Meclis Anayasa Mahkemesi'ni bile kaldırabilir! |
karakolal |
TBMM başkanı hukukçu bülent arınç .gündem değiştirme ve medyatik olma konusun da gerçekten başarılı.böyle yetenekli insanların bu konumlara gelebilmelerini neye borçlu olduklarını ,eleştirmiş oldukları sistemin kendilerini iktara getirmesi bile ,sisteme olan karşı duruşlarını değiştiremedi.
Bir hukukçu olarak anayasa mahkemesinin ne iş yaptığını ,hangi süreçlerden sonra kurulduğunu bilmemesi mümkün müdür?
İstediğin kanunu çıkaracaksın kimse itiraz edemeyecek ben ne dersem o diyeceksin,ben yaptım oldu diyeceksin.sonrada ben hukukçuyum diye söze başlayacaksın.
sistemi değiştirip kendi oligarşik bürokrasini kuracaksın.
itiraz edenleride anti demokratlıkla şuçlayacaksın.
bülent arınç cumhurbaşkanlığına aday olmuş,vatana millete hayırlı olsun.
hükümette artık anayasa mahkemesini kaldıran kanunu müstakbel cumhurbaşkanımız arınç a yolladığında arınç aynı gün onaylar.
böylece oliğarşik sisteme eleştiri getir me hakkımız bile ,elimizden alınmış olacaktır.çünkü kanunun anayasaya aykırılığını ileri süremeyeceğiz.
yağmurdan kaçarken doluya tutulduk. |
alisinkay |
Meclis Anayasa Mahkemesini elbette kaldırabilir. Peki Anayasanın 4. maddesini değiştirebilir mi? |
karakolal |
Anayasa mahkemesi ağırdır.kaldırım derken önce fıtık olursun,sonra da altında kalırsın. |
alisinkay |
Sayın Karakolal,
Siyaseten yada sosyolojik olarak konuyu tartışıyorsanız söyleyin.Ancak hukuksal olarak meclisin bunu yapabileceğini hepimiz biliyoruz. |
karakolal |
sayın alisinkay
anayasa mahkemesi kalkarsa biz hangi hukuk tan bahsedeceğiz.üst hukuk makamlarınca tartışılamayan ,yönetimin veya sistemin oluşturduğu herhangi bir düzenlemenin tartışılamaması anlamına gelen ,böyle bir eylem ,ülkede hukuk adına tartışılacak bir ortam bırakır mı?
yoksa biçimsel olarak kaldırabilirsin.ama içerik olarak hukuksal boyutta ,hak ve özgürlükler boyutunda , toplumun ,ve farklı düşünenlerin idam fermanını imzalamış oluruz.
başkalarıda aynı iktidarı sonrasında aynı kurallarla devirir ve sonuçta sessiz kalanlarında bir gün aynı yönetimce ,zamanı geldiğinde üstüne gidilir. |
alisinkay |
Sayın Karakolal,
Haklısınız ancak bu tehlikede her zaman mevcut. Yani yasama organı adı üstünde bu düzenlemeleri yapar. Ancak yasama organı bunu istese bile yapabilir mi. Şimdilik zor görünüyor. Ancak risk de var. Bunu unutmamak lazım. Benim asıl korktuğum nokta ise anayasamızın ilk 3 maddesi 4 . madde ile koruma altına alınmış ancak 4. maddeyi koruyan herhangi bir madde yok.
MADDE 4. #8211; Anayasanın 1 inci maddesindeki Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki Cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.
Bu maddenin sonuna geç olmadan zorlaştırıcı ibareler eklenmeli.Oybirliği ile değiştirilmesi gibi. |
karakolal |
sayın alisinkay
4. maddeyi değiştirmek veya kaldırmak nasıl olacak.kaldıramaz ve değiştiremez çünkü içerik olarak var olan hükümlerin düzenlemesi yapılmış.değiştirme veya kaldırmada 1,2,3, e de el atılmış olacağından.
4. madde tek başına değil diğer maddelerle bağlantı için de olduğundan,
meclisin hukuken böyle bir yetkisi de yoktur.ancak yeni bir kurucu meclis bu konuda değişiklik yapabilir.
4. maddenin başlığı da değiştirilemeyecek hükümler dir.
madde 4 ü koruyan ayrı bir madde yok demek ,lafzı ve ruhuyla yorum ilkesine de aykırıdır |
alisinkay |
4. Maddenin başlığı o,
İlk 3 maddenin içeriği ise 4. madde değiştirilmekle değişmeyeceğinden 4. maddede de bir tehlike söz konusu olduğunu düşünüyorum.Diğer hukukçu arkadaşlarımızın da fikirlerini almakta yarar var diye düşünüyorum. |
karakolal |
sayın alisinkay
kurucu meclis anayasayı hazırlarken her şeyi açık ve net olarak düzenlemiş.bunların ayrı gerekçeleri de asıl metinlerde belirtilmiş
4.maddeyi değiştirmek veya kaldırmayı engellemek için kurucu meclis ,farzedelim 4 . maddeden sonra bir 5. madde düzenleseydi ve deseydiki 4. madde değiştirilemez ve kaldırılamaz.
bu kez de siz 5. maddenin tehlikede olduğunu 5 in kaldırılması ve değiştirilmesiyle 4 te tehlikeye girer diyecektiniz.
|
commodore1tr |
Nasıl kaldırabilir anayasa mahkemesini meclis ? ( eğer ana muhalefet kabul etniyorsa ) AKP kapatabilir mi demek istiyorsunuz anlayamadım şimdi ?
|
commodore1tr |
O dediklerinizi çok iyi biliyorum sayın karakolal ;
ben sevgili Ali'nin 'Siyaseten yada sosyolojik olarak konuyu tartışıyorsanız söyleyin.Ancak hukuksal olarak meclisin bunu yapabileceğini hepimiz biliyoruz. ' cümlesine takıldım. Demekki ben bunu bilen hepimizden değilim demek istedim. Meclis tek başına Anayasa mahkemesini kapatamaz demek istemiştim :)) |
karakolal |
sayın comodore1tr
en baştan okursanız,açıklığa kavuşur. |
commodore1tr |
Sayın Karakolal ;
vallahi bir kere değil beş kere filan okudum baştan aşağı ben gene anlamadım ; birilerinin dediği gibi hukuk nosyonumuz yok ya ondan olabilir belki ama harbi anlamadım Anayasanın değiştirilemez maddelerinin nasıl koruma altında olduğu daha önce bir formda tartışıldığı için o konuya müdahil değilim ama bu anayasa mahkemesinin kaldırılması olayını anlayamadım.... |
karakolal |
meclis yasama erkini kullanarak bir kanunla anayasa mahkemesini kaldırabilir mi kaldıramaz mı sorununun tartışması.
anayasa mahkemesinin hangi şartlar altında kurulduğu .ne için kurulduğu,kurulma amacı vesair hukuk tarihini de bilmek lzım tabii.
1960 ihtilali ve onun getirdikleri,bunların bilinmemesi halinde ne anlatmak isteğimizi anlamak zor olur.
hukuk nosyonu bu işte. |
alisinkay |
Anayasa mahkemesi Anayasamızın 146 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir.
Bu maddelerde yeni bir düzenleme yada kaldırma ile anayasa mahkemesi kaldırılabilir.
Meclisin anayasayıu değiştirme yetkisi vardır. 1960 ihtilalleri ve yaşanılanlar işin sosyolojik boyutudur .Hukuk ise geçmişi, geçmişte yaşanan olayları veya darbeleri düşünce konusu yapmaksızın günün ihtiyaçlarına ve temel hukuk kurallarına göre işlem yapar.
Dönemin şartlarına göre anayasa şu anki mevcut yasalara göre değiştirilebilir.Anayasamız değiştirilebildiğine göre anayasamızda yer alan anayasa mahkemesi de aynı mantıkla değiştirilebilir. |
commodore1tr |
Kaldıramaz...
Dağerli arkadaşlarım , T.C devleti temel ilke olarak yasama yürütme ve yargı dan oluşur. Olaya salt hukuk boyutu ile bakmamanızı kurum oluşumu ve devlet idaresindeki yetkilerin kullanımınada bakarak ilkeleri bozmadan yorumlamanızı rica ediyorum.
İlke mantığı olarak yasama yürütme ve yargının temel koşulu HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ 'dür. Yani yargının da temeli hukuk üstünlüğüdür. Be ilke mantığından hareketle yasma organının yürürlüğe koyacağı her kanun hukukun üstünlüğünü çiğneyemez ve anayasaya aykırı olamaz. Olduğu an kurumlar arası çatışma çıkar. TBMM sinin bizahiti kendisi bile anayasa tarafından güvenceya alınmış ve bu kanundan aldığı yetki ile iç tüzüğüne göre hareket eden bir temel kurum olarak teşekkül etmiştir.
dolayısı ile bir kurumun (anayasal bir kurumun ) kaldırılması için TBMM sinin iradesi tam bir şekilde tezahür etse bile T.C temel ilkeleri açısından rejime ve konsepte ters ise hayata geçmesi uygulamaya konulması çok zordur. Gerek Cumhurbaşkanlığı ve gerekse Anayasal temel kurumların korunması sitemleri gereğince otomatikman Anayasaya uygunluğu kabul edilmeden yürürlüğe giremeyecektir. Dolayısı ile Anayasa Mahkemesi gibi Anayasal temel kurumlardan birisinin kaldırılmasına bizzat yasamadan sonra bağımsız yargı karar verecektir. Ve kuvvetle muhtemel kendi kendisini imha etmeyecektir. Anayasal kurumlardan birisinin kaldırılması ve veya Cumhuriyet rejiminin temel ilkelerinden herhangi birisinin değiştirilmesine karşı muhtemeln TBMM si seçiminin yenilenmesi sonucuna gidecek bir yol açılacaktır.
Dolayısı ile avukatlığından beri mazlumu oynamayı seven ancak kendisinin çıkarına azıcık dokunulduğu an 'şeyine şey ettiğimin şeyi' diyerek aşırı tepki gösteren hali hazır meclis başkanının bu konuşmasıda diğer konuşmaları gibi sadece hayal ve gerilim dir.
Adnan Menderese siz isteyin şeriatı bile getirirsiniz diye gaz verdiler hiç istenmeyen sonuçlar ortaya çıktı dolayısı ile buradan hareketle devletin temel kurumları ve ilkeleri ile oynamak pek kolay değildir anımsatmak istedim..... Bazılarına not çoğunluk istese bile şeriat gelemez.... |
alisinkay |
Sayın Commodore,
Anayasa Mahkemesi kaldırıldığında ki bu anayasa değişikliği ile mümkün olabilir. Zaten kaldırılmış hali Anayasa olacaktır.
Ayrıca Anayasa Mahkemesi Anayasaya uygunluk denetimini yaparken kanun maddelerinin esasini denetleyebilir.Ancak Anayasa değişiklikleri sadece şeklen denetlenir.Anayasa değişikliğinin Anayasa mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunması mümkün değildir.
Anayasamızın 148. maddesi
MADDE 148. #8211; Anayasa Mahkemesi, kanunların, kanun hükmünde kararnamelerin ve Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün Anayasaya şekil ve esas bakımlarından uygunluğunu denetler. Anayasa değişikliklerini ise sadece şekil bakımından inceler ve denetler. Ancak, olağanüstü hallerde, sıkıyönetim ve savaş hallerinde çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamaz |
commodore1tr |
Savgili ALi ;
Kaldıramaz. O maddeyi biliyorum yazımı bir kere daha ağır ağır satır aralarını okuyarak oku anladığını yazma.... |
alisinkay |
Sadece söylemek istediğim Hukuksal açıdan bunun mümkün olduğu.Yoksa şu an için yerine bir alternatif konmadan anayasa mahkemesinin kaldırılması Sayın Commodore sizin de söyleyebildiğiniz gibi gerçekten çok zor. Yazımın başında da belirttiğim gibi bu konuyu sosyal açıdan mı hukuki açıdan mı değerlendireceğiz. Eğer anayasa mahkemesi kalkarsa hukun üstünlüğü ne olur tartışması daha çok sosyal yönlü bir tartışma olacaktır. Mevcut yasal düzenlemeler bunun kaldırılmasına olanak sağlıyor mu tartışması ise ( yada sağlamalı mı) hukuki bir tartışma olacaktır.
Söylediğim tek şey mevcut kanunların böyle bir düzenlemeye izin verdiğidir.
Ancak anayasa mahkemesinin hukukun üstünlüğü ile olan ilgisini anlayamadım. Anayasa mahkemesi kalksa bile kanunların anayasaya aykırılığını yüksek mahkemeler değerlendirecektir. Çünkü hiçbir kanun anayasaya aykırı olamaz.
Bunun yanında Türkiye'de anayasal üstünlük gene Anayasa'nın bir maddesi ile yaralanmış durumda. Anayasa'nın 90. maddesine göre usülüne göre yürürlüğe konulmuş anlaşmalar kanun hükmündedir ve bunların anayasaya aykırılığı ile ilgili dava açamaz. |
karakolal |
sayın alisinkay;
anayasa mahkemesi kaldırılınca,diğer yüksek mahkemeler anayasaya aykırı olan yasayı iptal edecektir diyorsunuz.
ne zamandan beri yüksek mahkeme olan danıştay,yargıtay kanunun anayasaya aykırılığı nedeniyle iptal kararı vermeye başladı.yada vermeye başlayacak.şu an öyle bir yetkileri yoktur.
vermeye başlarsa zaten anayasa mahkemesinin görevini yap mış olacak. yani siz anayasa mahkemesini kaldırmamış olacaksınız.
kanunların anayasaya aykırı olması nedeniyle iptali sadece ve sadece anayasa mahkemesinde görülür. |