Evlilik tazminatı ve ücretsiz izin |
seherersoy |
Merhaba,
Bir yakınım özel bir şirkette 1 haziran 2005 tarihinde işe başladı.İşveren Nisan 2006 tarihinde ücretsiz izne çıkarmış. Dolayısı ile Nisan ayından beri SKK ları ödenmiyor izinli gösteriliyor.
1. sorum. İşçinin yazılı onayı alınmada, işverenin işçiyi ücretsiz izne çıkarma hakkı varmıdır? varsa bu en fazla kaç gün olabilir.
2. Sorum Bu arkadaşımız evlilik nedeni ile işten ayrılacak nisan ayından beri ücretsiz izinde olduğundan 1 yılını tamamlamadı. Evlilik tazminatı alabilirmi
Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim |
RPOLAT |
SAYIN ERSOY,
Bİ HUKUKÇU OLMAMAKLA BERABER KONUNUZLA İLGİLİ BİLGİM DAHİLİNDE OLAN ,İŞVEREN İŞÇİNİN MUVAFAKATİNİ ALMADAN ÜCRETSİZ İZNE ÇIKARAMAZ,AYNI ZAMANDA BÖLGE ÇALIŞMA MÜDÜRLÜĞÜNDEN DE İZİN ALMAK ZORUNDADIR. BU SÜRE BİLDİĞİM KADARI İLE 30 GÜNÜ GEÇEMEZ.YANİ ARKADAŞINIZ MUVAFAKAT VERMİŞ İSE EVLİLİK TAZMİNATINDAN FAYDALANAMAZ ÇÜNKÜ BU İŞİNE DEVAM EDECEĞİ ANLAMI TAŞIR.EĞER DEĞİL İSE BİR HUKUKÇU İLE GÖRÜŞMESİNDE FAYDA VAR. KALDI Kİ MADEM AYRILACAK AYRILMADAN KIDEM SÜRESİNE GÖRE İHBAR ÖNELİNİ KULLANMAK ZORUNDAYDI..
HİZMET SÖZLEŞMESİ SONA ERDİRİLİRKEN DİKKATE ALINACAK BİLDİRİM SÜRELERİ VE İHBAR TAZMİNATI TUTARLARI (*)
HİZMET SÜRESİ
BİLDİRİM SÜRESİ
İHBAR TAZMİNATI TUTARI
6 Aydan Az Sürmüş İşçi İçin
2 Hafta
2 Haftalık Ücret
6 Aydan 1,5 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin
4 Hafta
4 Haftalık Ücret
1,5 Yıldan 3 Yıla Kadar Sürmüş İşçi İçin
6 Hafta
6 Haftalık Ücret
3 Yıldan Fazla Sürmüş İşçi İçin
8 Hafta
8 Haftalık Ücret
|
HRMGR |
İşveren işçinin yazılı talebi olmaksızın işçiyi zorla ücretsiz izne çıkaramaz. Zaten tek taraflı alınan böyle bir karar İZİN olarak değerlendirilemez. Bir durumun izin olarak kabul edilebilmesi için her iki tarafın da yazılı muvaffakati gerekir.
Örneğinizde, yakınınız zorunlu ücretsiz izinli olarak gönderilmeden herhangi bir izin talep yazısı imzalamadı ise,
4857/24-II'ye göre, ayrıca eğer işyerinde iş zorlayıcı bir sebebe bağlı olarak 1 haftadan uzun süre durduruldu ise 24-III'e göre işçiye haklı nedenle fesih yolu açılır ve işçi kıdem tazminatına hak kazanır. Ancak yaklaşık 3 aydır yakınınız ücretsiz izinde ve 24/II veya işin durması sözkonusu ise 24-III'e göre herhangibir girişimde de bulunmamış, bu tür durumlarda 6 gün içerisinde İhtarname çekilerek hakların istenmesi gerekir. Ödenmezse İş Mahkemesi'ne dava açılmalıdır.Bu süre geçtiğinden işverenin eli kuvvetlenmiştir. (İzni çalışan talep etti, 3 aydır ücretsiz izinde herhangi bir itirazı da yok tarzı)
Ücretsiz izinde (46/c, 55/j'de belirtilen kısa süreli-mazeret izni tarzı ücretsiz izinler hariç) hizmet akdi askıda olduğundan ve bu süreler çalışılmamış sayıldığından, evlilik nedeniyle evlenme tarihinden sonra 1 yıl içerisinde talep edilebilecek kıdem tazminatı (14. maddenin bu hususu düzenleyen maddesi yeni Medeni Kanun ile tartışılmaya başlanmıştır bence de haklı bir tartışmadır) 1 tam yıl çalışılmadığı için şu noktada yakınınız için bir anlam ifade etmemektedir. Yukarıda belirttiğim gibi şu aşamada 24. maddeye göre girişimde bulunmak daha doğrudur.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
|
seherersoy |
yanıtlarınız için çok teşekkür ederim |