İflas etmiş baba/eşin miras ve borcu hakkında |
zorro |
Ben (evli), kardeşim (reşit) ve anne -baba'dan oluşan bir aleyiz. Babam kendisine annesinden kalan yüzlerce milyar lira değerindeki mal varlığını iş yapma hayalleriyle 8 yıl içinde zarar üstüne zarar ederek tüketti. Şu anda dünya kadar da borcun içinde. Geriye kalan bir kaç taşınmazın da aynı şekilde yok olarak geleceğimizin ipotek altına alınmasından ailecek korkuyoruz.
Yıllardır bütün ısrarlarımıza rağmen babam şirketi kapatıp sürekli zarar ettiği bu yerden bir an önce kurtularak borçlarını kapatmaya yanaşmıyor. Borcu büyütüyor. 'Benim param ne istersem yaparım', 'Borç kalırsa reddi miras yaparsınız olur biter' gibi laflar sarfederek akıl dışı biçimde kendini ve bizi felakete doğru sürüklüyor. Kendisinin akıl hastası olmadığını biliyorum ancak bu davranışı ve bencilliğini delice buluyoruz. Muhasebe kayıtlarında yaptığı zararlar açıkça görülebilir.
Bizim (eş ve çocukları) kendisine miras yoluyla kalmış olan bu mallardaki ya da paradaki hakkımız nedir? Ayrıca babamın borçlarındaki sorumluluğumuz nedir? Hukuki olarak bu gidişe nasıl bir son verebiliriz? Yardımcı olursanız sevinirim. |
fulya83 |
Babanız hayatta olduğu sürece borçlarından kendisi sorumludur. Sizin bir sorumluluğunuz yoktur. Ancak babanız da tüm malvarlığıyla sorumludur ki bu sorumluluk kendisine miras kalmış malları da kapsar.
Türk Medeni Kanunu'nun "vesayet" ile ilgili düzenlemesinde
madde 406: Savurganlığı, alkol veya uyuşturucu Madde bağımlılığı, kötü yaşama tarzı veya malvarlığını kötü yönetmesi sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.
Babanıza bir vasi atanması yoluna başvurabilirsiniz. Kanun bu konuda eşe öncelik tanıyor. Yani babanızın vasisi anneniz olabilir.Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve malvarlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
Mevzuat bölümünde Türk Medeni Kanunu'nun 396. ve devamı maddelerini incelerseniz ayrıntılı bilgi bulabilirsiniz.
|