Hukuki.NET


04/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Nafakada sıralama var mıdır?
siyah1975 Merhabalar, Açmış olduğum boşanma davası 2 yıl önce red edildi. Yaklaşık olarak 3 yıldır ayrı yaşadığım eşime aylık 300 çocuğuma 200 olmak üzere aylık 500 nafaka ödüyorum. O zamanlar gelirim 1750 civarındaydı ve daha önceki evliliğimden olan iki çocuğumada aylık 250 milyondan 500 ytl nafaka ödüyordum. Elime ise 750 ytl kadar bir para kalıyordu. (nafakalardan sonra) Ancak şimdi giderlerim arttı. Ev kiram v.s eklendi. Gelirimde de bu 3 sene içinde sadece 100 milyonluk bir artış oldu. şu anki gelirim 1850 ve nafakalarla beraber ev kiram dahil giderim 1500 civarı. (eşim bu süre içerisinde hiç çalışmadı.Sanırım benden aldığı nafaka sayesinde de çalışmayı düşünmüyor. Bunun için hiç bir çabası yok.) Bu nedenle eşime ödediğim nafakanın kaldırılması için dava açmayı düşünüyorum. konomik koşullara göre dava açma hk. olduğunu biliyorum. Ancak benim merak ettiğim nafakalarda belli bir öncelik var mıdır? Yani ben çocuklarıma ödediğim nafakaların düşürülmesindense eski eşime ödediğimin kaldırılmasını (ya da en azından düşürülmesini) istiyorum. bu mümkün müdür? (Şu anda benim elime ayda 350 ytl gibi bir para kalıyor. Yani ayrı yaşadığım eşime ödediğim para kadar.) Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Av.Dilek Kuzulu Yüksel Sizin ve nafaka ödediğiniz kişilerin ekonomik durumunda meydana gelen değişikliklere göre nafakanın indirilmesi davası açabilirsiniz, bu hususta bir öncelik, sıra sözkonusu değildir. Davanızı açarken sadece yoksulluk nafakasının indirilmesini ya da kaldırılmasını talep ederseniz, çocuklarınıza ödemekte olduğunuz iştirak nafakası değişmeyecektir.
siyah1975 Öncelikle vermiş olduğunuz yanıt için teşekkür ederim. Yalnız bu aşamada benim aklıma takılan bir soru daha var. benim 3 yıllık sürem yaklaşık olarak 7-8 ay sonra sona eriyor. 8 ay sonra tekrar boşanma davası açacağım. Tabi bu süreçte karşı taraf yeniden bir nafaka talebinde bulunacak. Ve kararla beraber öyle sanıyorum ki yoksulluk nafakası ve iştirak nafakası yeniden bağlanacak. bu süreçte eğer açacağım nafaka davası devam edip(ki yoğunluktan dolayı sanırım 8 ayda sonlanamayacak çünkü diğer nafaka davam da 1 yıl sürmüştü) boşanma davamla çakışırsa bu iki dava birleştirlir mi? (Nafaka davası sonuçlanana kadar sanırım 500 ytl ödemeye devam edeceğim. ) Boşanmada tekrar bağlanacak nafaka şuankinde düşük yada yüksek olursa!! boşanma davasının açılma tarihinden itibaren mi geçerli olacak yoksa nafaka davasını açtığım tarihten itibaren mi?
Oğuz Özgüldür Hakim dilerse, dosyaların birleştirilmesine karar verebilir. Bu noktada takdir onundur, zorunlu bir birleşim yoktur ama birleşebilir. Bağlanacak nafaka bağlandığı tarihten itibaren geçerlidir. Sizin nafaka davanız, mevcut nafakanın değiştirilmesi yolundadır. Boşanma sırasında bağlanan yoksulluk ve iştirak nafakaları hakimin bu nafakayı bağladığı andan itibaren öndenmeye başlar. Tabi dava süreci içinde tedbir nafakası ödemeniz de icap edebilir. Saygılar...
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • [Velayet hakkı] Wmic Windows Activation Key and windows 7 ultimate activation tool 
  • 03.05.2025 09:36
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 04/05/2025 05:49:18