 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Selçuk üniversitesi: Ahlak Soruşturması |
fulya1212 |
Elini omzuna attı diye soruşturma açtılar
Selçuk Üniversitesi'nde kız arkadaşının omzuna elini atan öğrenci "Teşkilat" olarak tanımlanan grubun saldırısına uğradı.
Konya'da Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğrencisi Talip Sefil, kampüste kız arkadaşının omuzuna elini atınca kendilerini "Teşkilat" olarak tanımlayan bir grubun saldırısına uğradı. Olaydan sonra Teşkilat grubu hakkında soruşturma açan Dekanlık, suratına kafa yiyen Sefil ve kız arkadaşı hakkında da "toplum içinde hoş karşılanmayacak vaziyette bulunmak" suçlamasıyla soruşturma açtı. Geçen ay yaşanan olayda Eğitim Fakültesi Coğrafya Öğretmenliği Bölümü 5. sınıf öğrencisi olan Talip Sefil (25), kız arkadaşı Yeşim Yükselen ve iki arkadaşı ile birlikte
sohbet ederken, kız arkadaşının omzuna elini attı. Hemen ardından yanlarına gelen Abdullah Kurtuluş adlı kişi, Talip Sefil i dışarıya çağırdı. Dışarı çıktıklarında "Burada kızlarla yakınlaşmak yasak" diye uyarıda bulunan Kurtuluş, tepki gösteren Sefil'e kafa attı. Yüzü şişen Sefil, polise şikâyette bulundu. Gözaltına alınan Kurtuluş suçlamaları reddetti ancak Eğitim Fakültesi Dekanlığı olayla ilgili soruşturma başlattı. Dekanlık, Yeşim Yükselen ve Talip Sefil'in hem darp olayı hem de "Toplum içinde hoş karşılanmayacak bir vaziyette bulunmak" iddiasıyla ifadelerini aldı. Sefil, Yrd. Doç. Dr. Adnan Doğan Buldur başkanlığında oluşturulan komisyonda Buldur'un kendilerine, "Okulda el ele tutuşmanız bile yasak. Toplumun huzurunu bozduğunuzdan dolayı ceza alırsınız" dediğini iddia etti. Açılan soruşturmadan bilgilerinin olmadığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Süleyman Okutan ise, "Biz bu zihniyetleri aramızdan atmaya çalışıyoruz. Öğretim görevlisi hakkında rektörlük olarak soruşturma başlattık" dedi.
|
fulya1212 |
Üniversitelerde öğrencilerle ilgili soruşturmalar fakülte yönetim kurulu kararıyla açılır. Fakülte yönetim kurulu fakültenin dekanı, bölüm başkanları ve diğer üyelerden oluşur. Yönetim kurulu gerek görülen hallerde belli bir konu ile ilgili olarak soruşturma açılmasına karar verir. Ardından soruşturma komisyonunu belirler. Komisyon fakülte yönetim kurulundan gelen görevlendirme ile ve onun çizdiği çerçeve içinde belge ve delilleri toplar. Ve sonuçta önerisini yine fakülte yönetim kuruluna sunar. Soruşturma komisyonun önerisi bağlayıcı değildir. Yani komisyon ceza gerektiren bir durum yok dese bile fakülte yönetim kurulu öğrenciye ceza verilmesine karar verebilir.
Bir öğretim üyesinin fakülte kurulu tarafından yazılı bildirilen komisyon üyeliğini red etme hakkı yoktur.
Acaba Selcuk üniversitesi rektörü bunları bilmiyor olabilir mi? Elbetteki olamaz. Verilen görevi red etme hakkı bulunmayan bu nedenle de açılan soruşturma verilen görevi yaptım diyecek olan öğretim görevlisine neden soruşturma açılmıştır? Bir yandan kamu oyuna bizle ilgisi yok mesajı vermek, bir yandan da fakülte dekanı ve yönetim kurulu üyelerine soruşturma açmamak için mi?
Dün bizimde Fakülte yönetiminin de haberi yok diyen rektör bu gün yaptığı açıklamalardan birinde soruşturmanın rektörlüğün bilgisi olmadan açıldığı dekanlığın bilgisi olduğunu diğerinde ise dekanlığın ilgili komisyonu öğrencilere kendilerini "teşkilat" olarak tanıtan öğrenci için oluşturduğunu ancak öğretim üyesinin verilen görevi değiştirerek mağdur öğrencilere soruşturma açtığını belirtmiştir.
Sayın rektör bu çelişkili açıklamalarıyla kamu oyunu yanıltarak Selçuk Üniversitesinin zedelenen itibarını kurtarabilir. Ancak böyle bir komisyonda yer almış her bir akademisyen anlattığı hikayenin olanaksız olduğunu bilir. Sayın rektör eğer olayda sorumluluğu yoksa, bunu fakülte dekanı ve yönetim kuruluna soruşturma açarak göstermelidir. Bu çok ciddi bir olaydır. Rektörün sorumluluğunu denetlemekte YÖK e düşmektedir. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 11:34:08 |