 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Prim ödemeleri |
beta35 |
Saygılar efendim,
öncelikle sayfa çalışanlarına,ardındanda cevap vermek lutfunda bulunanlara teşekkür etmek istiyorum.
Aşağıdaki sorum hariç,diğer tüm konulardaki sorularıma cevap bulabildim.
Arkadaşlar sorum şu:Bilindiği üzere yeni Sosyal Güvenlik Kanun Tasarısına göre dolarla borçlanma kaldırılıyor.YTL üzerinden alt ve üst sınır getiriliyor.Şu anki asgari ücrete göre en az 169 YTL.(günlük/5,63 YTL) en çokta 1.104 YTL.(günlük/36,8).
Yani benim anladığıma göre 6.000 işgününü borçlanacak bir vatandaş en az 33.780 YTL.,en çok 220.800 YTL. ödemek zorunda kalacak.Alacağı maaşta buna göre orantılımı olacaktır?En yüksek işçi emeklisi maaşı ne
kadardır ki vatandaş 220.800 YTL. ödesin.Aylık 1.104 YTL. sigorta pirimini Türkiye'de hangi çalışan ödüyor acaba?
Cevaplarınıza şimdiden teşekkürler. |
beta35 |
Sayın Yakup Bey,
Açıklamalarınıza teşekkürler.
Şu SSK'nın yaptığı açıklama zaten varya,hani insan biz kimlere teslimiz diye düşünmeden yapamıyor.
Burada çalışan daha fazla ödeyip daha az maaş almış zırvalaması varya.
Bırakın oradaki vatandaşın bu ülkeye getirdiği dövizi,yaptığı yatırımı ve burada beslediği ailesini öyle ahım şahım da bir fark yok hani yapılan pirim ödemelerinde, yaptığım incelemelere göre.
Sonra buradaki çalışanın sigorta kurumlarından aldığı sağlık yardımı, bi düşün bakalım bunları hesaptan.Adam orada bir aspirin bile almadan sigorta kurumuna bilmem kaç bin dolar yatıracak,ve sen bunu burada çalışanla aynı konuma sokacaksın.Tabii son cümlenizde de belirttiğiniz gibi,bir şekilde açıklar kapanacak.Bunuda buradaki asgari ücretli yapamayacağına göre,yüklen gurbetçinin üzerine.
İnşallah hayırlısı olur.
Saygılarımla,selamlar. |
yyln |
Sn: beta35,
Öyle bir soru sormuşsunuz ki, eğer yürürlüğe girerse, yeni yasaya göre, kimin ne kadar maaş alabileceğini, yasa maddesini yazanların bile hesaplayabileceğinden pek emin değilim!
Ancak, alınacak maaşın, ödenecek parayla orantılı olmayacağını da söyleyebilirim.
Vermiş olduğunuz rakamlar ise, alt ve üst sınırlar dahilinde zaten uygulanmaktadır.Dolayısyla, bu oranda prim ödenmekte olup, sadece topluca gösterildiğinde biraz daha fazla dikkat çekmektedir.
Öte yandan, hesaplama tekniği nedeniyle, yurtdışı borçlanması yapanlar, bu güne kadar, Türkiye'de çalışıp prim ödeyenlere göre daha az ödeyerek, daha fazla emekli maaşı alabilmişlerdir. Bu konudaki bilgilere, www.ssk.gov.tr adresinde yer verilmişti.
Sonuç olarak, sosyal güvenlik sistemindeki açıklar kapatılmak istenirken, yurtdışı borçlanması yapanların da bundan etkilenecekleri anlaşılmaktadır. Selamlar.. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:08:23 |