 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Belirli surelı ıs sozlesmesı |
gokhances |
Merhaba,
Geçen sene yazlık villa inşaatı yapan bir yabancı firmayla şirket müdürü pozisyonunda sözleşme imzaladım. 1 yıllık süre 15 Mayıs 2006 tarihinde doldu. Sözleşmede fesh halinde işveren tarafından tazminat ödenmesi maddesi ile Sözleşmenin geçerlilik süresi 1 yıl olup 1 yıl sonunda taraflarca yenilenebilir hükmüde bulunmakta.
Bana sözlü olarak yeni sözleşme yapılacağı (belirsiz süreli)vadedilmesine rağmen sözleşme bitiminden beri herhangi bir sözleşme yapılmadı. Sözleşmem belirli süreli olmasına rağmen, işimin gerekleri halen devam ediyor. Firmanın projeleride bitmiş değil ve yenileri başlatılıyor.
1) Sözleşmem işimin devam etmesi ve herhangi bir objektif olgu bulunmaması bakımından tarih konulmuş olsa bile belirsiz süreliye mi dönüşmüştür?
2) Böyle bir durumda işverenin işten çıkartması halinde sözleşmemdeki özel tazminat veya kanuni tazminat hakkım saklımıdır?
3) Sözleşmenin Mayıs 15 de bitmesine rağmen işveren tarafından sözleşme sözlü ya da yazılı olarak feshedilmedi. Bu durumda sözleşmem kendiliğinden yenilenmiş sayılır mı?
Saygılarımla |
HRMGR |
Belirli süreli hizmet akdinde sözleşmenin nasıl yenileneceği ile ilgili hükümler ve şartlar önem taşıyor. Sözleşmede işverenin , örneğin "sözleşme bitiminden 1 ay önce yazılı bildirimi ile işbu sözleşme yenilenir" tarzı bir hüküm bulunmuyorsa, tarafların suskunluğu da sözleşmenin yenilendiğinin göstergesi kabul edilir. Kural olarak esaslı bir nedene bağlı olmaksızın belirli süreli sözleşmelerin zincirleme olarak yenilenmesi bu sözleşmeleri belirsiz hale getirir. (Mahkeme kararı ile). Sizin göreviniz ve şirketinizin faaliyet konusu belirli süreli iş akdi yapmaya müsait görünüyor, projenin halen devam ettiğini siz de kabul ediyorsunuz. Bu durumda muhtemelen işverenin zincirleme akid için ortaya koyabileceği esaslı bir sebebi ispat etmesi zor olmayacaktır.
İşverenin sözleşmeye özel tazminat koyması (lehinize), mahkemede kötü niyetli olmadığını ispatta önemli bir argümanı olacaktır.
Belirli süreli hizmet akitleri (1 yılı aşan) sonunda kıdem tazminatı ödenip ödenmeyeceği tartışılagelen bir konudur. Bu hususta farklı Yargıtay kararları (kendiliğinden sona erme durumunda kıdem tazminatı ödenmez veya zıttı kararlar) mevcuttur. Ancak özellikle 4857 sayılı yeni İş Kanunu'nun "Eşit Davranma İlkesi" başlıklı 5. ve "Belirli ve belirsiz süreli iş sözleşmesi ayrımının sınırları" başlıklı 12. maddesi uyarınca belirli süreli iş akitlerinin sonunda ,belirsiz süreli akitler gibi kıdem tazminatına hak kazandıran şekilde son bulmalarda kıdem tazminatı ödenmesi gerektiği görüşü daha da güçlenmiştir ki ben de bu görüşe katılıyorum.
Akdiniz belirli süreli kabul edilecekse (mahkemece) ve akid sürerken işveren tarafından bir fesih sözkonusu olursa, kalan sürelere ait ücretlerinizi isteme hakkınız bulunmaktadır. Bunu bir kira sözleşmesi gibi düşünebilirsiniz. Kiracı sözleşmeyi süresinden önce bozar ve evden çıkarsa kalan ayların kiralarını öder tarzı...
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
gokhances |
cevabını için teşekkürler,
ancak net olarak anlamadığım konu, bugün işveren beni işten çıkartmak isterse tazminat alabilir miyim? yeni sözleşme yapılmasını istiyorum ancak şu anda buna yanaşmıyorlar. Alt pozisyonda yeni birini işe başlattılar ve kendisine birçok yetki verdiler. Yani benim yetkilerimi bir süreç içerisinde yeni personele devrediyorlar. Bunu kötü niyet olarak nitelendirebilir miyiz?
Ve net olarak anlayamadığım şu anda benim durumum nedir. Yani sözlşemem süreli ve bitmiş halde mi? Yoksa taraflardan ses çıkmadığı için belirsiz süreliye mi dönmüştür? Sözleşmede tarih olmasına rağmen,maddeler ile belirtilen işler şirketin mali, idari, hukuki işlerini takip etmektir. Yani şirket varolduğu sürece devam edecek işler. Sadece 1 proje için yapılmış bir sözleşme değil.
Yardımcı olursanız sevinirim. |
HRMGR |
İlk mesajımda da belirttiğim gibi akdinizin belirli veya belirsiz süreli sayılıp sayılmamasına göre haklarınız değişiyor. Akdinizin belirli süreli mi, yoksa belirsiz süreli mi kabul edileceğine açıklık getirecek tek merci bir dava durumunda İş Mahkemesi'dir.
İş Mahkemesi'nin vereceği karara göre (esaslı neden olmadan zincirleme akit yapılmış, akit başlangıçtan itibaren belirsiz sürelidir tarzı)iş akdiniz belirsiz süreli sayılırsa; işverenin sizi işten çıkarması halinde kıdem, ihbar (bildirimsiz fesihte), bakiye yıllık izin ücretlerinizi alırsınız.
İş Mahkemesi'nin vereceği karara göre (evet zincirleme akit yapmak için esaslı neden var tarzı) iş akdiniz belirli süreli sayılırsa; işverenin işinize son vermesi halinde, kıdem (daha önce belirttiğim gibi tartışmalı bir konudur), bakiye yıllık izin ücretlerinizi ve fesih tarihinden sözleşmenin sona ermesine kadar geçecek süre içerisinde hak kazanacağınız ücretlerinizi alırsınız.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla, |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 22:53:12 |