 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
TCK 30. ve 62. madde |
konari78 |
"MADDE 30. - (1) Fiilin icrası sırasında suçun kanuni tanımındaki maddi unsurları bilmeyen bir kimse, kasten hareket etmiş olmaz. Bu hata dolayısıyla taksirli sorumluluk hali saklıdır.
(2) Bir suçun daha ağır veya daha az cezayı gerektiren nitelikli hallerinin gerçekleştiği hususunda hataya düşen kişi, bu hatasından yararlanır.
(3) Ceza sorumluluğunu kaldıran veya azaltan nedenlere ait koşulların gerçekleştiği hususunda kaçınılmaz bir hataya düşen kişi, bu hatasından yararlanır. "
"MADDE 62. - (1) Fail yararına cezayı hafifletecek takdiri nedenlerin varlığı halinde, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmibeş yıl hapis cezası verilir. Diğer cezaların beşte birine kadarı indirilir.
(2) Takdiri indirim nedeni olarak, failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri gibi hususlar göz önünde bulundurulabilir. Takdiri indirim nedenleri kararda gösterilir."
Yukarıdaki maddeleri örnek vererek açıklarsanız sevinirim. Özellikle 62/2.madde hangi şartlarda uygulanır. |
konari78 |
MADDE 22. - (1) Taksirle işlenen fiiller, kanunun açıkça belirttiği hallerde cezalandırılır.
(2) Taksir, dikkat ve özen yükümlülüğüne aykırılık dolayısıyla, bir davranışın suçun kanuni tanımında belirtilen neticesi öngörülmeyerek gerçekleştirilmesidir.
(3) Kişinin öngördüğü neticeyi istememesine karşın, neticenin meydana gelmesi halinde bilinçli taksir vardır; bu halde taksirli suça ilişkin ceza üçte birden yarısına kadar artırılır.
(4) Taksirle işlenen suçtan dolayı verilecek olan ceza failin kusuruna göre belirlenir.
(5) Birden fazla kişinin taksirle işlediği suçlarda, herkes kendi kusurundan dolayı sorumlu olur. Her failin cezası kusuruna göre ayrı ayrı belirlenir.
(6) Taksirli hareket sonucu neden olunan netice, münhasıran failin kişisel ve ailevi durumu bakımından, artık bir cezanın hükmedilmesini gereksiz kılacak derecede mağdur olmasına yol açmışsa ceza verilmez; bilinçli taksir halinde verilecek ceza yarıdan altıda bire kadar indirilebilir.
Özellikle 22/6.maddeyi açıklarsanız sevinirim. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Sayın konari78,
Bu maddeler Hukuk fakültelerinde en az 20 ders işlenen konulardır ve inanın burada tek tek izahı mümkün değildir.
Sorununuz neyse açıklarsanız, somut olay üzerinden yardımcı olabiliriz.
Saygılarımla. |
konari78 |
Avukat Hanım
Daha önce 2863 SKM ile sorunumu açık açık anlattım ve sorunumla ilgili yargıtay içtihadı istedim sizlerden. Bununla ilgili yardım alamadım.
Hatta bazı arkadaşlar bilgilerimi doğrulamak amacıyla forum açtığım yönünde görüş belirttiler. Oysa ki ben bu forumlara katılarak sadece ve sadece zaman kaybettim.
2 hafta sonra mahkemem var ve benim 2863 SKM forumunda anlatmaya çalıştığım olayla ilgili bir yargıtay içtihadına ihtiyacım var. Çünkü avukat tutacak durumda değilim.
Fazlaca önemli olmayan bir konu ve savcının işgüzarlığı yüzünden belki de hüküm giyip memuriyet hayatım sona erecek... Ama ben elimdeki eşyaları satıp aynı zamanda görev yaptığım okula asfalt attıracaktım. Zaten bu duruma da hep meslek aşkı yüzünden düştüm. Ama önemli değil. Ne demiş Ulu Önder:
"VATAN SEVGİSİ ONA HİZMETLE ÖLÇÜLÜR"
Neyse ilgili forumda gerekli detaylar mevcuttur...
Saygılar sunarım...
|
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Sayın konari78,
Daha önceki forumda sorduğunuz soruya cevap almışınız, ama sanırım sizin asıl öğrenmek istediğiniz ne kadar ceza alacağınız, inanın bu konuda tahmin yürütmek çok zor, hakim somut olaya göre karar verecektir. Ayrıca maddi durumunuz avukata vekalet vermeye elverişli değil ise hakimden müdafii tayini talep edebilirsiniz.
Aynı konuda yeni forum açmak kurallara aykırı olduğu için bu konu kilitlenmiştir, https://www.hukuki.net/showthread.php?12110 lütfen bu forumdan devam ediniz. |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 13:46:24 |