Aslı Yurtlu |
MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
Madde 174 - Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
2. YOKSULLUK NAFAKASI
Madde 175 - Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Yukarıdaki maddeler ışığında şunu söyleyebiliriz ki; eşinize oranla daha az kusurlu olma ve boşanma dolayısı ile; mevcut ve beklenen menfaatlerinizin zarara uğraması ya da yoksulluğa düşmeniz durumunda nafaka talebinde bulunabilirsiniz. Anladığım kadarıyla, mahkemece çocuğunuz için bir miktar nafakaya hükmedilmiş. Eşinizin ya da sizin mevcut durumunuzda meydana gelen değişikliklere dayanarak nafaka artırımı davası da açabilirsiniz.Konu ile ilgili madde de aşağıda sunulmuştur. SAYGILARIMLA..
3. TAZMİNAT VE NAFAKANIN ÖDENME BİÇİMİ
Madde 176 - Maddi tazminat ve yoksulluk nafakasının toptan veya durumun gereklerine göre irat biçiminde ödenmesine karar verilebilir.
Manevi tazminatın irat biçiminde ödenmesine karar verilemez.
İrat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafaka, alacaklı tarafın yeniden evlenmesi ya da taraflardan birinin ölümü halinde kendiliğinden kalkar; alacaklı tarafın evlenme olmaksızın fiilen evliymiş gibi yaşaması, yoksulluğunun ortadan kalkması ya da haysiyetsiz hayat sürmesi halinde mahkeme kararıyla kaldırılır.
Tarafların mali durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği hallerde iradın artırılması veya azaltılmasına karar verilebilir.
Hakim, istem halinde, irat biçiminde ödenmesine karar verilen maddi tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların sosyal ve ekonomik durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini karara bağlayabilir
|