Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
İşçinin iş akdini feshi
hodbin34 Merhabalar. Benim danışmak istediğim konu eşimin belirteceğim durumlarından ötürü nasıl bir yol izleyeceği...Eşim Ekim/2004 tarihinde doğum yaptı. Çalıştığı işyeri seçim yapmasını isteyerek yasal izni olan 4 ay yerine 2,5 ay izin kullandırdı. Diğer çalışanlara da aynı şekilde 2,5 ay izin verileceği söylendi. Ancak dün itibariyle doğum yapan ve yapacak olan diğer çalışanlara 4 ay izin verileceği belirtilmiş. Bunun dışında daha önce ikramiye ve yıl sonunda aldığı primlerde işyerinde toplu halde kesilmişti. Yine geçen hafta işyerindeki çalışma koşulları aynı olan başka çalışanlara ikramiye verildiğini öğrenmiş. Eşim bu haksızlıklar karşısında başka bir iş buldu ve ayrılmak istiyor ama bu koşullardan ötürü haklı bir fesih sebebi var mı? Kıdem tazminatı ve diğer haklarını alabilir mi? Gerekirse izleyeceği yazışmalar ve hukuki yol nedir?
Av.Abbas Bilgili Doğum öncei ve sonrası raporlu geçirilecek süreyi soruyorsanız; bu konuda işverenin insiyatifi yoktur. Bayan işçi raporu işverene ibraz ettiği taktirde işveren bunu kabul etmek zorundadır. Raporlu işçiyi de çalıştıramaz. İşçiler arasında ücret, ikramiye ve doğum izni uygulamasında da fark gözetemez. Selam.
hodbin34 Cevabınıza teşekkür ederim. Tam olarak sormak istediklerim; Doğum öncesi ve sonrası izinlerde işverenin inisiyatifi olmadığı halde işi bırakma veya izin konusunda seçim yapılmaya zorlanmış ve maalesef 2,5 ay izin kullandırılmıştır. Bu konuda herhangi bir hak düşürücü süre var mıdır? Ayrıca diğer çalışanlarla eşit davranma yükümlülüğü ve izin konusunda uğradığımız haksızlık dava konusu yapılabilir mi? Eşime iş hakdini haklı olarak feshetme hakkını verir mi? Haklı fesih için süre var mıdır? Kıdem tazminatı hakkı doğar mı? Tekrar teşekkür ederim.
Av.Abbas Bilgili Siz "izin" ile "raporlu süre"yi karıştırıyosunuz. Doğum öncesi ve sonrası bayan işçinin kullandığı süre doktor raporu ile belgelenir ve bu sürenin ismi izinli süre değil, raporlu süredir. Raporu işyerine ibraz ettikten sonra işe gitmek gibi bir mecburiyetiniz yoktur. İşverenin sizi zorlama hakkı ve gücü de yoktur. Raporu işyerine bırakır ve ve işe gitmezsiniz. İşe gitmediniz diye işinize son verilirse bu haksız ve geçersiz bir fesihtir. Ama siz anladığım kadarı ile raporlu olduğunuz halde işe gitmişsiniz. Bu aşamadan sonra bu konuda yapılabilecek bir şey olduğunu zannetmiyorum. İşverenin baskısı ile raporlu iken çalışmak zorunda kalmışsanız bunu kanıtlamak ve 6 işgünü içinde haklı sebeple istifa etmiş olmak koşulu ile ayrılabilir ve kıdem tazminatı istenebilirdi diye düşünüyorum Ancak, ücret, ikramiye faklı uygulamaları halen devam ettiği için bu konuda 6 işgünlük süre işlemez. Yani diğer içilere yaptığı zammın aynısını size de ödemediği sürece veya diğer işçilere verdiği ikramiyeyi size de ödemediği sürece 6 işgünlük süre işlemez. Bu nedenle de bu durumu haklı istifa sebebi gösterip kıdem tazminatı istenebilir. Selamlar.
hodbin34 Cevabınıza teşekkür ederim. Sitenizden okuduğum makalelerde kanunda doğum öncesinde ve sonrasında 8 er hafta süre ile ücretsiz izin verilir diye geçtiğinden yasal doğum izni tabirini kullandım. Hatalı olabilirim, elbette ki doğrusunu siz bilirsiniz. Biz bilgisiz olunca cevaplarınız başka soruları doğuruyor. Hayat şartlarından ötürü işverenin zorlamasıyla doğum raporlu olarak çalışılmıştır. Bu durum gerekirse şahit ve ssk dökümleriyle ispatlanabilir. Doğumdan ötürü raporlu olunan sürenin eksik kullandırılmasından ötürü maddi manevi tazminat davası açılabilir mi? Eğer eşit davranılmama sonucu iş akdi işçi tarafından feshedilirse bunun şekli noter ihbarnamesi ile mi olacak ve derhal mi ayrılması gerekiyor? Yanlış ifadelerimden ötürü özür diler, tekrar teşekkür ederim.
HRMGR Abbas Bey durumu net olarak açıklamış, ben küçük bir ekleme yapmak isterim.Doğum öncesi ve sonrası 8'er hafta ücretsiz izin değildir. Bu sürelerin rapor paralarını SSK'dan tahsil edersiniz. Bu sürelerin üzerine azami 6 ay ücretsiz izin hakkınız vardır ve yazılı başvurunuz halinde işveren bu izni kullandırmak zorundadır. Aksi halde şikayet ederseniz 4857/104. maddeye göre idari para cezasına çarptırılır. 4857/5. maddeye göre eşiniz 4 aya kadar ücreti tutarında tazminat ve yoksun bırakıldığı haklarını dava açması ve olumlu sonuçlanması halinde alabilir. Bunun için 4857/24-2'ye göre dava açması ve dava dilekçesinde yukarıdaki durumu da belirtmesi gerekir. Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:12:09