönünden sıkıntı olmaz mı?
2-) Yerel mahkemenin bu konuda bir karar vermesinin beklenmesi , (yani mahkemenin uyma kararında, bize idari dava açmamız için vereceği süre) idari dava açma süresi sıkıntımızı aşmamıza neden olur mu?
Şimdiden ilgilenenlere teşekkürler.Kolay gelsin |