nuroy |
Ben İzmir'de oturuyorum. 2000 yılından beri aynı evde oturmaktayım. Evi tutarken evsahibi ile aramızda bir kontrat yapmıştık. Ama kontrata ne kiranın başlangıcını ne bitişini vs. hiçbirşey yazmadık. sadece özel şartlar kısmına, evin tam ve kullanılır olarak teslim edildiğini, 350 Mark depozito alındığını, kira artışlarının devletin belirlediği orana göre ve çevredeki emsal ev değerlerine göre ayarlanacağını yazmıştık. Ve bu 2000 yılında yaptığımız kontrattan başka da 6 yıldır kontrat yapmadık. Ve her ay kiralarımızı evsahibinin banka hesabına yatırıyorduk. Ve her yıl karşılıklı oturarak kira artışını belirliyorduk. (2000 yılında 90milyona kiralamıştık evi. Çünkü evin bulunduğu site yeni yapılmıştı ve 1 tane otobüsü vardı, bakkalı falan yoktu, ve şehir merkezine uzak dağın başında bir yerdi. Şu anda değişen sadece 2 otobüsümüzün olması. Yani bu kadar uygun fiyat olmasının sebebi budur.) Şu anda 160 YTL'ye oturuyoruz. Şimdi 15 Haziran 2006'da kira artışı yapmamız gerekiyordu. Yine karşılıklı oturup anlaşırız derken noterden ihtarname çekmiş. 15 Hazirandan itibaren 250 YTL kira istediğini, 90 YTL artış istediğini, yoksa evi boşaltmamızı, zaten kiraları her ay geciktirdiğimizi falan yazmış.
1- %55 orana gelen kira artışı yapmaya hakkı var mı?
2- Biz kiraları peşin, yani oturmadan ödüyoruz. Yani 15 Mayıs'ta yatırdığım kira 15 Mayıs-15 Haziran 2006'yı kapsıyor. Her ayın 15'inde ödememiz gereken kirayı 20'sinde veya 25'inde yatırdıysam (aynı ay içerisinde tabi ki) geciktirmiş mi sayılıyorum?
3- Ben bu kira artışını kabul etmiyorum. Ve noterden onun ihtarnamesine karşılık itiraz etmek istiyorum. Ama bu itirazlarımı kanunlara dayanarak yapmak istiyorum. Fakat kanuni haklarımı açıkçası çok iyi bilmiyorum. Nasıl bir ifadeyle ve hangi kanunla itiraz edebilirim?
4- İtirazım sonucunda eminim ki mahkemeye verecektir. Kira tesbiti isteyecektir. Şu anda yeni kiracı olarak oradan ev tutsam 300-350 YTL. Bu durumda mahkeme benim düşündüğüm kira bedelinin üzerinde bir fiyat çıkarırsa mahkameye de itirazda bulunabilir miyim?
5- Ben evli ve iki çocuk annesiyim ve devlet memuruyum(657). Eşim işsiz. Kızım İzmir dışında Üniversite öğrencisi. Oğlum da İlköğretim 6.sınıf öğrencisi. Yani aldığım 650 YTL maaşla, hem ev kirası veriyorum, hem ikamet ettiğim il sınırları dışında bir üniversitede çocuk okutuyorum, hem ilköğretim 6.sınıf çocuğumun masrafları, mutfak, yol parası vs. derken, kısaca şunu sormak istiyorum. Evsahibiyle mahkemeleşme durumunda, mahkeme benim bu durumumu göz önünde bulundurur mu?
Şimdilik aklıma gelen sorular bunlar. Umarım durumumu anlatabilmişimdir. Yani sonuç olarak evden çıkmak istemiyorum ve kira artışını çok yüksek buluyorum.
Lütfen hemen yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden çok teşekkür ederim.
Hoşçakalın.
[img]https://www.hukuki.net/images/icon_word.gif[/img] Döküman: [url="uploaded/nuroy/KİRA.doc"]KİRA.doc[/url] ( 14592byte ) |