Anne yada babadan alınan taşınmazın durumu. |
artinet |
2003 yılında ailem (Annem, Babam ve erkek kardeşim) halen işletmekte oldukları market in mülkülünü satın alarak mal sahibi oldular. Bu işyerinin satışını da direk olarak erkek kardeşimin üzerine yaptılar, yani tapusu kardeşimin üzerine yapıldı. 2005 yılında erkek kardeşim gerek arkadaşları gerekse sahsi sebeplerinden ötürü aşırı bir şekilde piyasaya borçlanarak sermayesini tüketti.İşyerininde elden gitmemesi için tapuya gidilerek derhal işyerinin tapusunu annemin üzerine aldılar. Yardım olarak annem ve babam bu işyerini bir bankaya ipotek ettirerek kredi kullandılar. Ancak alınan banka kredisinin de bu borçları karşılamayacağı fark edildiğinde kardeşimin işyeri ile bağlarını zorla da olsa kopararak evden ve işyerinden uzaklaşmasını istediler. Halen 55 li yaşlarında olan annem ve babam bu işyerini çalıştırarak borçlarını ödemeye çalışıyorlar. Bana gelerek ilgili işyerinin benim tarafımdan çalıştırılmasını ve borçlarının ödenmesi karşılığı ile tapusunun bana devredilmesini istiyorlar. Şimdi sorularım şöyle olacak
1- Üzerinde banka kredisi sebebi ile haciz bulunan işyerinin bana annem tarafından satışı yapılabilir mi?
2- Kardeşim şimdilik ortalıklarda yok. Ben borçlarını temizledikten sonra ortaya çıkıp mülk hakkında herhangi bir hak talebinde bulunabilir mi?
3- İlgil işyeri benim ikametgahımın dışında ,başka bir şehirde , ben eşimi ve cocuklarımı bırakıp böyle bir işe soyunacak olursam ki bu mülkün bana geçme karşılığı olarak düşünülüyo hakediyormuyum.?
Cevaplarınız için şimdiden teşekkürlerimi sunarım. |
alisinkay |
Mülkün üzerinde ihtiyari tedbir kararı varsa size anne ve babanızın satması zor görünüyor. Ancak haczi kaldırıp satış işlemi yapabilirsiniz.
Ancak bu satış işleminde ileride sizin aleyhinize tenkis davası açmamaları için şahitler bulundurun ve parayı yada haciz borcunu bizzat şahitlerin yanında ödeyip şahitlere imzalatın.
İleride muhtemel bir davada bu tanık beyanları sizi koruyacaktır. Ayrıca parayı icra dairesine siz yatırırsanız makbuzu da saklayın.
Bu tedbirleri aldığınızda mülkün size satışı gerçekleşir. İleri de mirasçılık durumunuzda da muhtemel hak kayıplarınıza engel olur. |
Av.Tayfun Eyilik |
İİK 277 ve devamı maddelerine göre borcun doğumundan sonra usul furu arasında gerçekleşen satışlar bağışlama gibi kabul edilip iptale tabi tasarruflar olarak kabul edilmiştir. sizin olayınızda tapusu üzerine kayıtlı abiniz borçlandıktan sonra malı annesine satması iptale tabi bir tasarruftur piyasa alacaklıları bu satışı kendi alacakları kadar iptal ettirebilirler, aynı şey annenizden size yapılan satış içinde geçerlidir
|