Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Miras, kira geliri
nurayakkaya Sayın yetkili; Babam vefaat etmeden 1,5 yıl önce evlendi. Vefaatından sonra miras paylaşımı yapılmadı. Babamın 2 katlı bir evi var. Şu an evin tek katında babamın eşi oturuyor. Diğer daire ise kiraya verilmiş durumda ve kira geliri biz dört kardeş arasında bölüşülüyor. Sorum; babamın eşinin oturduğu daireden kira talebimiz olabilirmi veya onu evden çıkarma şansımız var mı. 4 kardeş olarak hukuki haklarımız nelerdir. İlginize şimdiden teşekkür ederim.
fulya83 eş mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa 1/4 lük paya sahiptir. kalan 3/4 lük pay ise siz ve kardeşleriniz arasında eşit olarak bölüştürülür. 2 daire olduğuna göre babanızın eşi dairelerden birine tamamı değil yarısı oranında sahiptir. bu yüzden kira ödemesi ile ilgili bir anlaşma yoluna gidilebilir. ancak babanızın mirası yalnızca bu iki katlı evden ibaretse. başka anlaşmalar da sözkonusu olabilir. örneğin üvey anneniz size evin değerinin yarısını ödeyip eve sahip olabilir.(kanun sağ kalan eşe böyle bir hak tanıyor) eğer hiçbir anlaşma sağlanamazsa malların satışı yoluna gidilir ve elde edilen para mirasçılara payları oranında paylaştırılır.
nurayakkaya SAYIN YETKİLİ ; BURDAN ALDIĞIM CEVABA GÖRE BABAMIN EŞİ İLE KONUŞTUK. KENDİSİNİNE EVİ SATIŞA ÇIKARALIM HİSSEDARLARIN HEPSİ KENDİ PAYINA DÜŞENİ ALSIN VEYA EVDE OTURMAK İSTİYORSAN BİZİMDE SENDEN KİRA TALEBİMİZ OLACAK DEDİK. KENDİSİ HİÇ BU İŞE YANŞMADI. NE YAPABİLİRİZ. BİZ EVİ SATIŞA ÇIKARMAK İSTİYORUZ. KİRA VERMEZSE SATIŞA ÇIKARTABİLİRMİYİZ. SATIŞA ÇIKARIRSAK BU GEÇEN SÜRENİN KİRA MİKTARINI KENDİSİNDEN TALEP EDEBİLİRMİYİZ?
fulya83 Türk Medeni Kanunu madde 642: Mirasçılardan her biri, sözleşme veya kanun gereğince ortaklığı sürdürmekle yükümlü olmadıkça, her zaman mirasın paylaşılmasını isteyebilir. Her mirasçı, terekedeki belirli malların aynen, olanak yoksa satış yoluyla paylaştırılmasına karar verilmesini sulh mahkemesinden isteyebilir. Mirasçılardan birinin istemi üzerine hakim, terekenin tamamını ve terekedeki malların her birini göz önünde tutarak, olanak varsa taşınmazlardan her birinin tamamının bir mirasçıya verilmesi suretiyle paylaştırmayı yapar. Mirasçılara verilen taşınmazların değerleri arasındaki fark para ödenmesi yoluyla giderilerek miras payları arasında denkleştirme sağlanır. Bu durumda paylaştırma isteyebilirsiniz. Ancak kanun sağ kalan eşe aile konutu için birtakım haklar tanıyor. madde 652: Eşlerden birinin ölümü halinde tereke malları arasında ev eşyası veya eşlerin birlikte yaşadıkları konut varsa; sağ kalan eş, bunlar üzerinde kendisine miras hakkına mahsuben mülkiyet hakkı tanınmasını isteyebilir. Haklı sebeplerin varlığı halinde, sağ kalan eşin veya mirasbırakanın diğer yasal mirasçılarından birinin istemi üzerine, mülkiyet yerine intifa veya oturma hakkı tanınmasına da karar verilebilir. Mirasbırakanın bir meslek veya sanat icra ettiği ve altsoyundan birinin aynı meslek ve sanatı icra etmesi için gerekli olan bölümlerde, sağ kalan eş bu hakları kullanamaz.
nurayakkaya özür dilerim ama söylediklenizden hiç bir sonuca varamadım. biraz daha yalın bir dille açıklarsanız çok sevinirim.
fulya83 Sayın Nurakkaya Sizi anlıyorum. Ancak olayınızla ilgili net olarak söyleyebileceğim tek şey aranızda anlaşma sağlanamaması durumunda sulh mahkemesinden paylaştırma isteyebileceğinizdir. Ancak bu paylaştırmanın nasıl olacağını sorarsanız bunun hakkında net birşey söylemem mümkün değil. Çünkü bunun için malların değeri ve tarafların tutumlarını en ince ayrıntısına kadar bilmek gerekir. Ancak genel olarak; esas olan taşınmazlardan herbirinin bir mirasçıya verilmesidir. Eğer bu tereke bunu sağlamıyorsa, taraflarında anlaşmaları doğrultusunda satış yoluna gitmeyip bir mirasçının diğerine miras payı değerini ödeyerek bir gayrimenkulun tamamına sahip olabilir. Ancak bu şekilde de yapılamazsa malların satışı yoluna gidilir ve ederleri mirasçılar arasında miras oranları ölçüsünde paylaştırılır. Eğer satış yapılırsa daha önce de söylediğim gibi babanızın eşinin payı 1/4 tür. Kalan 3/4 lük kısım ise siz ve kardeşleriniz arasında eşit olarakl paylaştırılacaktır. Babanızın eşinin oturmakta olduğu ev için ise hakim, somut olayın özelliklerine ve eşin taleplerine göre yazmış olduğum madde doğrultusunda karar verecektir.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:38:40