 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Adi şirketlerle ilgili sorular |
resto |
1) Timuçin arkadaşı Tugay ile birlikte "sportoto" oynamıştır. Aralarındaki ilişki nedir ?
2) Hasan vc Hamza aralarında bir mukavele imzalayarak; Hasan bedeli mukabilinde Hamza'ya 100kg pirinç teslim edecektir. Ortada bir şirket münasebeti var mıdır ?
3) A, B , ve C bakkalık yapan D ile anlaşıyorlar ve D'ye A 20 B 30 ve C 30 bin ytl vermeyi taahhüt ediyorlar. Yaptıkları bir sözleşme ile D bu paralar karşılığında her sene sonunda elde edilen kardan A, B ve C 'ye hisse vermeyi kabul ediyor. Ortada bir adi şirket var mıdır ?
4) A B ile bir şirket kurmuştur. B elde edilecek kazanctan bir hisse almayacaktır. Bu nasıl bir şirkettir ?
5) Fabrikatör A, ustalarından biri olan B ile bir anlaşma yapmıştır. Bu anlaşmaya göre B fabrikada çalışacak, A ise elde edilen kardan B'ye bir hisse verecektir. Ortada bir adi şirket var mıdır ? acıklayınız.
6) C D'ye 100 milyon lira vermiştir. D bu para ile ticari faaliyette bulunacak ve C'ye %35 faiz ödeyecektir. Ortada bir adi şirket mi, yoksa sadece bir borç ilişkisi mi vardır ?
7) A ve ortağı B bir adi şirket mukavelesi yaparak sebzeci dükkanı işletmektedir. A, tacir C'den şirket ve B namına piyano ve halı satın alıp kendi evine yollamıştır. C bu satıştan doğan alacağı için B'ye müracaat edebilir mi ?
8) A karlı bir iş için B'den 3 sene vade ile 50bin ytl borç para almış ve üçüncü senenin sonunda elde ettiği karın da üçte birini B'ye vermeyi kabul etmiştir. Üçüncü sene bitmeden A iflas etmiş, alacaklılarından biri olan C , A ile B arasındaki anlaşmayı duyarak B'ye gitmiş ve A ile adi şirket münasebeti tesis etmiş olması dolayısıyla A'nın borçlarından mesul olduğunu ileri sürmüştür. Bi bu iddiayı reddedebilir mi ?
9)A, B ve C bir şirket kurarak ticarete başlamışlardır. C şirkete girmeyi bir şartla kabul etmiştir: A ve B, C'nin ortak olduğunu üçüncü şahıslara bildirmeyeceklerdir. Bir müddet sonra şirket borçlarını ödeyemez duruma düşmüştür. C'nin şirkete ortak oldugunu duyan şirket alacaklısı D, alacağı için C'ye müracaat etmiştir. C savunmasında D'nin şirkete borç para verirken sadece A ve B'nin maddi durumunu nazara aldığını, şu halde kendisine müracaat edemeyeceğini bildirerek, tediyeden kaçmıştır. Acaba başka bir savunma yapılabilirmi idi ?
Şimdiden teşekkürler. |
resto |
Cok teşekkür ederim Ragıp abi. Dediğin gibi bunlar sınav soruları ve asıl bölümüm hukuk olmadığı için bazı soruları cevaplamakta zorlanıyorum. Göreceler kafamı cok karıştırıyor. Buna benzer diğer şirket türleriyle ilgili de sorular sormam gerekiyor, vaktin olur da cevaplarsan cok sevinirim. Tekrar tekrar teşekkür ederim. |
Av.Ragıp Atay |
Sanırım bunlar sınav sorusu. teoriyi her ne kadar unutmuş olsak da elimizden geldiğince yanıtlayalım.
1-BK da adi ortaklık için ortak amaca ulaşmak için sermaye ve emeğin birleştirilmesinden söz ettiğine göre, bu adi bir oırtaklıktır.
2-Burada ortaklık değil satım sözleşmesi vardır
3- Kazançtan pay almayacağına ilişkin hüküm batıl olmakla bu şirket yoktur
4- Bu durumda da şirket oluşmaz
5- Ortakların para yerine emeğini koyma koşuluyla yapılan ortaklık geçerlidir. Ancak burada, ortaklık iradesi mi yoksa, ücret yerine kardan pay alma iradesinin mi esas olduğu önemlidir. Eğer işçi, ortak sıfatı ile adi ortaklığa dahil olmuşsa, yani kara, yönetim temsil gibi sair unsurları da içeriyorsa adi ortaklıktiır. Aksi takdirde aralarında hizmet ilişkisi kalacaktır
6-Burada karz akdi vardır
7 - Edemez. Şirket ortakları, yaptıkları muameleden kendileri sorumlu olurlar. B nin sorumlu olması şirket anlamında mümkün değildir. Ancak piyano ve halıyı alıp kullandıysa sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre aleyhine dava açılabilir
8- Adi şirkette kar ve zarar ortaktır. Burada alınan para karşılığı, yalnızca kardan pay verileceği sözleşme konusu olduğuna göre, borç ilişkisi vardır
9-bir ortağın varlığının üçüncü kişilere bildirirlip bildirilmemesi, ortakların kendi aralarındaki meseledir. Bu nedenle, üçüncü kişilerin, Cyi ortak görmeleri yasaldır.
Ancak, Adi şirket ortakları, muamele yaparken, temsi,l kurallarına bakmak gerekir. Eğer borç alan ortağıa bu yetki verilmemişse, bu borç yalnızca alan ortağı bağlar |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:33:10 |