karakolal |
KİRA SÖZLEŞMESİ
SAYFA(1)
KİRAYA VERİLEN GAYRİMENKULÜN
BULUNDUĞU YER :
KİRALANAN GAYRİMENKULÜN CİNSİ : DÜKKAN
KİRAYA VERENİN KİMLİK VE İKAMETGAHI : Mehmet Emin
KİRACININ KİMLİK VE İKAMETGAHI : Ahmet
KİRACININ İŞ ADRESİ :
BİR AYLIK KİRA KARŞILIĞI RAKAMLA : 200,000,000(İkiyüzmilyon)T.L.
BİR SENELİK KİRA KARŞILIĞI RAKAMLA : 2,400,000,000(İkimilyardörtyüzmilyon)
T.L.
KİRA KARŞILIĞININ ÖDEME YERİ : Mehmet Emin adına kayıtlı, ...Numaralı Vadesiz Tasarruf Hesabı / BANKASI
KİRA SÜRESİ : 2(İki) Yıl
KİRA BAŞLANGICI :..../..../2002
KİRA SONU :..../..../2004
KİRALANAN GAYRİMENKUL
NE İÇİN KULLANILACAK : İşyeri olarak
KİRACININ KİRAYA VERİLEN GAYRİMENKULDE
TESLİM ALDIĞI DEMİRBAŞ EŞYANIN BEYANI :Badana,boya yenidir.Kiracıdan teslim edildiği gibi alınır.
SAYFA NO: 2
GENEL ŞARTLAR:
1-Kiracı kiraladığı gayrimenkulü kendi malı gibi kullanmaya ve gayrimenkulün bozulmamasına,evsaf ve meziyetlerini şöhret ve itibarını kaybetmesine meydan vermemeye ve binanın içinde oturanlara karşı iyi davranmaya mecburdur.
2-Kiralanan yerin su,elektrik,doğalgaz,yakıt masrafı,kapıcı parası kiracıya aittir.
3-Kiracı kiraladığı gayrimenkulü üçüncü kişilere kısmen veya tamamen kullandırmak suretiyle devir ve temlik edemez.Kiraladığı gayrimenkulü sözleşmede ne için kullanacağı şartında belirtmiş olduğu işyeri ise iş alanı konut ise konut dışında kullanım şeklinde bir değişiklik yapılamaz.Kiralanan herhangi bir suretle tahrip ve tadil edilemez.Üçüncü maddede belirtilmiş olan şartlarda kiraya veren kira akdini bozabileceği gibi oluşacak zarar ve ziyan protesto çekmeye ve hüküm almaya gerek kalmaksızın kiracı tarafından tazmin edilecektir.Kiralanan gayrimenkule üçüncü şahıs tarafından herhangi bir zarar verilmesi durumunda dahi kiracı kiraya verene karşı sorumluluktan kurtulamaz.
4-Kiralanan gayrimenkulün kiraya vereni ilgilendiren önemli,büyük tamiri kısaca kiracıdan tamiri kendi kaynakları ile yapması hakkaniyete uymayan durumlarda kiracı en kısa zaman aralığı içinde durumu kiraya verene bildirmekle yükümlüdür.Geç olarak bildirme nedeniyle doğacak zararları kiracı karşılayacaktır.Kiracı kiraya verenin gerekli olan zorunlu tamiratları gerçekleştirmesi için gerekli olan kolaylık ve anlayışı sağlamak zorundadır.Kiralanan gayrimenkulde kiracının kullanmasından doğan, kira başlangıcı itibariyle meydana gelen tüm zararları ,değer azalmasına neden olan tüm eksiklikleri gidermekle yükümlüdür.Bu masraflar kiracı tarafından karşılanacaktır.
5-Kiralanan gayrimenkulün vergisi kiraya verene aittir.
6-Kiracı kiraladığı gayrimenkulü kira süresinin bitmesiyle aldığı gibi teslim etmek zorundadır.Kiracı ihtirazi kayıt koymadığı sürece kiralanan gayrimenkulü iyi halde aldığını kabul etmiş sayılır.Kiralanan gayrimenkulü aldığı gibi teslim etmemiş olmasından doğacak mali sorumlulukları karşılamakla yükümlü olduğunu sözleşme tarihi itibariyle kabul etmiştir. Kiralana gayrimenkulda bulunan demirbaş eşya ve aletleri sözleşme bitiminde tam olarak iade etmekle yükümlüdür.Demirbaşlar,aletler kiralanan gayrimenkulün teferruatı zarara uğrar,yıpranırsa kiracı bundan kaynaklanan zararları kiraya verene ödemekle yükümlüdür.
7-Kiracı sözleşme süresinin son ayı içinde kiralanan şeyi görmek için gelen müstakbel kiracıların gezip görmelerine ve tetkik etmelerine karşı koyamaz.
8-Kira süresi bittiği halde kiracı kiralanan gayrimenkulü boşaltmazsa doğacak zararlardan mesul olacaktır.
9-Sözleşmeye yapıştırılması gereken damga pulları,yatırılması gereken belediye,noter harçları ve resimleri kiracıya aittir.
10-Kiracı elektrik,su,doğalgaz,telefon gibi abonelik sözleşmelerini kendi adına yapacaktır.Kira sözleşmesi yapılmadan önce bu yükümlülüklerini yerine getirecektir.Bu yükümlülükleri yerine getirmeden her ne şart altında olursa olsun kira sözleşmesi imzalanmış olsa da sözleşme hükümsüzdür.Yukarıda belirtilen abone sözleşmelerini kendi üstüne alma sözleşmenin kurucu şartı olarak taraflarca kabul edilmiştir.Sözleşme tarihinden önce abonelik sözleşmelerini üstüne almayan kiracı sözleşmenin yok hükmünde olduğunu kabul etmiştir.Belediye temizlik vergisinin zamanında ödenmemesi hali taraflarca borca aykırılık nedeni ile sözleşmenin sona erdirilmesi nedeni olarak kabul edilmiştir.Yatırıldığı ayı takip eden ay içerisinde çevre temizlik vergisinin ödendiğine dair belge veya örneği kiraya verene teslim edilecektir.
11-Bu sözleşmede yazılı bulunmayan hükümlere ihtiyaç duyulduğunda 6570 sayılı Kira Kanunu ,Medeni Kanun ,Borçlar Kanunu,634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve diğer alakalı kanun ve Yargıtay içtihatları uygulanır.
SAYFA NO: 3
ÖZEL ŞARTLAR:
1-Kira parasının yatırılacağı banka kayıtları taraflarca kesin delil olarak kabul edilmiştir.
2-Gayrimenkulün vergisi dışındaki tüm mali sorumlulukları yerine getirme ödev ve sorumluluğu kiracıya aittir.Dolayısıyla stopajı kiracı ödeyecektir.
3-DİE toptan fiyat endeks artış oranı ölçüsünde ;eğer ki fiyat artışı %10dan daha az artmış ise bu halde %10 artış oranı ölçüsünde, ikinci yıl kira artışı yapılacaktır.../.../200. tarihi itibariyle ikinci yıl kira dönemi başlayacağından ikinci yıl kira döneminin ilk kira ücreti, .../.../200..;te artırılmış olarak belirtilen hesaba ödenecektir.
4-Kira parası Mehmet Emin adına kayıtlı ... numaralı ... şubesi, .. BANKASI vadesiz Türk Lirası hesabına yatırılacaktır.Sözleşme tarihi vade kabul edilip ilk ödeme bu tarihte yapılacaktır.Her ay için sözleşmenin yapıldığı tarih vade kabul edilecek ve bu günde kira parası saat 17:00ye kadar sözleşmede belirtilen banka hesabına yatırılacaktır.Eğer vade tarihi resmi tatil olan hafta sonu(Pazar) veya bir resmi tatil edilmiş güne rastlarsa bu halde resmi tatil gününü izleyen ilk iş günü saat 17:00a kadar kira parası yatırıldığında temerrüte düşmek söz konusu olmayacaktır.Buna rağmen kira parası yatırılmadığı taktirde kira dönemi içindeki diğer aylar bedeli muaccel olacaktır.
5-Kiracı kira akti sona ermeden kiralananı tahliye etmek isterse kira döneminin (Bu süre birer yıllıktır)bitiminden üç ay önce kiralayana tebliğ edilmek şartıyla feshi ihbarda bulunması halinde taşınmazı tahliye edebilecek bu halde kiracı bir yıllık kira döneminde boş kalacak olan 3 aylık kira parasını ödemekle sözleşmenin kendisi ile olan yükümlülüğünü kira parası yönünden sona erdirmiş olacaktır ,feshi ihbar şartını yerine getirmediği taktirde o dönemde taşınmazı kullanmadığı ayların kira bedelinden ve devam eden döneme ait(1 yıllık) kira bedelinin tamamını ödemeyi kabul eder.Erken tahliye nedeniyle kiraya verenin uğramış olduğu zararı karşılamakla yükümlü olduğunu kabul eder.
6-Kiracı depozito bedeli olarak ..........Amerikan doları verecektir.Bu bedel borçlarına karşılık teminat olması açısından alınacaktır.Kiralanan gayrimenkulün kullanım tarzından dolayı doğan zararlar veya ödenmeyen kira borcuna mahsuben kiraya veren tarafından bu miktara el koyulabilecektir.Depozito bedeli verdiğini kiracı kiraya verenden alacağı imzalı belge ile ispat edecektir.
7-Kiracının ve kiralayanın ve kefillerin bu sözleşmede belirtilen adresleri ayrı ayrı kanuni adres olarak kabul edilmiştir.Taraflar adres değişikliklerini birbirlerine yazılı olarak bildirmedikçe,bu adreslerin her birine yapılacak tebligat ilgili tarafa yapılmış sayılır.
8-Bu sözleşmeden dolayı doğacak tüm uyuşmazlıkların çözümünde Mahkeme ve İcra Dairelerinin yetkili olduğunu taraflar kabul eder.
9-Müteselsil kefilin sorumlu olduğu miktar 1(bir) yıllık kira parası ile sınırlıdır.Sorumlu olunan miktarın muaccel olduğu tarih hangi kira yılına aitse o yıl kira parasının yıllık olarak toplamı ne ise ona göre bir tavan sorumluluk doğacaktır.
11(onbir) genel 9(dokuz) özel maddeden oluşan işbu kira sözleşmesi 4(dört) sayfa olup okunduktan ve tüm şartları kabul edildikten sonra taraflarca imza altına alınmış olup birer nüshası taraflara verilmiştir..../.../200..
MÜTESELSİL KİRACI KİRAYA VEREN
KEFİL
Adı Soyadı İş Adresi Adı Soyadı Adı Soyadı
Ahmet Mehmet Emin
SAYFA NO : 4
24/12/1980 gün ve 2361 sayılı kanunla değiştirilen 193 sayılı gelir vergisi kanununun 70., 94.ve 105. maddeleri gereğince;
Tüccar,serbest meslek erbabı ve çiftçiler ; ticari,mesleki ve zirai işleri ile ilgili olarak yaptıkları kira ödemelerinden %25 oranında gelir vergisi tevkifatı yaparak vergi dairesine yatıracaklardır.
488 sayılı damga vergisi kanununu değiştiren 21/11/1980 gün 2344 sayılı ve 30/12/1980 gün ve 2367 sayılı kanunlar gereğince kiraya veren ve kiracı için %0,1 kefil için %0,5 olmak üzere sözleşme süresine göre bütün kira bedelinin %0.6sı nispetinde damga pulu yapıştırılacaktır.Pullar tarih ile beraber imza veya mühür konulmak suretiyle iptal edilecektir.İki pul için bir iptal muamelesi kabul edilebilir.
Bukira sözleşmesi 210 sayılı kanunun 5. Maddesi gereğince 200T.Llık Damga Pulu yapıştırılınca geçerlidir. |