Berrin Gamze Özdener |
Merhaba,
Eğer anlaşmalı boşanma olacaksa hakime bir protokol sunabilirsiniz ancak hakiminde buna onay vermesi gerekmektedir.Bu protokolde çocuğun kimde kalacağı,malların bölüşümü gibi konular yer alacaktır.
Medeni Kanun madde 166 hükmü şu şekildedir:
Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.
Şahitin gerekli olmadığını düşünüyorum eğer anlaşma sağlanırsa zaten hakim herhalukarda iki tarafı da dinleyerek bu anlaşmayı serbest iradeyle yapıp yapmadığınızı değerlendirecektir.Herhangi bir anlaşmazlık yoksa boşanma konusunda şahide de gerek kalmayacaktır.Anlaşma sağlanırsa tek celsede dahi boşanmanın gerçeleşebileceği kanaatindeyim.Selamlar.. |