 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
İşe iade davaları ve işçi hakları |
alarau |
Sevgili meslektaşlarım ben bir işe iade davası açtım. Bu davada işe iade ile birlikte boşta geçen süreler için 4 aylık ücreti tutarında tazminat,
işe başlatılmama halinde 8 aylık ücreti tutarında tazminat, kötüniyet tazminatı, ihbar tazminat farkı, kıdem tazminat farkı, fazla çalışma ücreti, eksik ikramiye bedeli,vs sair işçilik haklarını talep etmiştim. İlk celse mahkeme işe iade ve diğer taleplerin tefrikine karar verdi. Benim sorum şu tefrik edeceğim davada hangi taleplerimi isteyeceğim. Mesela boşta geçen süreler, işe başlatmama halinde ödenmesi gereken tazminat işe iade davasının kapsamı içinde mi ? Birde kötü niyet tazminatı işe iade davası ile mi yoksa sair işçilik alacakları açacağım davada mı yer alacak ? Lütfen ayrıntılı olarak açıklarsanız memnun olurum. Şimdiden teşekkürler. Çok acil olarak cevaplarınızı bekliyorum. Saygılar....
|
Av.Feyz Pazarbaşı |
Sayın üstadım işe iade davası, iş akdi geçerli neden olmadan feshedilen işçinin işe iadesi maksadıyla açılması hasebiyle, işe iade davası kabul edilir ve işveren işçiyi işe başlatmazsa, bahsettiğiniz 4 aylık maaş tutarındaki ücreti ve mahkemenin 8 aya kadar hükmedebileceği tazminatı ödemek durumundadır.
Kötüniyet tazmimatı ve diğer tüm sair hakları ise bu davadan ayrıktır. Yanlız dikkat edilmesi gereken husus şudur. İşe başlatılmayan işçi 4 ay daha çalışmış sayılacağından, bu ek 4 ayı da hesaplayarak, kıdem, ihbat vs. haklar talep edilmelidir.
Forum arama motorunu kullanmanız halinde çok daha geniş bilgiler sitede mevcuttur.
Saygılarımla. |
Av.Abbas Bilgili |
Sayın meslektaşım;
Sizin sorunuzda şu hususların dikkate alınması gerekir;
1) Mahkemenin işe iade ile ilgili talebinizi diğer alacaklardan ayırması doğrudur vr zaten bu konuda Yargıtay'ın kararı vardır. İşe iade davası ile birlikte 4 aylık ücretin ve 4-8 ay arasındaki ücret tutarındaki tazminatın istenmesi gerekir. Yalnız bu parasal haklar (4 aylık ücret ile 4-8 aylık tazminat) talep edilmese dahi karar verilmesi gereken hususlardır. Bu konudaki talebinizi mikar (meblağ) belirtereke değil, kaç aylık (ay sayısı olarak) belirtmeniz gerekir.
2)Diğer alacakların (kıdem, ihbar, fazla mesai senelik izn vs.) işe iade davası ile birlikte istenmesi mümkün değil. Çünkü işe iadeler seri yargılamaya tabi, diğerleri sözlü yargılamaya tabidir.
3) Ayrıca, zaten ihbar ve kıdem istemek ile işe iade istemek çelişen isteklerdir. Çünkü birisinde feshin sonucuna bağlı talepler olan kıdem ve ihbar istiyorsunuz, diğerinde feshin geçersizliğini iddia ediyorsunuz. Bu istekler çelişiyor.
4) İşe iade davası açma hakkı olan işçinin kötü niyet tazminatı isteme hakkı yok. (4857 sayılı Yasa, md. 17). Bu maddede "18, 19, 20, 21. maddelerin kapsamı dışında kalan işçiler için kötü niyet öngörülmüştür.
Konuya göre daha fazla bilgi gerekirse yardımcı oluruz. Selamlar.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 07:11:45 |