İdari yargı - hizmet kusuru |
eliftelciler |
merhaba;
Ben hukuk fakültesi ogrencisiyim. Ne var ki bazen ogrendiklerimizin uygulamasini yapmaya kalktigimizda elimiz ayagimiz karisiyor.
Konu su:
Hayvanlar arasında ihbari gerekli bir salgin hastalik durumunda ozel veterinerlerin koydugu tani yeterli olmuyor. Belediyenin veterinerlerinin de ayni taniyi koyarak bildirimde bulunmasi gerekiyor. Na var ki ugrasmak istemediklerinden olsa gerek hayvan olumlerini sicaktan ve bakimsizlikten diye rapor ediyorlar. Bu durumda olusan hizmet kusuruna karsi adli yargiya muracaat etmeyi dusunuyoruz. Sure konusunda da bir sorunumuz yok. Takildigim nokta idari yargiya basvurmadan once yapilmasi gereken baska basvurular var mi? İhtar vs. cekilmeli mi? Bir de yargi yoluna kimler basvurabilir, cevrede yasayanlar hizmet kusurundan etkilenmis sayilir mi? İzlenecek prosedurde dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Son olarak; dava yolunun uzun surecegini tahmin ediyorum ve sonuclanana kadar da muhtemelen is isten gececektir. Basvurulabilecek baska bir yontem var mi?
Olay bir arkadasimin basina geldi. Avukat tutacak durumlari da yok. bu yüzden bana danistilar. Ben de takildigim yerleri size soruyorum.
Bu konuda bana yardimci olursaniz sevinirim.
Elif TELCİLER
|
Av.Mehmet Emin Taslak |
hizmet kusurundan kaynaklana zarar nedir.
belediyenin hizmet kusuru nedir.ne yapması gerekiyor du da yapmadı ve bundan dolayı zarar meydana geldi.
tam yargı davaları olarak idari yargıda dava açılır.ama idareye idari başvuru yapmak lazım.ey idare şu şu neden den dolayı senin hizmette kusurun nedeniyle zarara uğradım zararımı karşıla diye idare buna cevap ver mezse 60 gün içinde davanızı açacaksınız cevap verirse tebliğ tarihinden itibaren yine 60 gün içinde
Doğrudan doğruya tam yargı davası açılması:
Madde 13 #8211; 1. İdari eylemlerden hakları ihlal edilmiş olanların idari dava açmadan önce, bu eylemleri yazılı bildirim üzerine veya başka süretle öğrendikleri tarihten itibaren bir yıl ve her halde eylem tarihinden itibaren beş yıl içinde ilgili idareye başvurarak haklarının yerine getirilmesini istemeleri gereklidir. Bu isteklerin kısmen veya tamamen reddi halinde, bu konudaki işlemin tebliğini izleyen günden itibaren veya istek hakkında altmış gün içinde cevap verilmediği takdirde bu sürenin bittiği tarihten itibaren, dava süresi içinde dava açılabilir.
|