Evim müteahite verildi, elektriğim kesilecekmiş. |
M.Erdoğan |
Merhaba. Aşağıda yazacağım sorunuma benzer konuları forumda göremediğim ayrı bir başlık olarak açmak istedim. Ancak okuduğum diğer başlıklarda durumumdan farklı örnekler vardı ve bu farklar yüzünden kendi sorunlarımın da hukuksal açıdan doğru cevaplara kavuşamayacğını düşündüm.
Eğer gözümden kaçmışsa ve boş yere aynı konuda başlık açmışsam çok özür dilerim.
4 yıldır sadece sözlü anlaşma ile oturduğumuz evi, ev sahibim müteahite verdiği için 2 ay kadar önce çıkmamızı istedi. Ancak 2 aydır kendimize uygun bir ev bulamadığımız için henüz çıkamadık. Bu gün ise ev yıkılacak diye ev sahibimiz elektriği kestirtmek istedi. Elektrik ve Su sayaçları ev sahibimiz üzerine kayıtlı ve dediğim gibi aramızda yazılı bir sözleşme yok. Bugüne kadar da hiç bir faturamızı veya kiramızı 2günden daha fazla aksatmadık.
Üstelik biz henüz evde oturuyor olsak da üst kattan başlayarak evi yıkımına girişileceğini söyleyip duruyorlar.
Sorularımm ise şunlar..
1. Acaba aramızda yazılı bir sözleşmemiz olmadığı ve elektrik, su sayaçları ev sahibine kayıtlı olduğu için henüz biz evden çıkmadan ev yıkılacak diye elektrik ve suyumuzu kestirebilir mi? Bu durumda bizim ne gibi bir yol izlememiz gerekir?
2. 3 katlı olan evin en üst katı boş ve bir üst katımızda da henüz bir diğer kiracının eşyaları duruyor. Bu durumda bile olsa ve biz içinde otururken evin yıkımı boş olan katlardan başlanabilir mi? Bu durumda ne yapmamız gerekir? (ev yığma tuğla olduğundan yıkım başlarsa ev tamamen çökecek durumda)
3. Evin müteahhite verildiği ve boşaltmam sözlü olarak 2 ay kadar önce istendi. Bu durumda benim ne kadar süre daha yasal olarak evde oturma ve kendime ev aramam için sürem vardır?
4. Sözleşmemizin ve evi boşaltmamın istenmesinin sadece sözlü olması, aramızda hiç bir yazılı sözleşmenin olmaması bana bir avantaj ya da dezavataj getirir mi? Benim ne yapmam daha uygun olur.
Sorularımı cevaplarsanız çok sevinirim. Kiralık ev bulmanın çok zor olduğu bu devirde gerçekten ben de çok zor durumdayım.
Saygılar..
|
Av.Mehmet Emin Taslak |
sizi müteahhit yargı kararı olmadan çıkartamaz.elektriğinizi kesemez.sözlü de olsa kira sözleşmeniz bu böyledir.tadilat veya inşaat nedeniyle dava açıp öyle çıkartacak.
öncelikle karakola başvurarak suyunuzun elektriğinizin kesildiğine dair bir tutanak tutturun sonrasında,evinize girerlerse ve size rahatsızlık verirler se polis tutanağı ile savcılığa konut dokunulmazlığını ihlal suçu ve kendiliğinden hak alma suçu olarak şikayette bulunun.
öncelikle polisi devreye sokarak tutanak tutturun. |
M.Erdoğan |
Cevabınız için çok teşekkür ederim.
Peki elektriğin kesilmesini ev sahibinin tutacağı bir elektrikçi değil de Elektrik İdaresi Şirketine (TEDAŞ) vereceği dilekçe sonucu yetkililerin gelip kesmek istemesi ve bu sırada engel çıkartmamız için polis eşliğinde gelmeleri durumda bir farklılık oluşturur mu?
Çünkü Elektrik sayacımız ev sahibinin ismine kayıtlı olduğundan dilkeçe verip kesitreceğini, polis kontolünde geleceklerini bir şey yapamayacımızı söylemişti.
Ayrıca bu eve girdikten 3-4 ay sonra (yani bundan 3-4) yıl kadar önce sözlü anlaşmamızı yazılı hale getirmek amacıyla ev sahibimizin isteği üzerine aramızda imzalanan bir kontrat buldum az önce.
Fakat daha sonra bu kontrat üzerinde ne ev sahibimiz ne de biz, alınan-verilen kiralar üzerinde imza koymamışız ve bir örneği bizde kalmış. Eve giriş tarihimiz olarak da Şubat ayı olarak belirtilmiş. (Sözleşme Noter kanalıyla yapılmamışdı, sadece aramızda imzalamıştık)
Birkaç yıl öncesine ait ve giriş tarihi olarak Şubat ayı gösterilmiş bu kontrat geçerliliğini koruyormudur? Bu durumda eğer doğru algıladıysam, diğer başlıklarda "günü geldiğinde iptal edilmeyen kontratlar otomatik olarak bir sonraki yıla uzatılır" şeklinde algıladığım ilke gereği bize evi boşaltma isteği gelmediği için otomatik olarak kendini geçerli kılmaya ve sözleşme süresinin bir yıl daha uzaması durumu mümkün müdür? (Dediğim gibi ev sahibimiz ile aramızda imzalanan bu kontrat senedi daha sonra iki tarafca da unutulmuş) Senet 1 yıllık yapılmış ve özel şartlar içinde "Sözleşme tarihi bitiminde kiracı hiç bir ihtara gerek kalmaksızın ev boşaltacaktı" hükmü konulmuş. Ancak dediğim gibi üzerinden geçen yıllara rağmen ne biz evden çıktık ne de çıkmamızı istemişti.
Bu kontrat senedi ek bir hak sağlarmı bize?
Bilgilendirmeniz için tekrar TEŞEKKÜRLER... SAYGILAR..
|
Av.Mehmet Emin Taslak |
öncelikle polis eşliğinde elektriğin kesilmesi söz konusu olamaz.polis suç işlemiş olur.bunun adı kendiliğinden hak alma suçudur.polis bunu bilir.siz tedaş a giderek elektriği üzerinize alın,yani aboneliği.
tedaş görevlileri geldiğinde ,durumu anlatın ben kiracıyım ve burada oturmaktayım diye.keserlerse hemen gidin ve aboneliği üstünüze açtırın.
yazılı veya sözlü kira sözleşmenizin olup olmaması önemli değil.6570 sayılı yasaya göre kira sözleşmesi kendiliğinden her sene uzar.
sözleşme tarihi bitiminde boşaltacaksın maddesi gecersizdir.çünkü yukarıda belirtmiş olduğumuz 6570 sayılı kanuna göre belli şartlar ve nedenler olmadan kiracı evden çıkartılamaz. |