Rapor ve kıdem |
inka |
merhabalar, raporlu süre ve tazminatlarla ilgili bir sorum olacak.
Bi çalışan iş koşullarından dolayı belinden rahatsızlandı ve belirli bir süre rapor aldı.raporunun sonunda doktor kendiine ağır işlerde çalışmasını yasakladı.işletme kendisine uygun iş veremeyeceği için kişinin ilişiğini kesecek.Bu durumda kişi tüm tazminatlarına hak kazanır ve şveren bunları ödemekle yükümlüdür diye biliyorum ben.Ancak asıl sorum bu rapor süresi kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken dikkate alınır mı?
acil!!! yardıcı olacak herkese çok teşekkür ediyorum |
yeliz.d |
Sayın İnka,
Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplanırken raporlu geçen süre düşülerek hesaplanması gerekmektedir.
Konuya ilişkin Yargıtay kararı şu şekildedir;
YARGITAY
9. HUKUK DAİRESİ
E. 2004/17073
K. 2005/6991
T. 3.3.2005
....kıdem tazminatı ile ihbar tazminatının hesabında raporlu süre düşülmeden daha fazla anılan tazminatlara karar verilmesi hatalıdır.
Kolay gelsin.
|
Av.Abbas Bilgili |
Sayın inka
Bu konuyu daha önce bir başka vesile ile cevaplamıştık.
Uzun süreli raporların kıdem tazminatına nasıl yansıyacağı konusu iş hukukunda tartışma konusu olmuş ve farklı görüşler ortaya çıkmıştır. Ancak; Yargıtay bu konuyu "makul süre" sınırları içindeki raporları kıdemden sayarak çözmüş ve "makul süre"yi aşan kısımları kıdemden saymamıştır. Bu durumda siz "makul süre"nin ne olduğunu soracaksınız. Yargıtay, makul süreyi eski İş Yasası'nın 17/1. maddesindeki (ihbar süresi + 6 hafta) olarak belirtmiştir. Eski İş yasası'nın 17/1. maddesine denk düşen yeni iş yasasındaki madde ise 25/I. maddedir. 25/1. maddede de aynı süreden (ihbar süresi + 6 hafta) bahsedilmektedir. Ancak, bu süreler hastalık halindeki raporlu durumlar içindir.
Aynı maddede (25/1); doğum ve gebelik halindeki süreyi düzenleyen 74. maddeye gönderme yapıldığından; 74. maddedeki 16 haftalık süre (çoğul gebelikte 18 hafta) "makul süre" kabul edilecek, daha fazla rapor alınırsa fazlası kıdem ve ihbar tazminatı hesabında dikkate alınmayacaktır. Selamlar.
|