 |
03/05/2025 Eski forum arşivi bölümü
Hukuksal Tartışmalar
Kira kontratı süre bitimi ve depozito |
kerkmen |
Merhaba,
2004 senesi Mayıs ayının ilk gününden beri aynı evde ikamet ediyorum. Bir ev satın aldığımız için evden kontrat bitiş süresinde çıkmak istiyoruz. Ancak evi yeni aldığımız için ve bu işlem bilirsiniz ki hızlı olduğu için ev sahibine dün itibarı ile sözlü olarak haber verdik.
O da bize, 3 ay önce haber vermemiz gerektiğini, kimsenin parasının kimsede kalmayacağını belirtti. Ancak, biz evden çıkarsak, evin boş kaldığı günler kadar tutarı da depozitodan keseceğini belirtti.
Bir avukat arkadaşımıza danıştım. O da 15 gün önceden ihtarname çekmemiz gerektiğini söyledi. Ancak bugün itibarı ile 13 gün kalıyor ayın bitmesine ve kanuni süremizi aşmış durumdayız.
Evin hiç bir borcu yok ve söz konusu evin içerisine inanılmaz masraf da yapmış durumdayız.
Taşınmak için bu paraya ihtiyacımız var.
Bu durumda ne yapmalıyız? |
Aslı Yurtlu |
GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN
Madde 11 Kiracı kira müddetinin bitmesinden en az on beş gün evvel mecuru tahliye edeceğini yazı ile bildirmediği takdirde sözleşme aynı şartlarla bir yıl uzatılmış sayılır.
Şu an için süreyi kaçırmış durumdasınız. Bu durumda kira sözleşmesi, aynı şartlarda belirsiz süreli olarak uzamış durumdadır. Ancak kanaatimce BKm.264'e dayanarak önemli sebebin varlığı sebebiyle sözleşmeyi feshe gidebilirsiniz. Bu önemli sebebin,bunları ileri süren bakımından sözleşmeye devamın çekilmez hale geidiği iyiniyet kurallarına göre kabul edilebilecek nitelikte sebeplerdir. Siz de maddi durumunuza göre, eviniz varken başka bir evde kiracı olmanızın ekonomik açıdan sizi sarstığını vs. gibi bir sebebi ileri sürerek feshedebilirsiniz kanaatindeyim. Ancak, bu sebep geçerli bir sebep olmalıdır.
BORÇLAR KANUNU
V Fesih:
1 Mühim sebeplerden dolayı
Madde 264 Muayyen bir müddetle aktedilen gayrimenkul icarında, mucip akdin icrasını tahammül edilmez bir hale getiren sebepler hudusünde; iki taraftan her biri, diğerine tam bir tazminat vermek ve kanuni mehillere riayet etmek şartiyle ve icar müddetinin hitamından evvel feshi ihbar edebilir.
İcar bir sene veya daha uzun bir müddet için akdedilmiş ise, mucir veya müstecire verilecek tazminat altı aylık bedeli icardan az olamaz.
Müstecir kendisine tazminat verilmedikçe mecuru terke icbar olunamaz.
Kira sözleşmesini feshetmenizden dolayı, ev sahibinizin uğrayacağı zarara istinaden de aleyhinize bir tazminata hükmedilir. Bu 6aylık kira bedelinden az olamaz. SAYGILARIMLA..
|
Bugünün tarihi: 03/05/2025 06:35:24 |