Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Asıl işveren alt işveren ilişkisi hakkında
ozlem_baydar Merhaba[:)]..Benim asıl işveren alt ısveren ılıskısı konusunda bır sorum olacak Kısaca ızah edeyım: A sırketı asıl ısveren,B sırketı alt ısveren olarak aralarında hızmetlı,muhasebe,sekreterlık konularında bır asıl ısveren alt ısveren sozlesmesı yapıyorlar.B sırketının elemanları bu sırketten ucret alıp yıne bu sırketten sıgortalı olarak gozukmekle beraber,A sırketının ısyerınde A sırketının elemanlarıyle bırlıkte,aynı kosullar altında calısmaktadır. Idare A sırketınde yaptıgı denetımde bu 2 sırket arasında asıl ısveren alt ısveren ılıskısı bulunmadıgını;soz konusu bu kısılerın dogrudan A sırketının yönetımı altında ve onun elemanı gıbı calıstıgını ıfade ederek A ırketının bu ıslerı kendı ıscılerıyle yapması yahut bu kısılerı sırket bunyesıne alması ıstenmıstır;ancak A sırketı bu dırektıf dogrultusunda hareket ederse 50 ve daha fazala kısı calıstıran sırket statusune gırecek ve bundan dugan yukumluluklerı yapmak durumunda kalacaktır;A sırketı bu duzenlemeyı yapmak ıstemıyor. Sımdı A sırketı nasıl bır yol ızlemelıdır;yanı bu durumun nasıl bır cıkıs yolu olabılır? bu konuda bılgısı olan kısılerın cevabını beklıyorum...tesekkurler
Av.Abbas Bilgili Asıl işveren-alt işveren (taşeron) uygulması yeni iş yasasında kısıtlanarak bazı koşullara bağlanmıştır. Bir işin alt işverene devredilebilmesi için; 1) Esas işe yardımcı nitelikte iş olmalıdır (örneğin; yemek hizmetleri, temizlik, personel taşımacılığı, güvenlik hizmetleri gibi), 2) Ya da esas işin teknolojik ve işletme gerekleri ile uzmanlık gerektiren bir bölümü olmalıdır. Buradan da anlaşılıyor ki bu iki durumun dışında kalan durumlarda alt işveren ilişkisi kurulamyacaktır, kurulmuşsa da alt işverenin işçileri başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılacaktır. Esas işe yardımcı işleri tespit etmek çok zor olmamakla birlikte hangi işlerin uzmanlık gerektirdiği ve alt işverene devredilebilirliğinin tespiti bazan zorlaşmaktadır. Fakat alt işveren işçilerinin asıl işverenin işçileri ile aynı işi yapmaları, talimatı asıl işverenden almaları, hatta giriş çıkışlarının asıl işverence yapılması gibi durumlarda da bu ilişkinin muvazaalı (danışıklı) olduğu ve bu işçilerin aslında asıl işverenin işçisi sayılması gerektiği sonucuna varılamktadır. Sizin anlatımınızdan da bu ilişkinin muvazaalı olduğu kanaatine varılması kuvvetle muhtemeldir. Bu durumda bu işçiler başlangıçtan itibaren asıl işverenin işçisi sayılacaktır. Sizin de bu ilişkiyi yasal sınırlar içine çekerek gerçek (muvazaasız) duruma getirmeniz gerekir. Selam.
ozlem_baydar Sayın Bilgili;öncelikle kısa sürede verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim.Yalnız kafama bir nokta takıldı:Sözünü ettiğim işçileri esas işe yardımcı nitelikte işte çalışıyor kapsamında değerlendiremey miyim?Sonuçta hizmetli,sekreterlik sizin de verdiğiniz örnekteki gibi esas işe yardımcı iş grubuna alınabilir.Sanırım bu grubta bir değerlendirme yapılırsa A şirketinini bu elemanları kendi bünyesine almasına gerek kalmayacaktır;böylelkikle sirket 50 ve daha fazla kişi çalıştıran işyerlerinin yapması gereken yasal yükümlülükleri yapmayacaktır.Yanılıyor muyum?
Av.Fırat Bayındır Bence yanılıyorsunuz. Şirketin muhasebesi, her ne kadar alt işveren elemanlarınca tutulsa da, asıl işverenin işyerinde ve onun işçileri ile birlikte çalışmaktalar. Eğer şirketin muhasebe bölümünde alt-üst işveren işçileri birlikte iseler zaten bu açıkça muvazaadır.Muhasebe, ayrı bir yerde tutuluyor olsa idi sorun olmayacaktı. Sekreterlik hizmetleri tamamen asıl işverene hasredilmiş bir iş ve asıl işverenin talimatları doğrultusunda çalışılıyor ki bu da muvazzadır. Hizmetli çalıştırmak ayrı bir konum ancak yine de asıl ve alt işveren ayrı ayrı hizmetli çalıştırıyorsa muvazaa vardır. Bence siz Abbas beye itibar edin. Diğer yükümlülükler ise işverene bir yük gibi görünse de sosyal bir amaca yönelik olduğunu, özürlülerin ve eski hükümlülerin de bu toplumun üyeleri olduğu ve bir şekilde topluma kazandırılmaları gerektiğini gözardı etmeyin. Kaldı ki, asıl işverenin, alt işveren işçilerine karşı sorumluluklarının da ortadan kaldırılması söz konusu olmadığından böylesi muvazaalı işlemlere girmek çok da akıl karı değil. İleride alt işveren işçileri ile ihtilafa düşüldüğünde bu konu zaten gündeme gelecektir.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:11:46