Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Mirasta hak iddia etme
dodi06 Sayın yetkili ; size birtakım sorularım olacak. abim evlendikten kısa bir süre sonra "1 yıl dolmadan" öldü. abimin ölümünden sonra bir erkek evladı dünyaya geldi. şimdi abimin eşi kendi anne ve babasıyla yaşıyor. devamlı benim ve kardeşlerimin babamın bizlere verdiği malları paylaşmak istiyor. babam hayatta ve bana diğer kardeşlerime bazı malları paylaştırdı. ayrıca annemin ve babamın üzerine olan bir takım malları var. abimin eşi bunlara hak iddaedebilirmi? ve ya çocuğu kullanarak bu malları elimizden almak isteye bilirmi? abimin çocuğu da ben ve kardeşlerim kadar babamın malından hak sahibimi ? babamın bizlere verdiği mallardan hak iddaedebilirmi? Şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Anladığım kadarı ile abiniz, eşi çocuğuna hamile iken vefat etti. Cenin, tam ve sağ doğmak şartı ile, anne karnına düştüğü günden itibaren yasal tüm haklara sahip olmaktadır. Abinizin çocuğunun elbette, abinize kalacak mirasta payı bulunmaktadır. Babanızdan abinize kalacak tüm miras hakkı tek çocuğuna geçecektir.
dodi06 peki babam bana diğer kardeşlerime birtakım malları verdi. yiğenim büyüdüğünde onada vermeyi düşündüğü mallar var. fakat bize halihazırda babamın vermiş olduğu mallardan annesinin yönledirmesiyle hak iddaedebilir mİ? ederse ne yapmamız gerekir?
quote:
Anladığım kadarı ile abiniz, eşi çocuğuna hamile iken vefat etti. Cenin, tam ve sağ doğmak şartı ile, anne karnına düştüğü günden itibaren yasal tüm haklara sahip olmaktadır. Abinizin çocuğunun elbette, abinize kalacak mirasta payı bulunmaktadır. Babanızdan abinize kalacak tüm miras hakkı tek çocuğuna geçecektir.
Ekleyen: Av.Dilek Kuzulu Yüksel - 08/06/2006 :  13:26:43
dodi06 bir babanın kendinden önce ölen çocuğundan olma torununa mirasından verdiği halde, babanın diğer evlatlarına verdiği maldan torunu hak iddaedebilirmi?
Av.Ragıp Atay Kardeşinizin çocuğu, babsı öldüğü için babasının haklarına halef olur. Yani diğer kardeşler ile aynı haklara sahiptir. Bu nedenle mirastan mal kaçırma nedeniyle tenkis ve iptal davası da açabilir. Ancak babaınızın sağlığında bir hak idda etmesi mümkün değil.
dodi06 malların satış yoluyla geçmiş olması veya parasıyla alınmış olması halindede bu kural geçerlimidir? geçerli ise kendi paramızla babamızdan aldığımız mala nasıl ortak olur? ortak oluyorsa bunu nasıl engelleyebiliriz?
nurtenoz sayın dodi 06 abinizin ölmesi, yeğeniniz ile sizn aranızdaki kan bağını ortadan kaldırmıyr. Sizin demek istediğiniz anlıyorum. Abiniz öldüğü için baba malının elin eline geçmesini istemiyorsunuz. Zira çocuk küçük plduğu için eski yengenizin parayı alacağını düşünüyorsunuz. Ayıp ama. Küçücük çocuğun miras hakkını ordan kaldırıyonuz. ne iş yaptığınızı bilmiyorum ama, parayla babanızıdan mal aldığınızı da sanmıyorum.
netkolay Yazık size... aynı hal bizimde başımızda var eşim vefat etti eşimin ailesi kızım mirasda hak alamasın diye eşimin annesinin üstündeki malvarlığını satma yoluyla kaçırdı. Ne yaptığınızın farkında değilsiniz ama yetim hakkını belki sadece bu dünyada kaçırırsınız. o çocuğun geleceğine dair onlar istemeden abinizin hatrına yatırım yapmanız gerekirken siz malınıza ortakçı görerek büyük bir yanlış yapıyorsunuz dilerim yaptığınızın ne kadar kötü olduğunu geç olmadan anlarsınız. Ben kendim için yada kızım için ailesinden hiçbirşey beklemedim. ancak tek torun olan kızımın yetimliğinin görülerek buna uygun davranışlar içinde olunmasını beklerdim. Görüyorum ki rahmetli eşimin ailesinin zihniyetini taşıyan başka gaddar insanlarda var. Para pul ne kadar önemliymiş meğer bu dünyada.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:12:23