 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Fahri trafik müfettişi |
aytaral |
Selam arkadaşlar. Bu Meslek aşkı ile yanıp tutuşan! Yurdunu ve İnsanları seven! Fahri Trafik Müfettişlerinden Biri şehir dışında olduğum bir günde, olmadığım yer ve saatte bana kırmızı ışık ihlalinden ceza tutanağı düzenlemiş.1 ay önce olan bu olayın tebliği bugün geldi.
İtiraz edicem şüphesiz tabikii, ancak Aracım şirket üzerine kayıtlı. fakat sadece ben kullanıyorum. yani benim arabam diye geçiyor.Kendimin o saatte başka yerde olduğumu ıspatlarım ancak araç şirket adına kayıtlı olduğu için aracımın da benimle birlikte olduğunu nasıl ispatlarım. yada bu bir sorun teşkil edermi ?
-ikinci bir yol orakak da cezayı ödesem hemen peşinden mahkemeye itiraz etsem bana ne gibi faydası olur? çünkü tutanakta 15 gün içinde ödendiği taktirde cezanın 4/3 ünün ödeneceği yazılı. malum mahkemeye başvurursam bu süre geçicek ayrıca ceza faizi ile beraber katlanacak.bu durumda kazanamadığımıda düşünürsek bu işten iyice zararlı çıkmış olucam.
yada hiç ödemezsem bu ceza faizleri ile birlikte en fazla hangi meblaya çıkar?
yardımcı olursanınz çok memnun olurum. teşekkürler... |
Av.Mehmet Emin Taslak |
Trafik para cezalarıına itiraz
--------------------------------------------------------------------------------
Arkadaşlar trafik para cezalarına karşı hukuki yolları yazacağım.
1. Alkollu araç kullanmayın. Kullandığınızda yakalandığınızda promil alkolunuzu öçtürmek zorundasınız. Ölçtürdüğünüzde eğer düşündüğünüzden çok değer çıkmışsa o zaman hemen; ceza tutanağına ve promil alkol tespit tutanağına "itiraz ediyorum" ibaresi kuyup adli tabip raporu isteyin. teklifiniz kabul edilmezse cezanın kesildiği ilin bulunduğu "İDARE MAHKEMESİ" ne dava açabilir ve kazanma ihtimalınız % 100 e yakındır. ama hastanede adli tabip de aynı oranı tespit ederse dava açmayın kaybetme ihtimalınız % 100 dur.
Bu arada raporları itiraz olmadan imzalarsanız dava açsanızda kazanamazsınız.
2. Trafik para cezaları eğer yüze karşı yazılmışsa cezanın kesildiği yer "İDARE MAHKEMESİ" nde dava açınız. fakat dava açarken haklı nedenleriniz olmalı. İdare mahkemelerinde tanık dinlenmez. Yani tanıkla davanızın lehinize olduğunu ispat edemezsiniz.
Hemen aklınıza nasıl ispat edeceğiniz gelir. Aracı sattığınızı resmi belgelerle ispatlayabilirsiniz, aracın o tarihte arızalı olduğunu tamirhane belgesi ile ve trafik raporları ile ispatlayabilirsiniz.
Yani ispat külfetiniz kısaca belgelerle olur.
3.Trafik para cezası eğer arkanızdan yani plakaya göre yazıldıysa yine cezanın kesildiği ilde "trafik mahkemesi" varsa orda yoksa "sulh ceza mahkemesi" nde dava açın. Unutmadan adli yargı görevsizlik verebilir. Bu da tam bir yargı karmaşasının örneğidir. İdare mahemeleri görevlidir diyebilir. olumsuz görev uyuşmazlığı çıkar işiniz Allaha kalır. O nedenle adlı yargıda dava açarken "Uyuşmazlık mahkemesi kararları doğrultusunda ceza yüzüme yazılmadığından sayın mahkemenizde davayı açıyorum" ibaresini kullanınız.
Dava açma süreleri;
Adli yargıda süre 10 gündür. Cezanın tebliğinden itibaren.
İdare mahkemelerinde süre 60 gündür.
Bu karmaşayı uyuşmazlık mahkemesi hukukta olmayan bir yorum yaparak yapmıştır.
Ceza yüze kesilince idari para cezası oluyor aksi durumda ise adli ceza oluyor.
Sürelerin son günü resmi tatile denk gelirse süre tatil bitinceye kadar uzar.
Adli yargıda tanık ifadeleri geçerlidir. İdari yargıda yargılama evrak üzarinde yapıldığından tanık ifadeleri geçerli. değildir.
İdare mahkemelerinde dava açarken sakın para cezalarında yürütmenin durdurlması istemeyin. Fakat sürücü belgesine el koymalarda isteyebilirsiniz.
Bu arada unutmadan ehliyetin geri alınması davaları "idari yargı" da yani yerel "idare mahkemelerinde" açılır.
Son söz yukarda yazılanlar trafik para cezaları içindir. Aksi halde kaza anında düzenlenen ve adliyeye sevk edilen olaylar için geçerli değildir.
Bu davalar için avukata gerek yok. ilgili mahkeme başkanlığına hitaben yazılmış 2 adet dilekçe ile ve ceza tutanağı ile bahsi geçen tüm belgelerin ikişer fotokobileriyle dava açabilirsiniz. Telebiniz açık ve net yazmanız yeterli. Yani kısaca dilekçe örneği:
.......... İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA
DAVACI. (isim soy isim ve adres)
DAVALI. ........ VALİLİĞİ ( cezayı kesen trafiğin bulunduğu ilin valiliği)
Olay : "....... tarih ve ...... sayılı ....... trafiğince düzenlenen......... YTL tutarlı trafik ceza tutanağının ipatli istemidir."
İşlemin tebliğ tarihi...
Konu... kısaca olayı özetleyin
Sonuç ve talep :"....... tarih ve ...... sayılı ....... trafiğince düzenlenen......... YTL tutarlı trafik ceza tutanağının ipatli istemidir.
İsim soy isim ve imza
not layı açık ve net anlatın. laf kalabalığı yapmayın
aynı dilekçe adli yargı içinde geçerlidir. sadece mahkemenin ismi değişecek.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 08:58:14 |