 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Fazla Mesai |
Promexsus |
İyi günler arkadaşlar ben idari işlerle uğraşan bir personelim size sorum Çalışma mesaisi hakkında,Biz aylık 20 saat mesai ücreti alıyoruz fakat bu 20 saatten fazla çalışıyoruz . Ayrıca şirket şimdi bize bu yeni kanun ile "Müşteri taleplerini karşılamak amacıyla işin gerektirdiği kadar fazla çalışma yapmayı kabul ve beyan ederim." Şeklinde bir yazı imzalatıyorlar hukuki haklarım nelerdir. Bu konu hakkında beni bilgi edinmek isterim teşekkürlerç |
yeliz.d |
Sayın Promexus,
İşçi yazılı olarak talep ederse, fazla çalışma saatleri için ücret yerine serbest zaman verilebilir. Bu durumda işçiye fazla çalıştığı her 1 saate karşılık en az 1 saat 30 dakika serbest zaman verilmelidir. İşveren işçiyi fazla çalışmalar için serbset süre istemeye zorlayamaz. Bu konudaki seçim hakkı tamamen işçiye aittir. Eğer işçi fazla çalışma için ücret yerine serbest zaman istemişse, hak ettiği serbest zamanı engeç 6 ay içinde, çalışma saatleri içinde ve ücretinde kesintiye gitmeden kullanabilmelidir. İşçi isterse 6 ay içinde serbest zamandan vazgeçip, fazla çalışma için ücret isteyebilir. Bu serbest süre 6 ay içinde kullanılmazsa, 6. ayın sonunda ücret haline dönüşür.
Eğer işveren fazla çalışma ücretini ödemezse, işçi iş akdini İş Kanunu 24/II(e)#8217;ye göre; eğer işçi ücret yerine serbest zamanı seçmişse fakat bu serbest zaman işveren tarafından kullandırılmamışsa, iş akdini 24/II(f)#8217;ye göre haklı nedene dayanarak feshedebilir. Ayrıca, fazla çalışma ücretini ödemeyen veya serbest zamanı kullandırmayan işverene idari para cezası da verilmektedir (İş kanunu 102/c)
Kural olarak fazla çalışma ücretleri, fazla çalışma yapılan aya ait ücretin ödendiği zaman yapılmalı ve ücret bordrolarında gösterilmeli veya fazla çalışma ücretine ait bir belge düzenlenip, işçinin dosyasına konmalıdır. Eğer işçi bordrosunu itirazsız imzalarsa, o ay yaptığı fazla çalışma için bordrosunda gösterilen miktarı da kabul etmiş olur.
Eğer fazla çalışmalarınızı ispat edebilirseniz ve bunlara ilşşkin ücreti alamadığınızı sözleşmenizi haklı nedenle feshedebilirsiniz Yargıtayın fazla mesai ücretlerinin ödenmemesine ilişkin işçinin haklı nedenle feshini uygun bulduğu Yargıtay kararları mevcuttur.Bununla beraber haklı nedenle fesih yoluna gittiğinizde ihbar tazminatı hakkınız doğmayacak eğer 1 yıllık çalışma süresini tamamlamışsanız kıdem tazminatı hakkınız olacaktır.Ayrıca fazla mesaiye ilişkin alamadığınız ücretleri faiziyle beraber talep edebilirsiniz. |
Promexsus |
verdiiniz bilgiler için tesekkür ederim |
Av.Abbas Bilgili |
Sayın yeliz d.nin cevabına şu hususları ilave edebiliriz;
1) Ücret bordrosunda fazla mesai tahakkuku olarak bir rakam varsa ve bu bordro işçinin imzasını da taşıyorsa; bordrodaki rakamdan daha fazlasını tanıkla ispatlamak mümkün değildir. Yargılama hukukundaki "senede karşı senet" kuralı gereğince, ancak eşdeğer bir belge ile kanıtlayabilirseniz geçerli olur. Örneğin, işverenin imzasını taşıyan puantajlar, işe giriş çıkış saatlerini gösteren defter kayıtları ile bordrodakinden daha fazlasını kanıtlayabilirsiniz.
2) İmzalı bordroda fazla mesai tahakkuku yoksa, tanıkla da kanıtlayabilirsiniz.
3) Fazla çalışmanın karşılığının serbest zaman olarak kullanılması da mümkün olup, bunun 6 ay içinde kullanılması gerekir.
4) Fazla mesai için işçinin yazılı onayı gerekir. Onay vermediğiniz halde sizi buna zorluyorlarsa, haklı sebeple istifanız mümkündür. Bu durumda kıdem tazminatı alırsınız, ihbar tazminatı alamazsınız.
5) Belirttiğiniz durumlardan dolayı (yıpranma, psikolojik bozukluık vs.) maddi ve manevi tazminat davası açmanızı önermem. Çünkü uygulama alanı oldukça dar ve böyle bir davayı kaybetme ihtimali yüksektir.
Selamlar.
|
Promexsus |
tesekkürler verdiginzi bilgiler icin |
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:30:20 |