Başak Şahin |
Size karşı yapılan söz konusu iftira,hayatınızı maddi-manevi olumsuz etkilediyse tabii ki tazminat davası açabilirsiniz.Örneğin ticaretle uğraşıyorsanız ve bu olay ticari hayatınızı etkileyip maddi zarara neden olduysa ya da toplum içindeki durumunuz etkilenip manevi zarara uğradıysanız... zararınızın tazminini isteyebilirsiniz.Ayrıca iftira edene bir de hapis cezası öngörülür.
"İftira
MADDE 267. - [1] Yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak ya da basın ve yayın yoluyla, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için bir kimseye hukuka aykırı bir fiil isnat eden kişi, bir yıldan dört yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
[2] Fiilin maddî eser ve delillerini uydurarak iftirada bulunulması hâlinde, ceza yarı oranında artırılır.
[3] Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş mağdurun aleyhine olarak bu fiil nedeniyle gözaltına alma ve tutuklama dışında başka bir koruma tedbiri uygulanmışsa, yukarıdaki fıkralara göre verilecek ceza yarı oranında artırılır.
[4] Yüklenen fiili işlemediğinden dolayı hakkında beraat kararı veya kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilmiş olan mağdurun bu fiil nedeniyle gözaltına alınması veya tutuklanması hâlinde; iftira eden, ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin hükümlere göre dolaylı fail olarak sorumlu tutulur.
[5] Mağdurun ağırlaştırılmış müebbet hapis veya müebbet hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis cezasına; süreli hapis cezasına mahkûmiyeti hâlinde, mahkûm olunan cezanın üçte ikisi kadar hapis cezasına hükmolunur.(Ağır Ceza-Asliye Ceza)
[6] Mağdurun mahkûm olduğu hapis cezasının infazına başlanmış ise, beşinci fıkraya göre verilecek ceza yarısı kadar artırılır.
[7] İftira sonucunda mağdur hakkında hapis cezası dışında adlî veya idarî bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
[8] İftira suçundan dolayı dava zamanaşımı, mağdurun fiili işlemediğinin sabit olduğu tarihten başlar.
[9] Basın ve yayın yoluyla işlenen iftira suçundan dolayı verilen mahkûmiyet kararı, aynı veya eşdeğerde basın ve yayın organıyla ilân olunur. İlân masrafı, hükümlüden tahsil edilir. (Asliye Ceza)
İftira suçu,iftira konusu fiilin gerçekten işlenmemiş olmasının tespiti ile gerçekleşmiş olur;takipsizlik kararı,iddia edilen suçun gerçekleştiği yönünde yeterli delil bulunamaması halinde verilir,suç işlenmemiş sayılır,bu konuda yeni delil ortaya konulamadığı sürece bu takibe devam edilemez;dolayısıyla sizin aleyhinizdeki soruşturma süreci ancak yeni delil ortaya çıkarsa devam edebilir.Şu anda savcının verdiği takipsizlik kararı,söz konusu suçun sizin tarafınızdan işlenmediği anlamına gelir,yeni delil bulunmadıkça geçerlidir. |