Hukuki.NET


03/05/2025  Eski forum arşivi bölümü

Hukuksal Tartışmalar




 


Forum:
SSK'ya ödenen primler
ANTALYA Sayın Formdaşlar 1930 Doğumlu Bir Kişinin 990 Gün SSK Prim ödemesi mevcuttur.Bu Kişi Ölmüştür.Hak sahipleri (MİRASÇILARI) Bu Birikmiş SSK Primini alabilir mi
karakolal var mı böyle birş bu nasıl bir anlayıştır. geçmiş yıllarda vatandaştan aldıkları primleri,bu günün prim değerleri ile bağlantı kurarak.vermeleri lazım. öncelikle anayasaya aykırı,sonrasında dava konusu yapılmalıdır. sen vatandaşın ozamanki asgari üçret açısından bir prim alıyorsan bugünde geçerli olan asgari üçret prim oranıyla bağlantılı ödeme yapacaksın.
karakolal Madde 71 #8211; Ölen sigortalının hak sahibi kimselerinden hiç biri bu kanuna göre Ölüm Sigortasından aylık bağlanmasına hak kazanamadıkları takdirde aşağıdaki hükümler uygulanır: I - Ölen sigortalının kendisinin ve iş verenlerinin ödedikleri malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primleri toplamının: A) (Değişik : 20/3/1985 - 3168/3 md.) Dul eşine % 50'si, toptan ödeme alacak durumda çocuğu bulunmayan dul eşine % 75'i, B) (Mülga: 20/3/1985 - 3168/6 md.) C) (Değişik: 21/6/1973 - 1753/3 md.) 18 yaşını veya ortaöğrenim yapması halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmamış yahut yaşları ne olursa olsun çalışamayacak durumda malûl bulunan (...)(1) çocuklarla evli olmayan kız çocukların her birine % 25'i, Yukarıki fıkrada belirtilen ve sigortalının ölümü ile anasız ve babasız kalan veya ana ve babaları arasında evlilik bağlantısı bulunmayanların her birine % 50'si, Toptan ödeme şeklinde verilir. II - Sigortalı tarafından evlat edinilmiş, tanınmış veya nesebi düzeltilmiş yahut babalığı hükme bağlanmış çocukları, yapılacak toptan ödemeden yukarda belirtilen esaslara göre yararlanırlar. III - Hak sahibi eş ve çocuklara yapılacak toptan ödemelerin toplamı, toptan ödenecek miktarı geçemez. Bu sınırın aşılmaması için, gerekirse, hak sahibi kimselerin hisselerinden orantılı olarak indirmeler yapılır. IV - Sigortalının ölümü tarihinde eşine ve çocuklarına yapılacak toptan ödemelerin toplamı, toptan ödenecek miktardan aşağı olursa, artanı, eşit hisseler halinde, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi çalışmayan veya 2022 sayılı Kanuna göre bağlanan aylık hariç olmak üzere buralardan her ne ad altında olursa olsun gelir veya aylık almayan ana ve babasına verilir. Ancak, bunların herbirinin hissesi % 25 i geçemez.(2) V - Yukarıki esaslara göre toptan ödeme yapıldıktan sonra kalıntı olursa, sigortalının ölümünden sonra doğacak çocukları ile nesebi düzeltilecek veya babalığı hükme bağlanacak çocuklarına da bu madde hükümlerine göre toptan ödeme yapılır.
ANTALYA Sayın Karakol Verdiğiniz cevab için teşekkür ederim. ÖRNEK Olarak soruyorum.Tamamen Bu soruyla ilgili değil Bu ölen kişi Ölmeseydi ve eşinden Kalan Emekli parasını almaya devam ederken Bu 990 Gün ödemiş olduğu Primleri alabilirmiy di ?Şartları var mı ?Çünkü Yaş 76 Emekli olması için en 12 yıl daha prim ödemesi gerekiyor.12 Yıl daha yaşaması türkiye şartları altında zor.
karakolal belli yaş şartlarını doldurması halinde alabilir sanırım 58 idi.yanlız bu primler nasıl hesaplanır geri veriliyor.onu ssk il müdürlüklerine sormak lazım. ssk kanunu madde Toptan ödeme: (1) Madde 64 #8211; (Değişik: 23/10/1969 - 1186/9 md.) Sigortalı olarak çalıştığı işten ayrılan ve malullük ve yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanamıyan, a) Kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş bulunan sigortalıya, b) 50 yaşını doldurmuş bulunan ve erken yaşlanmış olduğu tespit edilen sigortalıya, (2) Kendisinin ve işverenlerinin ödediği, malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerinin toplamı, yazılı isteği üzerine toptan ödeme şeklinde verilir.
depdelii şansınızı bi deneyin arkadaşım 1997 yılında babamdan anneme 850 gün için ödeme olarak şimdinin 1 ytl sini sundular )))))
depdelii keşke öyle olsaydı ispatlı şahitli belgeli mahkemeyi kazanamadık ssk ya karşı harcadıklarımızı hiç saymıyorum sunulan parayıda zaten almadık alsaydık tüm haklarımızdan vaz gecmiş olucaktık.
Hukuk Forumlarından Seçmeler
  • Clicking Here TLO lookup 
  • 02.05.2025 08:42
  • 2. küçük dairemde kira artış anlaşmazlığı 
  • 29.04.2025 15:42
  • Sözleşmede anarak whatsapp yazışmalarının yasal bildirim kanalı ilan edilmesi. 
  • 29.04.2025 00:17
  • Sözleşmedeki "görüş alınarak" ifadesi, görüşü alınan tarafa eylemi engelleme hakkı verir mi? 
  • 29.04.2025 00:03
  • [Babalık davaları] Evlat edinilen çocukların eski baba adı değişimi hk. 
  • 27.04.2025 11:06


    Yeni Mevzuat

  • KDV Filo Kiralama Şirketleri (Fleetcorp) Borçlarını Devir ALan Varlık Yönetim Şirketleri 

  • Filo Kiralama Şirketlerinin Borçlarının Varlık Yönetim Şirketlerine Devri Halinde KDV 

  • Trafik kazasında kusuru olmayan alkollü sürücüye kasko hasarı ödenir 

  • Keşide tarihinin tahrif edildiği ve ibraz sürelerinin geçtiği çekler Borçlu olunmadığının Tespiti 

  • İkinci Nesil İnternet Sitelerinin Hukuki Statüsü 




  • Diğer Bölümlerimiz +
    Tüm Hukuki NET forumları + Hukuki Portal + Hukuk Haberleri + Sözleşme ve dilekçe örnekleri + Mevzuat ve bilimsel incelemeler + Hukukçu Blogları + Avukat ilanları + Videolar + Linkler + Ansiklopedi ve Sözlük + Arşiv +
    Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:30:45