 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Mal paylaşımı- tapusuz gayrı menkul |
maryjoe |
bir olayda kadın (davacı) kocasının arsası üzerine kendi brikimiyle ve maddi olanaklarıyla bir kaç katlı konut yapıyor.. Kadın yaşlanıp hastalanınca adam kendisine kötü davranıp hakarete başlıyor ve başkasıyla evleneceğini ve onu boşayıp evi de satıp kendisini dışarı atacağını söyleyince , kadın gayrımenkulün kendisine ait olduğunu ve kendisinin yaptığı iddiasıyla dava açıyor.. ya tazminat verilmesini ya da tapunun kısmen ya da tamamen kendi üzerine geçirilmesini sitiyor.. Sorun şu ki , yapılan ev tapusuz.. üstelik kocaya ait olduğu varsayılan arsa üzerinde.. tapuya geçirileme imkanı yok.. çünkü iskan izni olmayan bir yerde yapılmış.. ( üstüne üstlük adam arsa üzerinde sadece paydaş.. dava açılırken tapuda satışı engellemek için tedbir de konuluyor ..(, tapu kaydına tedbir koymak için uğraşılırken , arsanın müşterek mülkiyette olduğu anlaşılıyor.. ) üstelik burası şehrin iskan izni olmayan koskoca bir mahallesi , bir bölge tek bir tapu üzerinde görülüyor ..imar ve iskana açık bir yer değil.. yer kayması olan bir bölge olduğundan yaskalanmış konut yapımı...ve herkes bu şekilde buraya bu şekilde ev yapmış )
yani karmaşık bir durum var... sizlerin hukuki görüşleri nedir merak ediyorum.. saygılarımla.. av m. altaylı
|
Av.Mehmet Emin Taslak |
bir tapu söz konusu ve bu vatandaş paydaşlardan biri,müşterek mülkiyet söz konusu,diğer paydaşlarda kendi paylarına mı ev yapmış.müşterek mülkiyetse yer tahsisi yapılmış mı yapılmamışsa diğer ortakların zimni oluru varsayacağız.
ruhsat yok.bina var.başkasının arsasına kendi malzemesi ile inşaat dersek bu halde arsa değeri ile yapılan inşaatı karşılaştırdığımız da arsa değeri az ise ,arsanın da kendisine verilmesi,ama bu olaya uygun değil.
fakat bunlar karı koca ve evliler.bu halde iyiniyetli olarak kadının yapmış olduğu bir bina var.bunun rayiçi hesaplanarak yani kadının yapmış olduğu binanın değeri ,yani rayiç değerler ne ise ve adamında arsa sının değeri düşünülerek.aralarında örtülü bir kat karşılığı inşaat sözleşmesi gibi bir sözleşme yapıldığını da düşünebiliriz.adam kadına vekalet vermiş yap kardeşim diye sözleş me kurulmuş.
yani adam arsasını kadın ise parasını katarak böyle bir eser meydana getiriyorlar ve bunu aralarında bölüşüyorlar diyeceğiz.karma bir sözleş me diyelim.Şimdi ise bu sözleşmenin ortaklığını bozacağız.
bu ortaklığı bozarken arsayı katabilecek miyiz.yada arsayı katmayıp tazminata mı dökeceğiz.İşte bu terditli olarak açılabilecek bir dava.benim kanaatim.arsa payı ile muhdesatı karşılaştırıp,bu sonuca göre adamın payında kadın için oranlama yaparak,tapuda kadının kat mış olduğu değer ölçüsünde pay devri yapılması dır.yada muh desat değerinin kadına verilmesi dir.
|
maryjoe |
yanıt için teşekkürler.. sizin söylediklerinizin son kısmını yanı şeyi mahkmede beyan ettim , ya tazminat ya da payın beli oranda yarı yarıya veya hakkaniyet oranında verilmesini ve terditli olarak ileri sürdüm ama hala bir muamma gibi duruyor . yani hakim bey hala net değil.. herneyse..sanırım sonuçta sorunu ben çözeceğim avukat ben olduğuma göre..::))
ama kocanın avukatı olarak düşündüğünüzde de bir çok şey iddia edilebiliyor...
tazminatta diretip öyle bir karar alırsam belki adamın arsa payının üzerine haciz koydururum.. bu da adamın satma tehlikesini ortadan kaldırır..
konuyu ilk olarak mahkemeye götürdüğümde , aile konutu olarak şerh verilsin diye düşünmüştüm ama ortada tapuda kayıtlı konut yoktu ve o zaman konuyu kendisine bir götürdüğüm bir hakimin önerisi üzerine bu şekilde açıldı dava..
yardımınız ve öneriniz için müteşekkirim.. av mehpare altaylı |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:21 |