HRMGR |
Sayın Alarau,
Meslektaş olmamakla (hukukçu değilim) birlikte, bilebildiğim kadarıyla sorunuzu yanıtlamaya çalışayım.
Öncelikle sizin de belirttiğiniz gibi, 4857/19. maddeye göre hakkında savunma alınmaksızın, bir çalışanın iş akdini davranışı ve verimliliği sebebiyle feshetmek mümkün değildir. (iş sözleşmesi belirli süreli değilse). Bunun aksine bir işten çıkartma, başta 19. maddeye uygun olmadığından başlı başına bir işe iade nedenidir. Kaldı ki kişinin verimliliğinin/verimsizliğinin tesbiti de şahit ifadeleri ile değil ancak bilirkişi kanalı ile belirlenebilir.
Düzenlenen tutanağın (muhtemelen savunma isteğinin) içeriğini bilmemekle birlikte, işverence iddia edildiği gibi imzada bir imtina sözkonusu ise, bunun da ayrı bir tutanak ile (şahitlerin- tercihen işveren vekili konumunda olmayan- imzasını taşıyan) belirlenmesi gerekirdi. Mesajınızdan anladığım kadarıyla böyle bir tutanak da mevcut değil. Tutanakla fesih tarihinin aynı olması bence fazla bir önem arzetmiyor, önemli olan işverenin savunma talebi tutanağında çalışana savunma yapabilmesi için makul bir sürenin verilip verilmemesidir, imzada imtina sözkonusu olduğunda aynı gün fesih gerçekleşebilir.
Sorunuzun son kısmı İş Hukuku dışında işin teknik detayı ve işin açıkçası buna net bir yanıt veremem. Dava dilekçenize ek 2. dilekçenizde bu duruma karşı, "gerçek olmayan bir duruma ilişkin belge düzenlemek ve imzalamak hususunda belgeyi düzenleyenler hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunma hakkınızı saklı tuttuğunuzu" belirtebilirsiniz ancak bu mevcut davanıza pratikte ek bir yarar-inandırıcılığın güçlendirilmesi dışında- sağlamayacaktır. Dava sonucuna göre isterseniz bu konuyu Ceza Hukuku platformuna taşıyabilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |