Köpekler ile ilgili |
kiral |
merhabalar,çok uysal bir köpeğim var.evevde bakıyorum.her gün düzenli olarak tuvalet ihtiyacı ve gezdirmek için dağlara gezmeye gidiyoruz,burası bir köy yeridir.köpegimi uysal olmasına ragmen tasma ile gezdiriyoruz.aynı mahallede bir başka komşunun 5 tane köpegi var ve onlar bahçelerinde bakıyorlar ama zaman zaman onlarda daglara gezmeye gidiyorlar ve genellikle bütün köpeklerini götürüyorlar ve tasmada takmıyorlar. bu yüzden karşılaştıgımızda büyük sorunlar yaşıyoruz(ben ve eşim).çünkü onların köpekleri bizim köpegimize saldırıyor.son olarak dün akşam üstü 31/05/2006 onların köpekleri bizim köpegimize saldıdılar ve köpegimin birçok yerini yaraladılar özellikle boynunu.ayrıca köpegimde tasmada oldugu için boguşma esnasında bogulma tehlikeside geçirdi.derhal veterinere ğötürdük.şimdi durumu iyi sayılır.benim sorum bu insanlara karşı ne yapabilirim,köpekleri saldırgan olmasına ragmen tasmasız gezdiriyorlar.maddi ve manevi tazminat davası açmalımıyım?veya kendilerini nasıl ikaz edebilirim?Şimdiden teşekkürler |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
56. maddeye dayanarak, zararı ve sorumlusunu öğrendiğiniz tarihten itibaren 1 yıl, her halukarda zararı doğuran olayın meydana geldiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde, zarara sebep olan hayvanın sahibine karşı uğramış olduğunuz zararlar için tazminat davası açabilirsiniz.
Hayvanın sahibi ancak, tüm önlemleri aldığını veya tüm önlemleri alsaydı dahi olaya engel olamayacağını kanıtladığı takdirde sorumluluktan kurtulacaktır. |
kiral |
Sayın Dilek hanım,size çok çok teşekkür ederim. |
kiral |
Sayın dilek hanım cevabınız için çok teşekkürler.Yalnız ben hukukçu olmadıgımdan anlamam çok güç.eger bir yorumyaparsanız veya öneride bulunursanız çok memnun olurum.teşekkürler |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Borçlar Kanunu
Kanun No : 818
Kabul Tarihi : 22.04.1926
R.G. Tarihi : 29.04.1926
R.G. No : 359
**************
I;Zarar ve ziyan
Madde 56 - Bir hayvan tarafından yapılan zararı o hayvan kimin idaresinde ise o kimse hal ve maslahatın icabettiği bütün dikkat ve itinayı yaptığını yahut bu dikkat ve itinada bulunmuş olsa bile zararın vukuuna mani olamıyacağını ispat etmedikçe tazmine mecburdur.
Bu surette eğer hayvan diğer bir şahıs yahut diğer bir şahsa ait olan hayvan tarafından ürkütülmüş olur ise bu kimse onlara rücu edebilir.
Madde 60 - Zarar ve ziyan yahut manevi zarar namiyle nakdi bir meblağ tediyesine müteallik dava, mutazarrır olan tarafın zarara ve failine ittılaı tarihinden itibaren bir sene ve her halde zararı müstelzim fiilin vukuundan itibaren on sene mürurundan sonra istima olunmaz.
Şukadar ki zarar ve ziyan davası, ceza kanunları mucibince müddeti daha uzun müruru zamana tabi cezayı müstelzim bir fiilden neşet etmiş olursa şahsi davaya da o müruru zaman tatbik olunur.
Eğer haksız bir fiil, mutazarrır olan taraf aleyhinde bir alacak tevlit etmiş olursa, mutazarrır kendisinin tazminat talebi müruru zaman ile sakıt olsa bile o alacağı vermekten imtina edebilir.
|