 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Maaşın tamamına haciz |
junon |
merhabalar
evimizin soyulması ve hemen hemen maddi birikimizin hepsinin çalınması sonucunda ,yapmış oldugumuz bir alışverişin taksitlerini ödeyemedik.
firma önceden kaynaklanan iyi ilişkilerimiz nedeniyle telefonla uc kere bızı aradı ve uyardı bız de tesekkur edıp odemeye calısacagımızı soyledık ama netıcede odeyemedık.
fırmanın avukatları herhangı bır ıhtar vs cekmeden pazartesı gunu aksam 18:00 sularında iş telefonumdan arayarak bırılerı gelmezse eve gırıp hacız yapacaklarını soyledıler
eve gıttım kendılerını ıcerı aldım ve ıyı nıyetımın gostergesı olarak o an bulabıldıgım 200 ytl yı verebılecegımı soyledım.
avukat 2.300 ytl lık borcumun 4.500 ytl oldugunu ve bu paranın esya haczını onlemeyecegını bır ıkı bın ytl vermem gerektıgını soyledı.
bu parayı verebılecek olsam onların evımde olmayacaklarını soyledım.
bunun uzerıne hacız tehtıdıyle bana İİk nın 83/son maddesine aykırı olmasına rağmen maaşımın tamamını haczedebıleceklerıne daır muvafakkatname ımzalattılar benı de yeddiülemin gösterip esyaları bıraktılar ve 200 ytl mı makbuz karsılıgı aldılar.
hıc sesımı cıkartmayıp bu gun asağıda gorecegınız dılekceyle dava actım.
sizlere sorum bu davada sonuc ne yonde olur sızlerın tahmınlerıne ıhtıyacım var. anlayışınıza sıgınarak isim ve adresleri yazmıyorum.
sımdıden ılgı gosteren ve yardımcı olan herkese tessekkur ederım.
ŞİKAYETÇİ : A.......................
ADRES : K..........................................................
KARŞI TARAF : ..............................................................................
DİLEKÇE KONUSU : Usulsüz haciz nedeniyle maaşın tamamı üzerindeki haczin sekki talebi
OLAYLAR : 24.04.2006 günü ........................... Vekili B.....Ö......#8217;nın
evimde gerçekleştirdiği haciz esnasında, tarafıma icra ve haciz tehtidi altında
maaşımın tamamının haczine dair muvaffakatname imzalatılmıştır.
Yapılan usulsüzlüğün düzeltilerek, İcra İflas Kanununun 83/son maddesi gereğince
maaşımın ¼'ünün haczedilmesi yönünde karar verilmesi talebimdir.
SONUÇ : Belirtmiş olduğum talebime göre , dava sonuçlanıncaya kadar haczin bu yönde
durdurulması öncelikli talebimdir.
|
realityx |
Akşam saatleri 18-19 sıralarında hiç uyarısız hacze geliş, maaşın tümünü haczedebileceklerine dair muvafakatname ve cebinizdeki harçlığınızı da alıp gitmek. Yapılmak istenenden çok yöntem çok düşündürücü..
Sanırım eşya haczi baskısı, maaşın tümüne haciz v.s. ile bir şekilde borcu ödetmeye baskı. Geçiminiz için gerekli olan miktardaki geliri haczedemeyeceklerini bilmediklerinden değil sanırım. Hangi Mahkeme inanırki bunu isteyerek kabul ettiğinize.
Umarım Sayın Hukukçular'dan sizi aydınlatan, haklarınız konusunda yardımcı olanlar olur. Saygılarımla. |
Berrin Gamze Özdener |
Merhaba,
İcra ve İflas Kanunu;
Madde 83 #8211; (Değişik: 3/7/1940 - 3890/1 md.)
Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.
(Değişik: 12/4/1968 - 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.
Önceden yapılan anlaşmalar:
Madde 83/a #8211; (Ek: 18/2/1965 - 538/47 md.)
82 ve 83 üncü maddelerde yazılı mal ve hakların haczolunabileceğine dair önceden yapılan anlaşmalar muteber değildir.
83/a hükmüne dayanarak maaşın tamamının haczedilebileceğine dair verilen muvafakatin geçersiz olacağı kanaatindeyim. Maaşın tamamının haczedilmesi demek sizin kendinize ve ailenize bakacak gelirin tamamen elinizden alınması anlamına gelir ki bunun da bu kanun hükmünün amacına ters düştüğü kanaatindeyim. Ancak evinizde haczi kabil şeyler bulunupta siz bunların haczi yerine maaşınızın tamamının haczine muvafakat vermişseniz durum değişebilir.Bu durum tabiki mahkemenin takdirine kalmıştır.Ancak belirttiğim madde uyarınca önceden yapılan bu tür anlaşmaların geçerli olmadığı hükme bağlanmıştır ancak siz anlaşmayı önceden değil haciz sırasında yaptığınız için geçerli de olabilir kanaatimce.Selamlar.. |
alisinkay |
Hiçkimse önceden haber vermeden evinize hacze gelemez.
Geçerli bir şekilde size ödeme emri gönderilmesi gerekmektedir.
Ödeme emrini aldıktan sonra siz ya borcunuzu ödersiniz yada mal bildiriminde bulunursunuz. Bunun ardından sizin evinize hacze gelebilirler. Maaş haczinde işyerinize yazı yazarlar. Eğer devlet memuru iseniz aşağıdaki kanun uygulanır ve 1/4'ünden fazlası size yetecek kadarı bırakıldıktan sonra haczedilir.
Eğer işci iseniz maaşınızın 1/4'ünden fazlası haczedilemez.
Ancak maaşın tamamının haczedilmesine muvafakat verilebilir. Yüksek mahkemenin bu konuda kesin bir içtihadı yoktur.Ancak kişisel görüşüm haciz esnasında bu muvafakatin verilmesinin geçerli olmayacağı yönündedir.
HD, E. 2001/224, HACİZ ESNASINDA VERİLEN MAAŞ HACZİNE İLİŞKİN MUVAFAKAT ( Bu Muvafakatin Haciz Esnasında Yapılması Nedeniyle Kabulün Geçerli Olmaması
Başka bir karar ise
YHGK, E. 2004/12-167, BORÇLUNUN HACİZ SIRASINDA EMEKLİ MAAŞININ TAMAMINA HACİZ KONMASINA MUVAFAKAT ETMESİ ( Geçerli Olması
Çok eski bir yargıtay kararı daha
İİD.20.11.1952 T.E.122, K.5239
Borçlu rıza gösterse dahi, aldığı maaşın tamamı haczedilemez.
Borçlunun geçinmesine lüzumlu miktar tayin ve 1/4 ' den aşağı olmamak üzere, geri kalan miktarın haczi cihetine gidilmelidir.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 10:05:15 |