 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İşten ayrılma |
serberk |
Merhaba
Daha önce ihbar süresi ile ilgili soru sormuştum ancak yeni argümanlarla sorumu güncellemek istiyorum.
- Özet olarak 3,5 yıldır mühendis olarak bir yazılım projesi kapsamında özel bir şirkette çalışmaktayım.
- İşyeri ile yaptığım sözleşme "BELİRLİ SÜRELİ SÜREKLİ HİZMET SÖZLEŞMESİ" başlığını talıyor.
- Sözleşmede konu ile ilgili aynen yazıldığı şekli ile;
-"İş bu sözleşmenin süresi 12 aydır."
-"Her 12 ay sonunda, taraflardan birinin yazılı itirazı olmadığı takdirde iş bu sözleşme kendiliğinden 12 ay süreli olarak uzatılmış sayılır."
-"Personel, görevini yerine getirirken kusurlu olarak İşvereni zarara uğratırsa bu zararı İşveren'in talebi üzerine tazmin etmeyi peşinen kabul eder."
gibi maddeler mevcut.
Bu durumda daha önce Av. Abbas Bilgili'nin bahsettiği gibi proje kapsamında uzmanlık gerektiren bir iş olması nedeni ile sözleşme belirli süreli olarak kabul edilecekse;
1. Varsa ihbar süresi nedir? Çünkü ben sözleşmenin ikinci yenilenme sonrası süresini doldurmadan ayrılmak istiyorum. İş Kanunu'nun tamamını okumadım ancak taradığım kadarı ile bu konu ile ilgili bir açıklama bulamadım.
2. İhbar süresine riayet etmeden ayrılmam durumunda tazminat belirsiz sözleşmelerde uygulanan şekli ile mi hesaplanır? Değilse nasıl hesaplanır.
3. Bir de; bir işverenin çalışanını haftada kaç saat çalıştırabileceğine dair kanuni bir düzenleme var mıdır? Varsa ve fakat sözleşmede bu konuda
-"Personel, işverenin gerekli görmesi halinde fazla mesai yapmayı ve genel tatil günlerinde çalışmayı kabul eder. Personel gerek bu sözleşme, gerekse İş Kanununun ilgili hükümleri çerçevesinde İşverenin isteği ve mesleğine uygun olarak diğer işlerde çalıştırılabilir."
gibi bir madde varsa çalışanından kanuni hükümde belirtilenden daha fazlasını çalışmasını istemesi durumunda işveren hatalı mıdır? Bu konuda çalışanın kendi rızası ile çalıştığı yönünde savunma yapabilir mi?
4. İhbar süresi nasıl işletilir? Sözlü bildirim yeterli midir? Bildirim sonrası işverenin de onayı ile ihbar süresinden daha uzun çalışmaya devam edilebilir mi?
Teşekkür ederim.
|
HRMGR |
4857 sayılı İş Kanunu 11. maddesinde belirli ve belirsiz süreli akitlerin yapılma esasları açıklanmıştır. Bir yazılım projesi kapsamında mühendis olarak çalışmanız başlangıçta Belirli Süreli Akid yapılmasını haklı kılıyor.Zira süreli bir projenin tamamlanması ile birlikte hizmetinize gerek kalmayacağı gibi bir durum sözkonusu...Ancak belirli süreli akidler esaslı bir neden olmadıkça birden fazla üst üste yapılamaz. Aksi halde zincirleme olarak yapılan bu akidler, başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilir. 12 aylık sürelerle belirsiz süreli akid yapılması ve 3,5 yıldır bu işlemin yıllık olarak tekrarlanması (açıklanabilir , esaslı bir neden yoksa- ki bunu en iyi siz takdir edebilirsiniz) iş sözleşmenizin başlangıçtan itibaren belirsiz süreli kabul edilmesi durumunu doğurur.
Akdiniz belirli süreli kabul edilecek ise ihbar tazminatı, dolayısıyla ihbar önelleri sözkonusu değildir. Ancak süre bitiminden önce işverenin akdinizi feshetmesi durumunda kalan sürelere ait ücretlerinizi talep etme hakkınız doğar.Yukarıda belirttiğim tarz bir akit muvazaası sözkonusu ise -ki durum büyük ihtimalle böyle görünüyor, akdiniz belirsiz süreli sayılacağından, ihbar önellerine uyma veya ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü akdi bozan taraf için geçerlidir. İhbar süreleri karşı tarafa yazılı bildirimle başlar ve bölünemez. Önel süresi içerisinde 27.maddeye göre günde 2 saatten az olmamak üzere yeni iş arama izniniz bulunmaktadır.
4857/63. maddesine göre 2 aylık (TİS'lerle 4 aya kadar uzatılabilir)sürede günde 11 saati aşmamak üzere yapılan çalışmalara bağlı olarak bir denkleştirme uygulaması yoksa, 41. maddeye göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma olarak tanımlanır.Fazla çalışma günde 3 saat, yılda 270 saatten fazla olamaz.Bu sürelerde fazla çalışma yaptırmak işçinin onayına bağlıdır. İşveren bu sürelerde veya bu sürelerin üzerinde çalışma yapmaya işçiyi zorlayamaz.
Yararlı olması dileğiyle, saygılarımla,
|
Av.Abbas Bilgili |
Sayın HRMRG'nin gayet tatminkar cevabına küçük iki ilave yapmak istiyorum.
1) Sizin sözleşmenizin belirli mi yoksa belirsiz mi olduğu konusu ancak yargı kararı sonucunda açıklığa kavuşabilir. Bizimki bir yorumdur. Belirli süreli sözleşme yapılabilmesi için esaslı bir neden olmalıdır. Yargıtay da esaslı neden olarak işçinin uzmanlığını veya işin niteliğini gözeterek karar vermektedir. Daha önce verdiğim bir örnekte; hemşirenin özel hastane ile yaptığı belirli süreli sözleşmenin bir kaç defa yenilenmesi ile belirsiz süreliye dönüşmediği, belirli süreli olma özelliğini koruduğunu belirtmiştim. Sizin de uzman olmanız ve işin proje ile ilgili olması sözleşmenizin belirli süreliliğini koruduğu görüşünü kuvvetlendirmektedir diye düşünüyorum ve daha önce de bu görüşümü açıklamıştım. Belirli süreli sözleşmede Sayın HRMRG'nin de belirttiği üzere ihbar (bildirim) süresi olmaz. Çünkü sözleşmenin sonu zaten bellidir.
2) Fazla mesai bir yılda 270 saat ile sınırlandırılmış olmakla birlikte, daha fazlası yapılmış ise ve kanıtlanmış ise ücretinin ödenmesi gerektiği, ancak bundan bir miktar indirim yapılması Yargıtay'ın yerleşik kararıdır.
Selamlar. |
serberk |
Merhaba
İlgilendiğiniz ve cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Hukuğun matematik gibi keskin kurallarının olmamasını sanırım en çok biz mühendisler kabullenemiyoruz.
Tekrar teşekkürler. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:46:10 |