Trafik kazası ve tedavi masrafları |
Dermanol |
05.01.2006 tarihinde araç dışı trafik kazası geçirdim. Hastaneye kaldırıldım. Kendim SSK lı olarak bir kamu kurumunda çalışmaktayım. Yapılan tedavide her iki kaval kemiklerinde toplam 3 kırık ve suratımın çeşitli yerlerine dikiş atıldı. Toplam 15 gün hastanede, 3,5 aydırda evde yatıyorum. Olayda 2918 sayılı K.T. Kanununun b4 maddesinden asli sürücü kusurlarından 01 (Kırmızı ışıklı Trafik işaretinden geçme) kodunu ihlal ettiğimden dolayı 6/8 kusurlu bulundum. Bana çarpan arkadaş ise aynı kanunun tali sürücü kusurlarından 52/1-b (Araçların hızını; aracın, yükve teknik özellikleriyle yol, hava ve trafik durumunun gerektirdiği şartlara uymamak) kotunu ihlal ettiği gerekçesiyle 2/8 oranında kusurlu bulundu. Ben hastanede yatarken gelen memur arkadaşlara davacı olmayacağım konusunda beyanda bulundum. Daha sonra bana çarpan arkadaş hiç bir şekilde maddi manevi bir destekte bulunmadığı gibi telefonla dahi aramadı.
Benim sizden öğrenmek istediğim konu; mahkemede bu suç oranları değişebilirmi? Yapılan tedavi masrafları toplam 12.500 ytl nin benden alınacağı söyleniyor. Bu doğrumudur. Yeni kanuna göre acilde yapılan masraflar ödenecekmi? Bana çarpan arkadaş'a ne zamana kadar tazminat davası açma hakkım var. Eğer bu masraflar benden alınırsa 2/8 oranında bende bu arkadaştan alabilmek için ayrıca dava açabilirmiyim. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. İlginiz için şimdiden çok teşekkür ediyorum. |
Av.Bahattin Yıldız |
Sayın Dermanol;
Geçmiş olsun...
Mahkemede, keşif bilirkişi incelemesiyle kusur oranları değişebilir. (genelde değişmez)
Hukuk davası açma süreniz kaza tarihinden itibaren 5 yıldır.
Vuran aracın sigorta şirketine başvurarak hastane masraflarını, ayrıca varsa beden gücü kaybı zararınızı isteyebilirsiniz.
Karşı taraf Kusuru 1/8 bile olsa hukuk davası açma hakkınız var.
|
Dermanol |
ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM. SAYIN BAHATTİN BEY |