Aslı Yurtlu |
VI. EVLİLİK BİRLİĞİNİN SARSILMASI
Madde 166 Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Yukarıdaki fıkrada belirtilen hallerde, davacının kusuru daha ağır ise, davalının açılan davaya itiraz hakkı vardır. Bununla beraber bu itiraz, hakkın kötüye kullanılması niteliğinde ise ve evlilik birliğinin devamında davalı ve çocuklar bakımından korunmaya değer bir yarar kalmamışsa boşanmaya karar verilebilir.
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi halinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu halde boşanma kararı verilebilmesi için, hakimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hakim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü halinde boşanmaya hükmolunur. Bu halde tarafların ikrarlarının hakimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi halinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.
Açmış olduğunuz davada hakim boşanmaya yeter derecede kanaate varırsa, boşanmaya karar verecektir. İnternet yoluyla da eşlerin aldatılması boşanma sebebi olarak kabul görülmektedir. (Son yıllardaki Yargıtay kararları bu yöndedir.). Bu durumu ispatlamanız durumunda boşanmanızın kolaylaşacağı kanaatindeyim. Çocuğunuzun da tanık olabileceği kanaatindeyim. Zira bunun için hakimin çocuğunuzun "söylediklerini anlayabilecek kabiliyette" olduğu kanaatine varması gereklidir.
V. BOŞANMADA TAZMİNAT VE NAFAKA
1. MADDİ VE MANEVİ TAZMİNAT
Madde 174 - Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddi tazminat isteyebilir.
Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevi tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.
2. YOKSULLUK NAFAKASI
Madde 175 - Boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek taraf, kusuru daha ağır olmamak koşuluyla geçimi için diğer taraftan mali gücü oranında süresiz olarak nafaka isteyebilir.
Nafaka yükümlüsünün kusuru aranmaz.
Yukarıda ki maddelerdeki şartların gerçekleşmesi durumunda yoksulluk nafakası ile beraber maddi ve manevi tazminat talebinde de bulunabilirsiniz.
Çocuğun kime verileceği konusu da MK.m.182'ye göre hakimin takdirindedir. Ancak yaşının küçüklüğü ve anne sevgisine ve ilgisine daha çok muhtaç olmasından dolayı büyük ihtimalle velayet anneye verilecektir kanaatindeyim. SAYGILARIMLA..
|