 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
CMUK'un 170. ve 174. maddeleri |
KAVGAMM |
170 ve 174 sayılı maddeleri nlelerdir bunlarla yargılananşların aldıkları cezalar ne kadardır(18 yaşından küçükler) ilginiz için şimdiden teşşekürler... |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
CMUK'un mu yoksa CMK'nın mı ilgili maddelerini öğrenmek istiyorsunuz, netleştirebilir misiniz? CMUK eskidir, CMK ise yenidir. |
Başak Şahin |
CMK (yada eski haliyle CMUK) soruşturmanın,kovuşturmanın işleyişi,yargılamanın usul kurallarıyla ilgilidir,bu kanunda suçlar ve cezalar yer almazlar,dolayısıyla CMK'nın x. maddesinden dolayı verilen cezadan söz edemeyiz.CMUK takini bilmiyorum ama,CMK'nın 170 ve 174. maddeleri kamu davasının savcı tarafından nasıl,ne şekilde açılacağını düzenler.Yani bu kanunlar esas kanunların ne şekilde uygulanacağını,sistemin nasıl işleyeceğini düzenleyen usul kanunlarıdır.
Sanırım TCK ile karıştırdınız,Dilek hanımın dediği gibi netleştirirseniz yada somut olayı iletirseniz daha iyi yardımcı olabiliriz. |
KAVGAMM |
yaşça 18 ijnden küçük bi komşumun oğlu var sevgilisiyle anal ilişkıiye girmiş birden fazla fakat kız bunu en sonilişkilerinden sonra şikayet etmiş tutuklandı 2 aydır hapiste hala mahkemeye çıkarmadılar en geç ne zaman çıkarmak zorundalar yani yasalar bu konua ne diyor mahkeme tarihi konusunda bide kaç yıldan yargılanır kızın kendi isteğiyle ilişkiye girmişler ilginiz için çok teşşekür ederim |
Av.Dilek Kuzulu Yüksel |
Anladığım kadarıyla suç tarihi 01.06.2005 tarihinden sonrasına tekabül ediyor ve mağdur da reşit değil. Ne kadar ceza alacağı ya da ne kadar tutuklu kalacağı olayın özelliğine göre hakim tarafından değerlendirilecek bir husustur bu konuda bilgi vermek çok zordur. Genel olarak bilgi edinmeniz için ilgili kanun maddeleri aşağıya eklenmiştir.
Türk Ceza Kanunu (YENİ ) (YÜR. TA: 01.06.2005)
Kanun No : 5237
Kabul Tarihi : 26.09.2004
R.G. Tarihi : 12.10.2004
R.G. No : 25611
*************
*Reşit olmayanla cinsel ilişki:
MADDE 104. - (1) Cebir, tehdit ve hile olmaksızın, onbeş yaşını bitirmiş olan çocukla cinsel ilişkide bulunan kişi, şikayet üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (SULH CEZA MAHK.)
(2) (İPTAL FIKRA ANAYASA MAHK. KARARI E:2005/103 K:2005/89 RGT:25.02.2006) (KOD 1)
Yaş küçüklüğü:
MADDE 31. - (1) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmamış olan çocukların ceza sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılamaz; ancak, çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanabilir.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 Kanun No: 5377/5) (KOD 1)
(2) Fiili işlediği sırada oniki yaşını doldurmuş olup da onbeş yaşını doldurmamış olanların işlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılayamaması veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmemiş olması hâlinde ceza sorumluluğu yoktur. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirlerine hükmolunur. İşlediği fiilin hukukî anlam ve sonuçlarını algılama ve bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin varlığı hâlinde, bu kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde dokuz yıldan onbir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların yarısı indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası yedi yıldan fazla olamaz.
(DEĞİŞİK FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 Kanun No: 5377/5) (KOD 2)
(3) Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla; müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde oniki yıldan onbeş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Diğer cezaların üçte biri indirilir ve bu hâlde her fiil için verilecek hapis cezası oniki yıldan fazla olamaz.
Cezanın belirlenmesi:
MADDE 61. - (1) Hakim, somut olayda;
a) Suçun işleniş biçimini,
b) Suçun işlenmesinde kullanılan araçları,
c) Suçun işlendiği zaman ve yeri,
d) Suçun konusunun önem ve değerini,
e) Meydana gelen zarar veya tehlikenin ağırlığını,
f) Failin kast veya taksire dayalı kusurunun ağırlığını,
g) Failin güttüğü amaç ve saiki,
Göz önünde bulundurarak, işlenen suçun kanuni tanımında öngörülen cezanın alt ve üst sınırı arasında temel cezayı belirler.
(2) Suçun olası kastla ya da bilinçli taksirle işlenmesi nedeniyle indirim veya artırım, birinci fıkra hükmüne göre belirlenen ceza üzerinden yapılır.
(3) Birinci fıkrada belirtilen hususların suçun unsurunu oluşturduğu hallerde, bunlar temel cezanın belirlenmesinde ayrıca göz önünde bulundurulmaz.
(4) Bir suçun temel şekline nazaran daha ağır veya daha az cezayı gerektiren birden fazla nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda; temel cezada önce artırma sonra indirme yapılır.
(5) Yukarıdaki fıkralara göre belirlenen ceza üzerinden sırasıyla teşebbüs, iştirak, zincirleme suç, haksız tahrik, yaş küçüklüğü, akıl hastalığı ve cezada indirim yapılmasını gerektiren şahsi sebeplere ilişkin hükümler ile takdiri indirim nedenleri uygulanarak sonuç ceza belirlenir.
(6) Hapis cezasının süresi gün, ay ve yıl hesabıyla belirlenir. Bir gün, yirmidört saat; bir ay, otuz gündür. Yıl, resmi takvime göre hesap edilir. Hapis cezası için bir günün, adlî para cezası için bir Türk Lirasının artakalanı hesaba katılmaz ve bu cezalar infaz edilmez.
(7) Kanunda açıkça yazılmış olmadıkça cezalar ne artırılabilir, ne eksiltilebilir, ne de değiştirilebilir.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 Kanun No: 5377/7)
(8) Süreli hapis cezasını gerektiren bir suçtan dolayı bu madde hükümlerine göre belirlenen sonuç ceza, otuz yıldan fazla olamaz.
(EKLENMİŞ FIKRA RGT:08.07.2005 RGNO:25869 Kanun No: 5377/7)
(9) Adlî para cezası hesaplanırken, bu madde hükmüne göre cezanın belirlenmesi ve bireyselleştirilmesine yönelik artırma ve indirimler, gün üzerinden yapılır. Adlî para cezası, belirlenen sonuç gün ile kişinin bir gün karşılığı ödeyebileceği miktarın çarpılması suretiyle bulunur.
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 09:07:20 |