 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Resmi tatil |
Chronos |
19 Mayıs 2006 da işletmemdeçalışma olmadı, sabah 8 akşam 19 saatleri arası çalışıyor her gün 2 aat mesai yazdırıyoruz. haftada 45 saati geçen zamanlar fazla mesai olarak işleniyor malumunuz.
biz 19 Mayıs ta çalışmadığımız için ohaftanın mesaileri bize ödenmedi.
bizim iddiamız 19 mayıs resmi tatil olduğu için o gün çalışılmış gibi kabul edilecek 8 saat fazla mesai ödenecek.
Muhasebenin iddiası ise fiili olarak yapılan çalışma 45 ssati bulmadığı için fazla mesai ödenmeyecek.
uygulama nasıl olmalıdır. açıklayıcı bir kanun maddesi varsa bilenler paylaşsın lütfen. |
cecey |
Fazla çalışma ücreti
Madde 41 - Ülkenin genel yararları yahut işin niteliği veya üretimin artırılması gibi nedenlerle fazla çalışma yapılabilir. Fazla çalışma, Kanunda yazılı koşullar çerçevesinde, haftalık kırkbeş saati aşan çalışmalardır. 63 üncü madde hükmüne göre denkleştirme esasının uygulandığı hallerde, işçinin haftalık ortalama çalışma süresi, normal haftalık iş süresini aşmamak koşulu ile, bazı haftalarda toplam kırkbeş saati aşsa dahi bu çalışmalar fazla çalışma sayılmaz.
Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Haftalık çalışma süresinin sözleşmelerle kırkbeş saatin altında belirlendiği durumlarda yukarıda belirtilen esaslar dahilinde uygulanan ortalama haftalık çalışma süresini aşan ve kırkbeş saate kadar yapılan çalışmalar fazla sürelerle çalışmalardır. Fazla sürelerle çalışmalarda, her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapan işçi isterse, bu çalışmalar karşılığı zamlı ücret yerine, fazla çalıştığı her saat karşılığında bir saat otuz dakikayı, fazla sürelerle çalıştığı her saat karşılığında bir saat onbeş dakikayı serbest zaman olarak kullanabilir.
İşçi hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında, çalışma süreleri içinde ve ücretinde bir kesinti olmadan kullanır.
63 üncü maddenin son fıkrasında yazılı sağlık nedenlerine dayanan kısa veya sınırlı süreli işlerde ve 69 uncu maddede belirtilen gece çalışmasında fazla çalışma yapılamaz.
Fazla saatlerle çalışmak için işçinin onayının alınması gerekir.
Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.
Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelikte gösterilir.
Zorunlu nedenlerle fazla çalışma
Madde 42 - Gerek bir arıza sırasında, gerek bir arızanın mümkün görülmesi halinde yahut makineler veya araç ve gereç için hemen yapılması gerekli acele işlerde, yahut zorlayıcı sebeplerin ortaya çıkmasında, işyerinin normal çalışmasını sağlayacak dereceyi aşmamak koşulu ile işçilerin hepsi veya bir kısmına fazla çalışma yaptırılabilir. Bu durumda fazla çalışma yapan işçilere uygun bir dinlenme süresi verilmesi zorunludur.
Şu kadar ki, zorunlu sebeplerle yapılan fazla çalışmalar için 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.
Olağanüstü hallerde fazla çalışma
Madde 43 - Seferberlik sırasında ve bu süreyi aşmamak şartıyla yurt savunmasının gereklerini karşılayan işyerlerinde fazla çalışmaya lüzum görülürse işlerin çeşidine ve ihtiyacın derecesine göre Bakanlar Kurulu günlük çalışma süresini, işçinin en çok çalışma gücüne çıkarabilir.
Bu suretle fazla çalıştırılan işçiler için verilecek ücret hakkında 41 inci maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları hükümleri uygulanır.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışma
Madde 44 - Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde işyerlerinde çalışılıp çalışılmayacağı toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmeleri ile kararlaştırılır. Sözleşmelerde hüküm bulunmaması halinde söz konusu günlerde çalışılması için işçinin onayı gereklidir.
Bu günlere ait ücretler 47 nci maddeye göre ödenir.
Saklı haklar
Madde 45 - Toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmelerine hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatillerde işçilere tanınan haklara, ücretli izinlere ve yüzde usulü ile çalışan işçilerin bu Kanunla tanınan haklarına aykırı hükümler konulamaz.
Bu hususlarda işçilere daha elverişli hak ve menfaatler sağlayan kanun, toplu iş sözleşmesi, iş sözleşmesi veya gelenekten doğan kazanılmış haklar saklıdır.
Madde 47 - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde çalışan işçilere, kanunlarda ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir.
Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde işçilerin ulusal bayram ve genel tatil ücretleri işverence işçiye ödenir.
|
Av.Abbas Bilgili |
Sizin işvereniniz "fazla mesai" ile "ulusal bayram ve genel tatil günü çalışmasını" karıştırmaktadır. Bunlar farklı şeylerdir ve yasada da ayrı ayrı düzenlenmişlerdir. Bizim mevzuatımıza göre
1) Cumhuriyet Bayramı ulusal bayramdır,
2) Diğer dini ve milli bayramlar ile yılbaşı günü tatilleri ise genel tatil günüdür.
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçinin o günkü ücreti tam olarak ödenir. Çalıştırılırsa ayrıca bir yevmiye daha ödenmesi gerekir. (İş yasası, md. 47).
Selam. |
Chronos |
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmayan işçinin o günkü ücreti tam olarak ödenir. Çalıştırılırsa ayrıca bir yevmiye daha ödenmesi gerekir. (İş yasası, md. 47).
Teşekkürler hocam,
Ancak ben sanırım tam olarak ifade edemedim.
Haftada 5 gün, günde 11 saat çalışmaktayız. Madde 41 de de belirtildiği üzere haftada 45 ssati geçen çalışmalarıda fazla mesai olarak bize ödemektedir.
Lakin 19 Mayıs haftasında ayın 15, 16, 17, ve 18 inde biz 11 saat çalıştık. 19 Mayıs ta da işe çağrılmadık.
İşveren temsilcisi iddia ederki "fiili çalışma süresi 45 saati bulmamıştır. 4 gün 11 er saatten 44 saattir. !9 mayıs yevmiyesi size ödenmiştir. Ama fiili çalışma olarak 45 saati geçmediğiniz için ayın 15, 16, 17, ve 18 indeki 2 şer saat fazla mesailer size ödenmez."
Bizimde yorumumuz şu; "19 mayıs çalışılmış gibi kabul edileceğinden 19 mayıs günü ile birlikte 44+9=53 saat çalışma olduğu kabul edilmeli ve 8 saat fazla mesai bize ödenmelidir."
Kanunun ilgili maddelerini okudum lakin bir sonuca varamadım.
bilgilendirirseniz memnuniyet duyarız.
Saygılarımla... |
Av.Abbas Bilgili |
Fazla çalışmalarda fiili çalışmalar dikkate alındığından, işverenin yaptığı hesap doğrudur. Selam. |
yyln |
Sn: Abbas Bilgili,
Bu konuda tereddütümlerim var. Bana göre, haftalık çalışma saatinin nasıl uygulanacağı işyerinde belirlendikten sonra, eğer o işyerinde haftada 6 gün üzerinden, günde 7.5 saat veya haftada 5 gün üzerinden günde 9 saat çalışma belirlenmiş ise, ulusal bayram veya genel tail gününe denk gelen günde o saat üzerinden çalışılmış olduğu kabul edilerek, diğer günler için yapılan fazla çalışma hesaplanıp, ücreti ödenmelidir. Bu şekilde uygulama yapılan işyerleri olduğunu da biliyorum.
Ancak, yine de, belirtmiş olduğunuz gibi, fazla çalışmalarda fiili çalışma günlerinin dikkate alınacağına, dolayısıyla örnek olayda işverenin yapmış olduğu hesaplamanın doğru olduğuna dair yargı kararı varsa öğrenmek isterim. Selamlar.. |
Av.Abbas Bilgili |
Sayın yyln;
Resmi tatilllerdeki çalışılmayan günlerin çalışılmış gibi kabul edilerek haftalık 45 saatlik yasal süreye dahil edldiği yönündeki uygulamanın bana mantıklı gelmediğini, ancak uygulamanın da sizin belirttiğiniz şekilde olduğunu öğrendim. Ancak, ne benim dediğim şekilde ve ne de sizin dediğiniz şekilde bir karar bulamadım Sanıyorum bu sorun yeni yasadaki 45 saatten kaynaklanıyor. Çünkü eski yasada "haftalık 45 saat" esası değil, "günlük 7,5 saat" esası vardı. Günlük esasta bu uygulamanın bir önemi yok. Ancak yeni uygulamada önem arz ediyor. Bilirkişilik yapan bir arkadaşıma sordum ve uygulamanın sizin dediğiniz şekilde olduğunu öğrendim.
Selamlar. İyi çalışmalar. |
yyln |
Teşekkürler ve selamlar... |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:44:15 |