Veraset işlemleri |
Hüseyin DOĞAN |
öncelikle forumdaki tüm konuları inceledim ama sorularımın cevabını bulamadım o yüzden bu konuyu açtım..
3 gün önce babamı kaybettik ve veraset işlemleri var önümüzde ve sağlıklı bilgiye hiç bi yerden ulaşamıyoruz..öğrenebildiklerimi yazim eksik yada yanlış bi şey varsa düzeltin lütfen..
öncelikli olarak nüfüs müdürlüğünden vukuatlı nufus örneği çıkaracağız ondan sonra mahkemeye başvurup veraset ilamı çıkarıp veraset mahkemesine gidip tapuları müşterek yapacağız..öğrendiklerim bundan ibaret..şimdi merak ettiklerimi sorayim..
1)vukuatlı nüfus örneğinin çıkması 10 günü bulacak zaman kazanmak adına şimdiden mahkemeye veraset ilamı için dilekçe verebiliyor muyuz?
2)istanbul da veraset ilamı için sirkecide sulh mahkemesine başvurmak gerekiyormuş doğru mu?(beşiktaş ta oturuyoruz)
3)veraset ilamı çıktıktan sonra malları müşterek yapmak için aksaray da veraset vergi dairesi varmış oraya başvurmak gerekiyormuş doğru mudur yoksa başka bi yere mi gitmek lazım?veraset ilamı çıktıktan sonra mallarım müşterek olması için belli bi süre var mı?çünkü şu askerim ve 1 aylık daha askerliğim var ilamı ailem çıkarsa bende döndükten sonra işlemlere devam edebilir miyim o yüzden soruyorum
4)malların 1/4 anneme geri kalan 3/4 de çocuklara veriliyormuş 83milyara kadar veraset intikal vergisinden muaf diye okudum kanundan doğru mudur sonra ilk 130milyar için %1 sonraki 280 için %3 müş galiba..babam adına kayıtlı mallar toplamı 500milyar dsek 125 annneme 83 çıkarsak 42 nin %1 i yani 420ytl annem ödeyecek geri kalan 375 4 kardeşe eşit bölündüğünde 93.75,83 çıkarsa 10milyar içinde 100 ytl ödenenince vergi olayı bitiyor mu?
bunun dışında eklemek istediğiniz bi şey varsa yazarsanız çok sevinirim
amma sordum biliyorum ama bu konuda bilgisizim yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi biliyorum ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.. |
Av.Yasemin Kutluğ |
Veraset Kararı almak için size en yakın ya da iş yükü fazla olmayan bir sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile başvurmanız gerekiyor. Veraset davalarında yetki kuralı yok. İstediğiniz mahkemeden alabilirsiniz. Sadece size yakın ya da iş yükü fazla olmamasına dikkat edebilirsiniz. Dilekçe örneğini siteden veya internetten bulabilirsiniz sanırım. Bu dilekçeye defin ruhsatı veya ölümle ilgili doktor raporunu eklerseniz yeter. Böylelikle davayı açmış olursunuz. Vukuatlı nüfus kaydını daha sonra alsanız da olur. Ancak 10 gün sürmez, herhangi bir nüfus müdürlüğüne gidin, şimdi on-line olduğundan hemen alabilirsiniz. Ölenin adını verin ve tüm mirasçılarını gösterir vukuatlı nüfus kaydını alın, bunu da mahkemedeki dosyaya ekleyin. Mahkeme iş yüküne göre size bir gün verir ve gelip kararı alın der. Bazı mahkemeler de duruşma günü verip, bazen tanık dinliyorlar. Bunu davayı açarken mahkemeye sorun ve ona göre hareket edin. Kararı aldıktan sonra tüm murisler beraberce giderek, tapuda işlem yapacak ve tapuları kendi adınıza alacaksınız. Bunun mahkemeyle ilgisi yok. Ancak bundan önce veraset intikal vergisi vermek gerekiyor. Bunu mali müşavir veya muhasebecilerden daha iyi öğrenirsiniz. Belli bir süresi var, o sürede olmazsa usulsüzlük cezası ödüyorsunuz. Veraset ilamını mirasçılardan herhangi biri alabilir, siz sonra tapuların alınması aşamasında bulunsanız veya vekalet verseniz de olur. 4. maddenin cevabını vergi dairesinden ya da muhasebeciden daha net alırsınız. |
HernanCrespo |
Babanız öleli daha 3 gün olmadan miras hesapları yapmanız beni gerçekten üzdü.. |
Hüseyin DOĞAN |
amacımız mirası paylaşmak olmadığını sadece bu konu hakkında bilgimizin olmadığını yarım yamalak şeyler öğrendiğimizi yazdıklarımı dikkatli okuyup doğru yorumlasaydınız anlardınız ve asker olduğumu da belirttim yarın birliğime teslim oluyorum kardeşim işlemleri yürüteceği için bilgisi olsun istedim sadece
aslında kimseye hesap vermek durumunda değilim sadece böyle bi acıda bile parayı düşündüğümü sizin!!!! gibilerin düşünmesini istemediğimden yapyorum bu açıklamayı!!![:(!] |
HernanCrespo |
quote: 4)malların 1/4 anneme geri kalan 3/4 de çocuklara veriliyormuş 83milyara kadar veraset intikal vergisinden muaf diye okudum kanundan doğru mudur sonra ilk 130milyar için %1 sonraki 280 için %3 müş galiba..babam adına kayıtlı mallar toplamı 500milyar dsek 125 annneme 83 çıkarsak 42 nin %1 i yani 420ytl annem ödeyecek geri kalan 375 4 kardeşe eşit bölündüğünde 93.75,83 çıkarsa 10milyar içinde 100 ytl ödenenince vergi olayı bitiyor mu?
Ekleyen: Hüseyin DOĞAN - 25/04/2006 : 13:19:02
|
İyi ki amacınız değilmiş yani, ben bu kafayla bile yaptığınız hesabı zor anladım.. |
Hüseyin DOĞAN |
sayın hernan sizin yüzünüzden siteden atılmaya niyetim yok yaptığınız alıntınında açıklamasını yapim mutlu olun..
annemin üzerine mal bulunmamaktadır mal ve mülk babamın adına kayıtlıdır ayrıca nakit akışınıda babam yapmaktaydı babam vefat edince ortaya çıkacak veraset intikal vergisini bilmemiz lazım ki ona göre eşten dosttan para bulalım di mi?
bundan sonra yapacağınız her türlü suçlamaya cevap vermeyeceğimi bilmenizi isterim..
|
Av.Feyz Pazarbaşı |
Sayın HernanCrespo,
Daha önce de uyarıldığınız halde hukuki olmayan yanıtlar vermektesiniz. Sizden son kere kurallara uymanızı rica ediyoruz. Burada amaç hukuki paylaşımdır. Amaç kimseyi yargılamak değildir. Ama illa yargılamak isterseniz sorunuzun cevabını ben 3 no'lu sorudan aldım.
Saygılarımla.
|
HernanCrespo |
quote:Sayın HernanCrespo,
Daha önce de uyarıldığınız halde hukuki olmayan yanıtlar vermektesiniz. Sizden son kere kurallara uymanızı rica ediyoruz. Burada amaç hukuki paylaşımdır. Amaç kimseyi yargılamak değildir. Ama illa yargılamak isterseniz sorunuzun cevabını ben 3 no'lu sorudan aldım.
Saygılarımla.
Ekleyen: Av.Feyz Pazarbaşı - 26/04/2006 : 00:42:52
|
Sayın Pazarbaşı,
Uyarınız için teşekkürler ama işte insan kendini tutmakta zorluk çekiyor böyle durumlar karşısında, iyi niyetinize sığınarak soruyorum ama 3 no'lu soru nedir? |
Av.Feyz Pazarbaşı |
Sayın hernancrespo, forum konusunun 3 no'lu sorusuna bakarsanız orada şu anda asker olduğu yazıyor. Bunu biraz canlandırırsanız endişeleri ve belki ihtiyaçları da gözönüne alırsanız cevabı bulacaksınız. Ayrıca bu konuda bir yanıt da verilmiş durumda.
Bakın burada konunun etik boyutunu değil, hukuki boyutunu tartışmalıyız. Diğer taraftan 3 gün = para demek de doğru değil. Bir insanın vefatı; bakmakla yükümlü olduğu insanların sefaletinden, onların psikolojik durumlarına kadar etki eden birçok sonuç doğurur. Yeri olmadığından uzatmıyorum. Sanırım daha anlayışlı olmalıyız.
Saygılarımla. |
HernanCrespo |
quote:Sayın hernancrespo, forum konusunun 3 no'lu sorusuna bakarsanız orada şu anda asker olduğu yazıyor. Bunu biraz canlandırırsanız endişeleri ve belki ihtiyaçları da gözönüne alırsanız cevabı bulacaksınız. Ayrıca bu konuda bir yanıt da verilmiş durumda.
Bakın burada konunun etik boyutunu değil, hukuki boyutunu tartışmalıyız. Diğer taraftan 3 gün = para demek de doğru değil. Bir insanın vefatı; bakmakla yükümlü olduğu insanların sefaletinden, onların psikolojik durumlarına kadar etki eden birçok sonuç doğurur. Yeri olmadığından uzatmıyorum. Sanırım daha anlayışlı olmalıyız.
Saygılarımla.
Ekleyen: Av.Feyz Pazarbaşı - 26/04/2006 : 01:08:18
|
Sayın pınarbaşı,
Sanırım durumu anladım fakat yakın bir zamanda bende bir yakınımı kaybetmiştim ve buna benzer bir olay yaşadım, psikolojim bozuk olsa gerek.İlgi ve anlayışınıza teşekkür ederim sayğılar |
Hüseyin DOĞAN |
şöyle bi durum daha var bu konuda da yardımcı olursanız sevinirim şimdi aklıma geldi..
dedem bundan yıllar önce vefat etti ve 1 evi vardı + parası yada başka bi şeyi varmıydı bilmiyorum bildiğim tek evde de şu an babannem oturuyor o evde babamın hakkı var(nerden biliyorum maliyeden yazı gelmişti şu evde üstünüze şu pay görünüyor vergisini neden vermiyorsunuz vs.. gibisinden) emlak bildirimi yaparken bu evdeki ve varsa diğer payları da belirtmek zorunda mıyız?belirtmez isek ilerde her hangi bi sorunla karşılaşır mıyız?babam 6-7 kardeş ve aile bağları nedeniyle ordaki payımızı pek kullanma yanlısı değildi o yüzden soruyorum...
ilginiz için tekrardan teşekkür ediyorum
NOT:sitedeki veraset ilamı için gerekli olan dilekçeyi indirmeye çalıştığımda hata veriyor bilginize... |
Av.Yasemin Kutluğ |
Hernancrespo,
Bu mesleğin bana öğrettiği bir şey varsa o da insanları yargılamam gerektiğidir. Lütfen siz de Hüseyin Bey'i rahat bırakınız.
Hüseyin Bey,
Dedenizden kalan miras nedeniyle de veraset intikal vergisi yatırıp, onu da devir suretiyle önce babanız ve ondan da sizlerin üzerine intikal ettirmelisiniz. O evi kullanıp kullanmamak sizin tasarrufunuzda ancak hukuken dedenizden babanıza ve ondan da sizlere geçmiş oluyor ve işlemlerini yapmalısınız. Dedenizin varsa başkaca mirasa dahil malvarlığı için de aynı şeyi yapmalısınız. Ancak şöyle bir yol da var: Babanızın isteğine doğrultusunda hareket ederek bu evi miras dışı bırakmak isterseniz (almak istemezseniz); 3 ay içinde dedenizden babanıza kalan miras bakımından (sadece bu bakımdan) mirası reddetmeniz gerekecektir. Mirası reddettiğiniz kısmın sadece babanızın babasından kalan tereke (ev) olduğunu özellikle belirtin ki; sizin için ileride sorun olmasın. Yoksa yanlışlıkla tüm mirası reddetmeyin. Mirası red sulh hukuk mahkemesine verilecek bir dilekçe ile oluyor. Ayrıca mail adresinizi bildirirseniz size veraset dilekçe örneğini gönderebilirim. Hayırlı teskereler :) |
HernanCrespo |
quote:Hernancrespo,
Bu mesleğin bana öğrettiği bir şey varsa o da insanları yargılamam gerektiğidir. Lütfen siz de Hüseyin Bey'i rahat bırakınız.
Ekleyen: Av.Yasemin Kutluğ - 26/04/2006 : 19:18:58
|
Mesleğinizin size öğrettiği şey beni bağlamaz Yasemin Kutluğ.Sonuçta sizinle meslektaş değilim.. |
Hüseyin DOĞAN |
sayın Kutluğ;
bugun veraset ile ilgili dilekçeyi verdim ist. 5.sulh mahkemesine tevzi edildi yarın kardeşim mahkemeye gidip bilgileri öğrenecek..
ilginiz için teşekkür ederim |
Av.Yasemin Kutluğ |
Hernancrespo, benim mesleğim dolayısıyla öğrendiğim ve kendimce nazikane bir uslüpla sizin de öğrenmenizi temenni için dile getirdim bir ciheti, ögrenebilmeniz ve insani anlamda uygulayabilmeniz için zaten meslektaşım olmanıza gerek yoktur. Düşüncenizin aksine yaradılış gereği insani unsurların herkesi bağlayacağı kanaatindeyim. |