dryan |
Sayın Avukat Arkadaşlar...
Okuduğum kadarıyla birçok arkadaşımızı ilgilendiren bir konuyu danışmak istiyorum:
506 sayılı Yasa gereğince yaşlılık aylığı ve bu arada hastalık sigortası yardımlarına hak kazanan bir kişinin, 2829 sayılı kanunun 7. Maddesinden dolayı bu hakkını kullanamaması, kişinin Anayasal haklarından olan sosyal güvenlik hakkından yoksun bırakılması anlamına gelmiyor mu?
Ülkemizdeki işsizlik durumunu da göz önünde bulundurduğumuzda, kişinin sadece bu kanundan dolayı 1260 gün daha prim ödemek zorunda olması ne derece hakkaniyetli ?
Öte yandan, örneğin 11 yıl ( 3960 gün ) Bağ-Kura prim ödeyen bir kişinin son 3,5 yılını SSK da geçirerek, bu kurumdan emekli olmaya hak kazanması, eşitlik ilkelerine aykırı değil mi? Çünkü aynı durumda olan, yani 11 yıl SSK'ya prim ödemiş bir kişi son 3.5 yıl Bağ-kur lu ise, bir o kadar daha SSK 'ya prim ödemek zorunda bırakılması ne derece adil ?
Burada eşitsizlik yaratan ana konu, aynı emeklilik şartlarından yararlanamamak. Örnekte gördüğümüz gibi kişiler eşit gün sayılarına sahip olmakla birlikte, Bağ-kur a 11 yıl emeklilik ödeyen ödüllendiriliyor, SSK ya 11 yıl prim ödeyen 3.5 yıl daha prim ödemek zorunda bırakılıyor !
Bu durum anayasanın eşitlik haklarına aykırı değil mi ?
Bu konuda dava açabilmem için bana yardımcı olabilecek bir Avukat var mı... Var mı derken, "davayı açalım, bekleyelim bakalım ne diyecekler" tavrında yaklaşmayan, kazanacağımıza inanan ve bu konuda tüm kanunları kullanabilecek bir Avukat arıyorum...
Saygılarımla |