5464 sayılı kanun ve yetki itirazı |
atuyji |
5464 sayılı kanuna göre hesaplamanın yapılması için ikamet ettiğim yerdeki as.huk.mahkemesine başvurdum. Banka avukatı kredi kartı sözleşmesindeki "yetkili mahkeme istanbul mahkemeleridir" hükmüne binaen yetki itirazında bulunmuş.
sonuç ne olur? ayrıca mahkemenin ikamet adresimde görülmesini sağlayacak kanun ve yargı kararları varsa lütfen yardım edin.
Saygılarımla |
realityx |
5464 sayılı Banka kartları ve kredi kartları kanunu: Kabul tarihi:23.2.2006 Yürürlük tarihi: 1.3.2006:
Yetkili mahkeme ve merciler
MADDE 44- Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili uyuşmazlıklarda kart hamilinin tüketici olması halinde, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 22 nci ve 23 üncü maddesi hükümleri uygulanır.
Kart çıkaran kuruluşlar tarafından kart hamilleri aleyhine açılacak davalarda 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun görev ve yetkiye ilişkin hükümleri uygulanır.
4822 SAYILI KANUNLA DEĞİŞİK 4077 SAYILI TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN. Kabul Tarihi:6.3.2003 Yürürlük tarihi: 8.3.2003
Tüketici mahkemeleri
Madde 23 - Bu Kanunun uygulanmasıyla ilgili olarak çıkacak her türlü ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılır. Tüketici mahkemelerinin yargı çevresi, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunca belirlenir.
Tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü resim ve harçtan muaftır. Tüketici örgütlerince açılacak davalarda bilirkişi ücretleri,29 uncu maddeye göre kaydedilen ödenekten Bakanlıkça karşılanır. Davanın davalı aleyhine sonuçlanması durumunda,bilir kişi ücreti 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun hükümlerine göre davalıdan tahsil olunarak 29 uncu madde düzenlenen esaslara göre bütçeye özel gelir kaydedilir.Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun Yedinci Babı, Dördüncü Faslı hükümlerine göre yürütülür.
Tüketici davaları tüketicinin ikametgahı mahkemesinde de açılabilir.
Bakanlık ve tüketici örgütleri münferit tüketici sorunu olmayan ve genel olarak tüketicileri ilgilendiren hallerde bu Kanunun ihlali nedeniyle kanuna aykırı durumun ortadan kaldırılması amacıyla tüketici mahkemelerinde dava açılabilirler.
Gerekli hallerde tüketici mahkemeleri ihlilanin tetbiren durdurulmasına karar verilebilir.Tüketici Mahkemesince uygun görülen tedbir kararları,masrafı daha sonra bütçeye özel gelir kaydedilmek üzere,ülkü düzeyinde yayınlanan gazetelerden mahali bir gazetede derhal ilan edilir.
Kanuna aykırı durumun ortadan kaldırılmasına yönelik Tüketici Mahkemesi kararları ise masrafı davalıdan alınmak üzere aynı yöntemle derhal ilan edilir.
Şu linki izlerseniz, Sn. Av.Tayfun EYİLİK in 5464 sayılı yasa ve geçici 4.maddesinin incelenmesi hakkındaki makalesindeki açıklamalara ve makalenin en altındaki linkten 5464 sayılı yasanın tüm metnine ve bu sayfanın en altındaki linkten de 4822 sayılı yasanın tüm metnine ve diğer linklerden de yasayla ilgili yorumlara da ulaşabilirsiniz.
https://www.hukuki.net/showthread.php?10998
|
atuyji |
Sayın realityx cevabınıza teşekkür ederim, ben avukat değilim, sadece lise mezunu bir memurum, bu siteyi her zaman takip ediyorum ve çok faydasını gördüm. belirtiğiniz makale ve forum konularını kaç defa okudum bilemezsiniz.
Sözleşme maddesine dayanarak mahkeme yetkisizlik kararı verebilir mi? Bu duruma uygun kanun ve yargı kararları var mı? |
Av.Tayfun Eyilik |
kanunun kendisi yeterli değil mi
Tüketici davaları tüketicinin ikametgahı mahkemesinde de açılabilir.
|