Av.Mine Uzun |
Boşanma davası açılmasıyla birlikte, eşler ayrı yaşama hakkı kazanır. Eşinizin muhtemel nafaka, tazminat talepleri ise, boşanmaya sebebiyet veren olaylarda daha az kusurlu ise kabul edilecektir.
HD 02 Esas : 2003/003950 Karar: 2003/007125 Tarih: 13.05.2003
* BOŞANMA VE RE´SEN KORUMA TEDBİRLERİ
* AYRI YAŞAMA HAKKI VE TEDBİR NAFAKASI
* BOŞANMA İLE DESTEĞİN KAYBI
* KUSURSUZ EŞ
* UYGUN MADDİ TAZMİNAT TAKDİRİ
1-Boşanma davası açılmakla eşlerin ayrı yaşama ve nafaka isteme hakkı doğar. Kaldı ki istek olmasa bile davanın devamı süresince gerekli tedbirlerin davaya bakan hakim tarafından kendiliğinden alınması zorunludur.
2-Mevcut ve hatta muntazar bir menfaati boşanma yüzünden haleldar olan kabahatsiz karı veya koca, kabahatli olan taraftan maddi tazminat isteyebilir. Evin seçimi, karı ve çocukların uygun biçimde geçindirilmesi kocaya aittir. Toplanan delillerden boşanmaya sebep olan olaylarda kadının hiçbir kusurunun olmadığı anlaşılmaktadır. Boşanma sonucu kadın, en az eşinin desteğini yitirmiş olduğundan, mahkemece tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile hakkaniyet ilkesi dikkate alınarak kadın yararına uygun miktarda maddi tazminat verilmelidir.
(4721 s. MK. m. 169, 174, 197) (743 s. MK. m. 137, 143, 162)
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen ve yukarıda tarih numarası gösterilen hükmün tedbir nafakası, maddi ve manevi tazminat ve ücreti vekalet yönünün temyizen mürafaa icrası suretiyle tetkiki istenilmekle duruşma için tayin olunan bugün duruşmalı temyiz eden Alphan E. vekili Av. Gökhan Ediz Ersezen ve temyiz eden karşı taraf vekili Av. Hüseyin Erkenci geldiler. Gelenlerin konuşması dinlendikten sonra işin incelenerek karara bağlanması için duruşmadan sonraya bırakılması uygun görüldü. Bugün dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
4722 sayılı kanunun 1.maddesi hükmü de dikkate alındığında olaya 743 sayılı Türk Kanunu Medenisi hükümlerinin uygulanması gerekir.
1-Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre tarafların aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
2-Boşanma davası açılmakla eşlerin ayrı yaşama ve nafaka isteme hakkı doğar. (M.K.m.162/2,137). (4721 S. TMK. 169, 197) Kaldı ki istek olmasa bile davanın devamı süresince gerekli tedbirlerin davaya bakan hakim tarafından kendiliğinden (resen) alınması zorunludur. (M.K.137). O halde dava tarihinden geçerli olmak üzere, kadın yararına uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi usul ve kanuna aykırıdır.
3-Medeni Kanunun 143/1. maddesi (4721 S. TMK. 174/1) mevcut ve hatta muntazar (beklenen) bir menfaati boşanma yüzünden haleldar olan kabahatsiz karı veya kocanın, kabahatli olan taraftan maddi tazminat isteyebileceğini, 152. maddesi de, evin seçimi, karı ve çocukların uygun biçimde geçindirilmesinin kocaya ait olduğunu öngörmüştür. Toplanan delillerden boşanmaya sebep olan olaylarda kadının hiçbir kusurunun olmadığı anlaşılmaktadır. Boşanma sonucu kadın, en az eşinin desteğini yitirmiştir. O halde mahkemece, tarafların sosyal ve ekonomik durumları ile hakkaniyet ilkesi (MK.Md,4) dikkate alınarak kadın yararına uygun miktarda maddi tazminat verilmelidir. Bu yönün dikkate alınmaması doğru görülmemiştir.
SONUÇ:1-Temyiz edilen kararın 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeple BOZULMASINA,
2-Bozma kapsamı dışında kalan temyize konu kesimlerin 1. bentte yazılı nedenle ONANMASINA, duruşma için takdir olunan 275.000.000 Tl. vekalet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine oybirliğiyle karar verildi. 13.05.2003
Kaynak=Corpus
(C) 2000, Corpus, CD-Medya |