Terk nedeniyle boşanma davası |
lifos |
Uygulamayı araştırmama rağmen aşağıda belirttiğim hususta hiç bir örnek Yargıtay İçtihadı bulamadım ... Bu konuda tecrübe veya bilgisi olan meslektaşlarımın paylaşımlarını bekliyorum ;
..../.../2004 tarihinde şiddetli geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açtık. Davalı ise vekili aracılığıyla daha önce müvekkileme tebliğ ettirdiği terk ihtarına dayanarak ( biz davayı açtığımızda terke dayalı boşanma davası açabilmek için gerekli 2aylık bekleme süresi dolmamıştı) , açmış bulunduğumuz davada terk sebebine dayanarak karşı dava açtı.
Şiddetli geçimsizlek nedenine dayanarak açtığımız boşanma davamızdan sonra terkin şartları gerçekleşmemiştir , terke dayalı boşanma davası süresinde değildir diyerek davanın reddini ilişkin cevaplarımızla itirazda bulunduk. Fakat sayın Mahkeme tereddütte ; şiddetli geçimsizlik veya terk nedenlerinden birine göre karar vermek hususunda tereddütte kaldığı için esasa ilişkin son beyanlarımızı sunmamamız süre her iki tarafa süre verdi . Sanırım vereceğimiz beyanlarda belirteceğimiz Yargıtay İçtihatlarına göre bir tavır belirleyecek . Bu hususta bilgi ve tecrübesi olan meslektaşlarımızın paylaşımlarını bekliyorum .. Şimdiden teşekkürler .
|
karakolal |
''davacı koca karısına 5/12/1978 günlü dilekçe ile ihtar isteğinde bulunmuş, ihtar kararı 27/12/1978 gününde tebliğ edilmiş bir aylık kanuni sürenin bitiminden birkaç gün önce 23/01/1979 günlü dilekçe ile kadın boşanma davası açmakla eşler ayrı yaşamak hakkına sahip oldukları(mk162/1 )için bu dönemde yapılacak ihtar geçerli olmaz.(yargıtay 2. hukuk dairesi 18/06/1979 esas 4779 karar 4986)
terkin şartları sizin olayınız da gercekleşmemiştir.yukarıda verilen örnekte eş ihtarın dolmasına son iki gün kala boşanma davası açtığından mk madde 2 gereği kötüniyetli sayılarak yani terk nedeniyle açılan davayı engelleme nedeniyle terk in gerçekleştiği kabul edilmiştir.
|