Av.Fırat Bayındır |
506 sayılı k. m.3/ B) İşverenin ücretsiz çalışan eşi,
C) Aynı konutta birlikte yaşayan ve üçüncü dereceye kadar (Üçüncü derece dahil) olan hısımlar sırasında ve aralarında dışardan başka kimse katılmayarak bu konut içinde yapılan işlerde çalışanlar. (sigortalı sayılmazlar)
4857 sayılı İş K. m.2
Madde 2 - Bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişiye işçi, işçi çalıştıran gerçek veya tüzel kişiye yahut tüzel kişiliği olmayan kurum ve kuruluşlara işveren, işçi ile işveren arasında kurulan ilişkiye iş ilişkisi denir. İşveren tarafından mal veya hizmet üretmek amacıyla maddi olan ve olmayan unsurlar ile işçinin birlikte örgütlendiği birime işyeri denir.
m.4d) Bir ailenin üyeleri ve 3 üncü dereceye kadar (3 üncü derece dahil) hısımları arasında dışardan başka biri katılmayarak evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, (İş kanunu kapsamı dışındadır)
818 sayılı Borçlar K. Madde 313 - Hizmet akdi, bir mukaveledir ki onunla işçi, muayyen veya gayri muayyen bir zamanda hizmet görmeği ve iş sahibi dahi ona bir ücret vermeği taahhüt eder.
Bu açık hükümlerden, mükellefiniz ile eşi arasında bir hizmet akdi olmadığı gibi yasalar gereği eşinin işçi olma vasfı da yoktur. Kanımca SSK nın yapmış olduğu işlem doğrudur. Mükellefiniz, iştigal ettiği işi dolayısıyla Bağ_kur kapsamında olduğundan eşinin de bu sigorta kolundan yararlanması mümkündü. |