Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
Yeni mal sahibi - Kira
buckel iyi günler efendim 45 senedir kiracısı olduğumuz binamız satıldı. eski malsahibi ile 2001 yılında yapmış olduğumuz 10 yıllık kontratımız var. son kira artışımız yılbaşında olmuştu ve 3 bin ytl kira ödemekteydik. nisan ayı sonuna kadarda kira borcumuz mevct değil. yeni mal sahibinden, ki satıldıktan sonra haberimiz oldu, dün bir ihtarname geldi, binayı boşaltmamızı ve mayıs ayı kirasınıda 15 bin ytl olarak ödememiz istendi. benim sormak istediğim şudur. eski mal sahibi ile yapmış olduğumuz kontrat hala geçerlimidir ve kanunen bizden bu kadar yüksek kira talep edebilirmi? bizi çıkartması mümkünmüdür ve mümkünse nasıl gerçekleşir. mahkeme açıp bizi tahliye ettirebilirmi. zira dediğim gibi biz 45 senelik kiracıyız ve binayı otel olarak kullanmaktayız. malsahibinden kiraladıktan sonra 20 oda olan binayı kendi imkanlarımızla kat çıkarak 31 odaya çevirdik. bunun kanun önünde hiç mi hükmü yoktur. (elimizde ne yazıkki bunu kanıtlayacak bir belge kalmadı, yandı) ayrıca o bina için aldığımız otel ruhsatı, ki bugun bir otel ruhsatı almak neredeyse 100 milyar cıvarındadır, iptalmı olur? kanunen çıkmamız için yapılan masraflara karşılık bir bedel talep edebilirmiyiz malsahibinden? yada kanunen ne kadar daha oturma hakkımız vardır. lütfen bu durumda ne yapmamız gerektiğini vede yeni malsahibinin neler yapabileceğini bize anlatabilirmisiniz? zira onca yıllık ekmek kapımız ve ayrıcada gelirimize güvenerek girmiş olduğumuz kredi borçlarımız var. bizi öylece kapı önüne koyabilirlermi? hem istedikleri kira bedelide çok abes, çünkü zaten otelin aylık brüt, net değil brüt kazancı ancak talep edilen kiranın yarısı kadardır. kontratımız bize nasıl bir fayda getirebilir. bide eğer kontratımız olmasaydı neler olurdu farklı olarak anlatabilirseniz çok sevinirim. son çare buraya yazdım çünkü 3-4 avukatla görüşmeme rağmen hepsi farkli şeyler söylediler. biri hiç hakkınız yok çıkcaksınız diyor, diğeri mahkeme olur ama 15 bin ytl kirayı ödemek zorundasınız diyor.. kafam karıştı.. yardımlarınız için çok çok teşekkür ederim. tavsiye edebileceğiniz bir hukukcu varsa lütfen bildirin..
buckel Sormayı unuttum.. ihtarnameyi ne yapmalıyım? kabul mu edelim?
Av.Feyz Pazarbaşı [url="https://www.hukuki.net/hukuk/index.php?article=107"]6570 sayılı kanun[/url] : 7 - d) Gayrimenkulü Medeni Kanun hükümlerine göre iktisabeden kimse kendisi veya eşi veya çocukları için tamamen veya kısmen mesken olarak ve yine kendisi veya eşi veya çocukları için bir meslek veya sanatın bizzat icrası maksadiyle iş yeri olarak kullanma ihtiyacında ise iktisap tarihinden itibaren bir ay zarfında kiracıyı keyfiyetten ihtarname ile haberdar etmek şartiyle altı ay sonra, ... Tahliye davası açabilirler. Buna yeni iktisap nedeniyle tahliye denilir. Öncelikle alımdan itibaren 1 ay içinde size ihtar göndermeleri, ihtarda ihtiyaç talebi ve gerekçesi ve 6 ay içinde tahliye etmezseniz dava açılacağı yazmalıdır. Bu hususların değerlendirilebilmesi için ihtarı görmek gerekir. Bu itibarla lütfen ihtar ile birlikte avukatınıza müracaat ediniz. Kira bedellerine gelince, kira sözleşmesi yeni maliki de halef olması nedeni ile bağlar. Arttırımları sözleşmeye uygun yaptı iseniz endişe edeceğiniz bir husus yoktur. Ancak her zaman ödediğiniz kirayı ödemeye kesinlikle ara vermemelisiniz. Yeni mal sahibi kiranın düşük olduğunu düşünüyorsa Kira tespit davası açmalıdır. İspat edebildiğiniz ölçüde, gayrimenkule yaptığınız harcamaları talep etme hakkınız vardır. İhtarı almaktan imtina etmenizin faydası yok, siz almazsanız sanki size tebliğ olmuşcasına muhtara tebliğ olunur. Tüm bu hususları muhakkak avukatınızla değerlendirmenizi öneririm. Sitemizde hiçbir hukukçu tavsiye etmemiz mümkün ve doğru değildir. Kendinize avukat bulmakta zorluk çekiyorsanız, BARO'ya müracaat edebilirsiniz. Saygılarımla.
buckel yardımlarınız için teşekkür ederim. avukat önerisi konusunda foruma yaptığım saygısızlık için özür dilerim.. tavsiyelerinize uyup bir avukat ile tekrar görüşeceğim..
karakolal aslında sorduğunuz sorular hepsinin cevapları sitede daha önce sorulmuş olan sorulara cevaplarda var. ama vatandaşlar ,kısa zamanda hiç uğraş vermeden hemen cevap istediğinden tekrar tekrar aynı konuları yazmaktayız. şimdi öncelikle sizi çıkartması ne kadar sürer çıkartabilirmi. şimdi komple bir bina sözkonusu ve otel olarak kullanılıyor.yani işyeri ihtarnamede size sadece boşaltın demesinin anlamı yoktur. 6570 sayılı kira kanununa göre belli sebebler gerçekleşmeden kiracıyı çıkartamazsınız.olayımızda da ihtarnamede ihtiyaç veya büyük tadilat nedeniyle yada inşaat yapacağım nedeniyle yani bu nedenlerde birine dayanarak sizi çıkartabilir. siz tapuya kira sözleşmenizi şerh vermiş olsaydınız kira sonuna kadar yani o 10 yıl sonuna kadar sizi oradan çıkartması mümkün olmazdı. ama böyle bir şey yapmamışsınızdır.neyse ihtarnamede sadece satın aldım tahliye edin mi diyor.yada bir neden belirtiyor mu?bunu bilmek lazım. yine kafasına göre bundan sonra 15 milyar vereceksin demenin bir anlamı yoktur.anlaşılan sizi korkutup çıkartmaya çalışıyor. satın alan yeni malik önceki kiraya veren eski malik in hak ve borçlarını da devralmış olur yani sizinle sözleşmenin tarafı olmuş olur.siz de kira sözleşmesinin size sağlamış olduğu hak ve yükümlülükleri yeni malike karşı ileri sürebilirsiniz. bu açıdan baktığımızda siz sözleşme ile kararlaştırmış olduğunuz artış oranında ,her yıl yeni kira döneminde artış yapmakla sorumluluk tan kurtulursunuz. artık top yeni malik kiraya verendedir.o kirayı beğenmesse ,kira düşük rayicin altında dır derse kanun ona kira tespit yani kiranın uyarlanması hakkını vermiştir .bu hakla yeni satan alan malik kiranın çok düşük olduğunu ,o bölge içinde rayiç derin çok altında kaldığını bu nedenle ,yeni kira parasının belirlenmesi amacıyla kira tespit davası açar.
buckel yanıtınız için teşekkür ederim. dediğinizde haklısınız. bende bu soruları yazmadan önce forumun konuyla ilgili başlıklarını 3. sayfaya kadar okudum ama genelde ev olarak bahsediliyordu ve bende acaba işyeri olmasının yada 45 yıllık kiracı olmamızın bir farklılıği varmıdır diye soruları yineledim. tekrardan özür diler yaptığınız yardım ve ayırdığınız vakit için çok çok teşekkür ederim..
karakolal devam edelim. bu kira tespit davasında keşif ve bilirkişi incelemesi yapılarak o bölgedeki rayiçe yakın kira belirlenir.bu dava bir yıla yaklaşır.yani açsa bu davayı ve kazansa ,sizde mahkemenin belirlemiş olduğu kira miktarını kabul ederseniz yine oturmaya devam. edersiniz.yüksek bulursanız çıkarsınız.size kalmış. ihtarnameyi alın ve cevap vermeniz. gerekmiyor.sizin yapacağınız.yeni alıcıya kirayı vermek.noter ihtarnamesin de belirtilen ikametgah adresine yazılı olan adresine konutta ödemeli olarak yollayın.eğer almazsa bu sefer sulh mahkemesinde tevdi yeri tayin ettirin.bunlar temerrüde düşmemek için önemlidir. masraflar yaptığınızı ifade ediyorsunuz.muhdesat olarak niteleye bileceğimiz.yapının üstüne yapmış olduğunuz.inşaat veya neyse bunun da yapı değerini ,yani malzemeyi almanız olasıdır.tanıklar olarak ta o yapıyı yapan çalışan ustalar veya malzeme sağlayanlar yada o zaman otel de çalışanlar dinlenir. tanık olarak dinlenir. ruhsat konusu ise ,sizin otelinizin fiziki şartları ile alakalıdır.yani ruhsat o yerle alakalı verileceğinden yeni bir yere taşınma ile ruhsatta yeniden alınır.bu ruhsat harçları bu kadar yüksek değil sizin bu konuda bir yanlışınız var sanırım.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:00:25