Tahliye mi kira arttırımı mı? |
ench |
merhaba.
yaklaşık 10 gün önce yeni bir ev almış bulunmaktayım. evde bir kiracı ikamet ediyor.önceki ev sahibi ile yazılı bir sözleşmesi yok ve bizden temmuza kadar oturacağını daha sonrada çıkacağını taahhüd etti ve bizde kabul ettik.fakat evi aldıktan sonra kiracı temmuzda evden çıkma isteğini reddetti ve kanunların ondan yana olduğunu ve o haklarlın gereği en az 7 ay daha o evde oturabileceğini söyledi.
kiracı daha önce yazılı bir sözleşme yapmamış ve ev sahibide oturulan bölgenin genel kira bedelinin çok altında bir tutarda evi kiralamış(ortala350-500 kiralar ve kiracı 150 ye oturuyor)
evi ben almadım babam hediye etti, üstüme kayıtlı herhangi bir başka taşınamaz yok ve eşimle beraber başka bir ilden tayin yoluyla geldiğimiz için şu an ailemin yanında oturma zorunluluğundayız.eğer ben başka bir yerde kiraya geçmeye kalksam en 350 milyonluk bir kira ödemek zorunda kalacağım ve benim kiracım konumundaki şahıs ise bana 150 milyon ödeyecek.bu büyük bir çelişki.
yazılanlardan okuduğum kadarıyla evi aldıktan sonra ben 1 ay içerisinde tahliye için noterden belge göndereceğim ama bu belgeden ancak 6 ay sonra mahkemeye verebileceğim ve kiracıyı evden çıkarabilmem en iyi ihtimalle 7 ayımı alacak,en kötü ihtimalle 1 senemi.
şimdi sorum şu;
1) bu süreyi farklı yollarla(legal) dahada kısaltmak mümkünmü?
2) noter ihtarnamesiyle beraber veyahut ihtarname çekmeden direk kira arttırımı davası açabilirmiyim.başka bir yerde okuduğum yazıda hem tahliye hemde kira arttırımı davası açmanın pek mantıklı olmadığı yazıyorduki bencede öyle. çünkü biliyorumki kiracının evden ayırlmak istemeyişinin en büyük sebebi kira ve ben evimin kirasının gerçek karşılığını alabilrsem onlarında evimden çıkmasına da gerek yok.
üzülerek söylemeliyimki işsizim şu anda. kiracım 150 milyona ikamet ederken benim 350 milyonluk bir kirayı kaldırabilmem pek mümkün görünmüyor.
yorum yapacak olanlara şimdiden teşekkür ederim. |
karakolal |
çıkartmak mı istiyorsunuz yoksa kirayı artırmak mı |
ench |
asıl hedefim çıkartmak.nedeninide belirttim. daha öncede yazdığım gibi davanın uzaması halinde ben oldukça müşkül duruma düşeceğim.ama tahliye davası 1 senemi alacak ise ve kira arttırımı benim işime gelecekse kira arttırmı davası benim için daha mantıklı olacak ama bunu bilemiyorum tabi, öğrenmek istediğimde zaten bu. |
karakolal |
kiraları ödemede sorun çıkart mıyorsa bu halde ,kira uyarlama davası açacaksınız.
noterden ihtarname yollayıp şu tarihte gayrimenkulü aldım.artık kiraları bana yada şu banka hesabına ödeyeceksiniz.kira bedeliniz.rayiçin altında ödemeniz gereken bedel 350 ytl dir.kiralarınızı belirttiğim banka hesabına bu şekilde ödeyin aksi taktirde.kira tespit yani kiranın uyarlanma davası açacağımı.ihtar ederim şeklinde. |
ench |
kira ödemede herhangi bir sorun çıkartıp çıkarmadığını bilemem çünkü ben yeni aldığım için herhangi bir kira da almış değilim fakat şöyle bir durum var.eve 300 milyon boya masrafı yaptığı için nisan ve mayıs aylarının kirasını ödemeyeceğini söyledi.biz nisan 28 de evi devralmış olmamıza rağmen nisan ayının 1 kirasını eski ev sahibinden ve mayıs ayı kirasınıda bizden keseceğini belirtti.eski ev sahibi boya ve badana için yardım yaptığını söyledi fakat yetmemiş ve bu şekilde bir talepleri oldu.açıkçası benim gördüğüm biz bu evde yasal sürec dahilinde oturruz ve kirayıda amümkün olduğunca vermeyiz gibi bir durum gördüm. fakat dikkatimi çeken husus bununda yazılı bir belge ihtiva etmemesi.yani 300 milyonun bir faturası mevcut değil.
sizin söylediğinize gelince ben bu iki durumuda aynı anda uygulayabilir miyim ? yani hem tahliye hem kira arttırımı isteminde bulunabilir miyim? yoksa ikinci seçenek daha mı ağır basıyor? |
karakolal |
hem tahliye hem artırım olamaz.
kira şartları nedir.kiracının kira sözleşmesini satıcıdan aldınız mı.
çünkü siz halef oluyorsunuz kira şartları neyse ona uymak demektir.
boya konusu sözleşmede mi düzenlenmiş.kira parasını kesmek olmaz.
eski malikten sözleşmeyi alın. ve şartları okuyun.
nerde görülmüş kiracıya boya yardımı!!
işte kirada sorun olduğu ortaya çıktı. |
ench |
yazılı bir sözleşme yok demiştim.kiracı evi boyatacağım demiş ev sahibi boya vermiş ama yetmemiş 300ytl tutmuş ve kiradan düşme talebinde bulunmuş kira bedeli şu an sözlü olarak 150YT fakat ev sahibinin para ile ilgili bir sorunu olmadığı için kiracıdan o bölgenin genel değerinin oldukça altında bir kira almış. benim ise şu anda hem ev hemde kira bedeli sorunum var.
bahsi geçen tüm konularda herhangi bir yazılı belge bulunmamaktadır(300 ytl lik bir fatura olabilir bundan emin değilim)
şimdi, eğer iki davayıda beraber açamaıyorsam o zaman benim direk kira arttırımı davası açmam mı uygun geliyor? |
karakolal |
biz bu soruları ne den soruyoruz.çünkü uyarlama davasından önce acaba kira alacağından tahliyeye gidebilir miyiz diye.
senin yapacağın iş bir an önce ihtarnameni çek
ihtarnamende öncelikle
satın aldığını ,ve ihtiyaç nedeniyle çıkması gerektiğini;belirt.
sonrasında kira parasını her ayın 15 inde belirttiğin adresine elden teslim etmesini iste.yada banka hesabına yatırmasını.noterden çekeceğin ihtarnamede 350 ytl olarak yatırmasını iste o eğer 150 olarak yatırırsa yani kira paralarını yatırma konusun da bir sorun olmazsa bu halde uayarlama davası aç.kiraları yatırmazsa ,boya badana meselesi seni ilgilendirmeyeceğinden
eğer kira paralarını yani senin devralmış olduğun aydan sonraki kira parası olan haziran ayında kira yatırmaz ise bu halde uyarlama davası açabilirsin. |
ench |
ihtarname ile beraber yeni bir kira talebinide belirteyim,eğer yeni kira ile gelmesse veya boya masrafını gösterip kira yatırmassa dava açayım. sanırım doğru anladım.
çok yardımcı oldunuz teşekkür ederim. |