Emrah Yavuzcan |
Madde 125 - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ... veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
(4) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.
(5) (Değişik fıkra: 29/06/2005-5377 S.K./15.mad) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır. Ancak, bu durumda zincirleme suça ilişkin Madde hükümleri uygulanır.
Madde 265 - (1) Kamu görevlisine karşı görevini yapmasını engellemek amacıyla, cebir veya tehdit kullanan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Sorunuz net değildir, " tarafımda hazırlanan bir iddianame", "İddianamade yargılandıım maddeler" cümlelerini kanaatimce yanlış kullanmışsınız. |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Ceza alıp almamanız, alırsanız ne kadar alacağınız konusunda net bir bilgi vermek imkansızdır. Her olay kendi özellikleriyle değerlendirilir. Ayrıca cezanın miktarını etkileyen birçok faktör bulunmaktadır, sabıka durumunuz, suçun işleniş biçimi, duruşmalardaki tutumunuz gibi hafifletici ya da ağırlatıcı sebepler bulunabilir.
Suçsuz olduğunuzu bu davada ispat edebileceğiniz için karşı dava açma gibi bir şansınız bulunmamaktadır, ancak beraat ederseniz özel hukuka ilişkin hakkınızı kullanıp uğramış olduğunuz mağduriyetin giderilmesi için tazminat davası açabilirsiniz.
|